START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Aandelen: wat zijn het en wat kan je ermee?

Aandelen worden veelal in grote bedrijven gebruikt.

Aan het verhandelen of bezitten van aandelen wordt ontzettend veel geld verdiend in de wereld. Waarom zijn aandelen zo waardevol en wat is het nou precies?

Mr. Chadd legt het je in dit artikel allemaal uit!

Eigenaarschap

Aandelen zijn niks anders dan een simpele manier van aangeven wie eigenaar is van een bedrijf. Wie een aandeel heeft, is voor een gedeelte eigenaar van een bedrijf.

Hoeveel aandelen je hebt en hoe duur die zijn verschilt per bedrijf. Zo komt het namelijk regelmatig voor dat twee mensen samen een bedrijf starten en allebei 50% van de aandelen hebben, ieder de helft dus. In dat geval hoeven die aandelen helemaal niet duur te zijn: je hebt ze zelf gemaakt.

aandelen

Ook grote internationale bedrijven hebben aandelen, in dat geval kan het vaak om miljoenen of zelfs miljarden euro’s gaan. Dit soort bedrijven hebben veel aandelen, omdat ze anders veel te makkelijk over te nemen zouden zijn en het bedrijf daar veel te waardevol voor is. Ook geven dit soort bedrijven wel eens nieuwe aandelen uit om meer geld binnen te kunnen halen wanneer nodig.

Zo werkt de app

Beurs

Bij kleine bedrijven of familiebedrijven worden aandelen vaak onderling verkocht en op naam gezet, zodat men zeker weet wie de aandeelhouder is. Bij grotere bedrijven werkt dit anders. Daar worden de aandelen verkocht via de beurs.

Handelen via de aandelenbeurs is waar experts hierin veel geld kunnen verdienen. Deze mensen willen helemaal geen eigenaar van een bedrijf zijn, maar geld verdienen door die aandelen te kopen en daarna weer voor meer geld te verkopen. De waarde van aandelen verandert namelijk constant op de beurs.

Handel op de beurs heeft te maken met vraag en aanbod. Als een aandeel veel gekocht wordt dan stijgt de prijs en als aandelen veel verkocht worden dan daalt de waarde. De kunst is om aandelen op een lage prijs te kopen en hoog weer te verkopen.

Beloning

Wat nu als je niet wilt handelen in aandelen, maar echt geld wilt verdienen aan het hebben van die aandelen? Dat is zeker ook een mogelijkheid! Als jij namelijk voor een deel de eigenaar bent van een bedrijf, dan heb je natuurlijk ook recht op een deel van de winst van dit bedrijf.

Bedrijven keren vaak voor elk aandeel een percentage van de winst uit aan haar aandeelhouders. Bijzonder genoeg gebeurt het ook nog wel eens dat bedrijven als vervanging voor het uitkeren van winst aandeelhouders beloont met extra aandelen. Dit betekent dat deze aandeelhouders in de toekomst dus nog meer aan het bedrijf kunnen verdienen, maar dat het bedrijf de winst dit jaar nog even zelf kan gebruiken, bijvoorbeeld voor extra investeringen.

Even oefenen!

Kan jij zelf nu een samenvatting geven van wat aandelen zijn en wat je ermee kan doen? Gebruik maximaal 50 woorden.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Obligaties: wat zijn het?

Hoe werken wisselkoersen?

Vrijhandel: wat houdt dat precies in?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!