Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Vrijhandel: wat houdt dat precies in?

Vrijhandel: wat houdt dat precies in?

Vrijhandel betekent eigenlijk dat de internationale handel niet wordt belemmerd door verschillende vormen van protectie.

Dit zorgt ervoor dat landen zich kunnen focussen op het maken van producten waarin zij comparatieve voordelen hebben (het beste zijn).

Vrijhandel

Kortom, degene die het best is in het produceren van een bepaald artikel zal dit artikel gaan produceren. De productiemiddelen in de hele wereld worden dan zo efficiënt mogelijk ingezet, dit wordt de optimale allocatie genoemd. Zo draagt vrijhandel dus bij aan een grotere welvaart over de hele wereld dan wanneer elk land alles zelf zou gaan maken.

Zo werkt de app

Bescherming

Toch zie je vaak dat landen zich niet aan de vrijhandel houden, omdat ze hun eigen industrie en werkgelegenheid willen beschermen. Er zijn verschillende redenen om de eigen economie te beschermen tegen de buitenlandse concurrentie, waaronder:

  • Werkgelegenheid

Op het moment dat een bepaald product ergens anders beter kan worden geproduceerd, dan neemt de werkgelegenheid in het eigen land af. Mensen verliezen hun banen. Om deze mensen te beschermen kan de overheid maatregelen treffen om die banen te houden.

  • Veiligheid en Gezondheid

Aan de producten die in het buitenland worden gemaakt zitten strenge eisen om de consument te beschermen. Vaak zijn deze eisen terecht, maar soms worden ze als smoes gebruikt om bepaalde buitenlandse producten te weren van de eigen markt.

  • Politieke verhoudingen

Soms worden landen onder druk gezet om politieke redenen, dit kan bijvoorbeeld door een boycot op producten uit een bepaald land.

Alles begrepen? Test jezelf!

Op welke manier kan vrijhandel gunstig uitpakken voor de welvaart van de hele wereld?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Het Keynesiaanse model: wat is het?

Koopkracht, nominaal en reeel inkomen

Behoeften

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}