START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Hoe werken wisselkoersen?

Misschien heb je het wel eens gehad. Op vakantie naar een ver land waar je niet met euro’s kan betalen.

Maar hoeveel euro’s heb je dan nodig om daar een ijsje te kunnen halen? Daar gebruiken we wisselkoersen voor. Check hier hoe dat werkt!

Een wisselkoers geeft aan hoe duur een munt is uitgedrukt in een andere munt. Wat men hiermee wil zeggen is dat een wisselkoers aangeeft hoe duur bepaalde munten zijn. Bijvoorbeeld, bij een wisselkoers van €1 = $1,50 kan je zeggen dat je voor 1 euro in totaal 1,50 dollars kan kopen, en voor 10 euro kan je dan 15 dollars kopen, enzovoort.

Omdat je buiten de Europese Unie bijna altijd een andere muntsoort nodig hebt zijn er vaak wisselkantoren die deze munten voor jou omwisselen. Zij gebruiken die wisselkoersen dus als een soort prijslijst voor hun diensten om die munten voor jou om te wisselen

Hoe werken wisselkoersen

Rekenen met wisselkoersen

We nemen even een voorbeeldje. Stel dat de wisselkoers van de Engelse pond (£) als volgt is: €1 = £ 0,87 . Je hebt je voorgenomen om voor je vakantie naar Engeland in totaal 120 euro mee te nemen, hoe veel Engelse pond kan je daar dan mee kopen? Dit reken je uit door de wisselkoers te vermenigvuldigen met je aantal munten die je wilt kopen, hier dus _120 _ 0,87 = £104,40.*

Let wel op dat de vraag ook andersom kan zijn! Stel dat de wisselkoers nog steeds €1 = £ 0,87 is en je aan het einde van je vakantie nog precies £25 pond over hebt. Hoeveel euro’s kan je daar bij het omwisselen nog weer voor krijgen? Om dat uit te rekenen deel je juist het aantal munten door de wisselkoers en krijg je deze berekening: 25 / 0.87 = €28,74 . Let dus goed op dat verschil.

Zelf wisselkoersen uitrekenen

Nu maken we het een stapje moeilijker. Stel dat je een bepaalde wisselkoers niet weet, maar je weet wel een paar andere wisselkoersen. Dan kan je ze zelf gaan berekenen, hier is weer een voorbeeld.

Stel dat je de volgende wisselkoersen weet:

*€1 = £ 0,87

£1 = ¥145* (dus: 1 Engelse Pond = 145 Japanse Yen)

Voor alweer een nieuwe vakantie wil je graag naar Japan gaan, dus ben je erg benieuwd wat de wisselkoers van de euro ten opzichte van de Japanse Yen is. Hoe berekenen we die? Dat doe je door de 0,87 pond te vermenigvuldigen met het aantal yen wat je voor 1 pond terugkrijgt, dus _0,87 _ 145 = ¥126,15.* De wisselkoers die je wilde weten schrijf je dan dus op als *€1 = ¥126,15* .

Oefenopgave

Nu kan je zelf aan de bak! Je weet de volgende twee wisselkoersen, namelijk:

1 EUR = 72 RUB (Russische Roebel)

11 TRY = 1 RUB (dus 11 Turkse Lira is 1 Russische Roebel)

Hoe veel Turkse Lira kan je kopen van 300 euro?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Aandelen: wat zijn het en wat kan je ermee?

Obligaties: wat zijn het?

Geldschepping en substitutie: hoe werkt het?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!