fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Vrijhandel: wat houdt dat precies in?

Vrijhandel betekent eigenlijk dat de internationale handel niet wordt belemmerd door verschillende vormen van protectie.

Dit zorgt ervoor dat landen zich kunnen focussen op het maken van producten waarin zij comparatieve voordelen hebben (het beste zijn).

Vrijhandel
Kortom, degene die het best is in het produceren van een bepaald artikel zal dit artikel gaan produceren. De productiemiddelen in de hele wereld worden dan zo efficiënt mogelijk ingezet, dit wordt de optimale allocatie genoemd. Zo draagt vrijhandel dus bij aan een grotere welvaart over de hele wereld dan wanneer elk land alles zelf zou gaan maken.

Zo werkt de app

Bescherming
Toch zie je vaak dat landen zich niet aan de vrijhandel houden, omdat ze hun eigen industrie en werkgelegenheid willen beschermen. Er zijn verschillende redenen om de eigen economie te beschermen tegen de buitenlandse concurrentie, waaronder:

  • Werkgelegenheid
    Op het moment dat een bepaald product ergens anders beter kan worden geproduceerd, dan neemt de werkgelegenheid in het eigen land af. Mensen verliezen hun banen. Om deze mensen te beschermen kan de overheid maatregelen treffen om die banen te houden.
  • Veiligheid en Gezondheid
    Aan de producten die in het buitenland worden gemaakt zitten strenge eisen om de consument te beschermen. Vaak zijn deze eisen terecht, maar soms worden ze als smoes gebruikt om bepaalde buitenlandse producten te weren van de eigen markt.
  • Politieke verhoudingen
    Soms worden landen onder druk gezet om politieke redenen, dit kan bijvoorbeeld door een boycot op producten uit een bepaald land.

Alles begrepen? Test jezelf!
Op welke manier kan vrijhandel gunstig uitpakken voor de welvaart van de hele wereld?

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp