fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Aandelen worden veelal in grote bedrijven gebruikt.

Aan het verhandelen of bezitten van aandelen wordt ontzettend veel geld verdiend in de wereld. Waarom zijn aandelen zo waardevol en wat is het nou precies?

Mr. Chadd legt het je in dit artikel allemaal uit!

aandelen
Eigenaarschap
Aandelen zijn niks anders dan een simpele manier van aangeven wie eigenaar is van een bedrijf. Wie een aandeel heeft, is voor een gedeelte eigenaar van een bedrijf.

Hoeveel aandelen je hebt en hoe duur die zijn verschilt per bedrijf. Zo komt het namelijk regelmatig voor dat twee mensen samen een bedrijf starten en allebei 50% van de aandelen hebben, ieder de helft dus. In dat geval hoeven die aandelen helemaal niet duur te zijn: je hebt ze zelf gemaakt.

Ook grote internationale bedrijven hebben aandelen, in dat geval kan het vaak om miljoenen of zelfs miljarden euro’s gaan. Dit soort bedrijven hebben veel aandelen, omdat ze anders veel te makkelijk over te nemen zouden zijn en het bedrijf daar veel te waardevol voor is. Ook geven dit soort bedrijven wel eens nieuwe aandelen uit om meer geld binnen te kunnen halen wanneer nodig.

Zo werkt de app

Beurs
Bij kleine bedrijven of familiebedrijven worden aandelen vaak onderling verkocht en op naam gezet, zodat men zeker weet wie de aandeelhouder is. Bij grotere bedrijven werkt dit anders. Daar worden de aandelen verkocht via de beurs.

Handelen via de aandelenbeurs is waar experts hierin veel geld kunnen verdienen. Deze mensen willen helemaal geen eigenaar van een bedrijf zijn, maar geld verdienen door die aandelen te kopen en daarna weer voor meer geld te verkopen. De waarde van aandelen verandert namelijk constant op de beurs.
Handel op de beurs heeft te maken met vraag en aanbod. Als een aandeel veel gekocht wordt dan stijgt de prijs en als aandelen veel verkocht worden dan daalt de waarde. De kunst is om aandelen op een lage prijs te kopen en hoog weer te verkopen.

Beloning
Wat nu als je niet wilt handelen in aandelen, maar echt geld wilt verdienen aan het hebben van die aandelen? Dat is zeker ook een mogelijkheid! Als jij namelijk voor een deel de eigenaar bent van een bedrijf, dan heb je natuurlijk ook recht op een deel van de winst van dit bedrijf.
Bedrijven keren vaak voor elk aandeel een percentage van de winst uit aan haar aandeelhouders. Bijzonder genoeg gebeurt het ook nog wel eens dat bedrijven als vervanging voor het uitkeren van winst aandeelhouders beloont met extra aandelen. Dit betekent dat deze aandeelhouders in de toekomst dus nog meer aan het bedrijf kunnen verdienen, maar dat het bedrijf de winst dit jaar nog even zelf kan gebruiken, bijvoorbeeld voor extra investeringen.

Even oefenen!
Kan jij zelf nu een samenvatting geven van wat aandelen zijn en wat je ermee kan doen? Gebruik maximaal 50 woorden.

​
Jim
​
 
​
 
​
 
​
Deze uitleg is geschreven door Jim.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app
​

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je β€˜word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp