Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Hoe werken wisselkoersen?

Misschien heb je het wel eens gehad. Op vakantie naar een ver land waar je niet met euro’s kan betalen.

Maar hoeveel euro’s heb je dan nodig om daar een ijsje te kunnen halen? Daar gebruiken we wisselkoersen voor. Check hier hoe dat werkt!

Een wisselkoers geeft aan hoe duur een munt is uitgedrukt in een andere munt. Wat men hiermee wil zeggen is dat een wisselkoers aangeeft hoe duur bepaalde munten zijn. Bijvoorbeeld, bij een wisselkoers van €1 = $1,50 kan je zeggen dat je voor 1 euro in totaal 1,50 dollars kan kopen, en voor 10 euro kan je dan 15 dollars kopen, enzovoort.

Hoe werken wisselkoersen

Omdat je buiten de Europese Unie bijna altijd een andere muntsoort nodig hebt zijn er vaak wisselkantoren die deze munten voor jou omwisselen. Zij gebruiken die wisselkoersen dus als een soort prijslijst voor hun diensten om die munten voor jou om te wisselen

Rekenen met wisselkoersen

We nemen even een voorbeeldje. Stel dat de wisselkoers van de Engelse pond (£) als volgt is: €1 = £ 0,87 . Je hebt je voorgenomen om voor je vakantie naar Engeland in totaal 120 euro mee te nemen, hoe veel Engelse pond kan je daar dan mee kopen? Dit reken je uit door de wisselkoers te vermenigvuldigen met je aantal munten die je wilt kopen, hier dus _120 _ 0,87 = £104,40.*

Let wel op dat de vraag ook andersom kan zijn! Stel dat de wisselkoers nog steeds €1 = £ 0,87 is en je aan het einde van je vakantie nog precies £25 pond over hebt. Hoeveel euro’s kan je daar bij het omwisselen nog weer voor krijgen? Om dat uit te rekenen deel je juist het aantal munten door de wisselkoers en krijg je deze berekening: 25 / 0.87 = €28,74 . Let dus goed op dat verschil.

Zelf wisselkoersen uitrekenen

Nu maken we het een stapje moeilijker. Stel dat je een bepaalde wisselkoers niet weet, maar je weet wel een paar andere wisselkoersen. Dan kan je ze zelf gaan berekenen, hier is weer een voorbeeld.

Stel dat je de volgende wisselkoersen weet:

*€1 = £ 0,87

£1 = ¥145* (dus: 1 Engelse Pond = 145 Japanse Yen)

Voor alweer een nieuwe vakantie wil je graag naar Japan gaan, dus ben je erg benieuwd wat de wisselkoers van de euro ten opzichte van de Japanse Yen is. Hoe berekenen we die? Dat doe je door de 0,87 pond te vermenigvuldigen met het aantal yen wat je voor 1 pond terugkrijgt, dus _0,87 _ 145 = ¥126,15.* De wisselkoers die je wilde weten schrijf je dan dus op als *€1 = ¥126,15* .

Oefenopgave

Nu kan je zelf aan de bak! Je weet de volgende twee wisselkoersen, namelijk:

1 EUR = 72 RUB (Russische Roebel)

11 TRY = 1 RUB (dus 11 Turkse Lira is 1 Russische Roebel)

Hoe veel Turkse Lira kan je kopen van 300 euro?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Aandelen: wat zijn het en wat kan je ermee?

Obligaties: wat zijn het?

Geldschepping en substitutie: hoe werkt het?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}