fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Alle mensen hebben ooit uit een enkele cel bestaan.

Het hele lichaam wordt gevormd uit de allereerste stamcel door middel van differentiatie. Dit is zo bij alle meercellige organismen. Hoe dat gebeurt leggen we je hieronder uit.

celdifferentiatie
Alle meercellige organismen moeten zich uit een enkele cel vormen. Cellen die zich nog kunnen specialiseren noem je stamcellen. De eerste stamcellen kunnen nog alles in je lichaam vormen, deze stamcellen vind je in de zygote en de blastomeer. gedurende de periode dat een embryo uit nog maar een paar cellen bestaat en er nog geen organen zijn ontwikkeld, kunnen deze cellen zich dus nog ontwikkelen tot elke mogelijke cel binnen het organisme. Die cellen kunnen dus nog alles worden, ze vormen later al je organen, je zenuwen en hersenen, je botten en zelfs je bloed. Wanneer een stamcel echt nog alles kan worden, noem je die totipotent.

Na specialisatie hou je in je lichaam toch een heleboel stamcellen. Deze zijn multipotent, ze kunnen nog heel veel worden, maar niet meer alles. Volwassenen hebben ook nog multipotente stamcellen. Je hebt bijvoorbeeld stamcellen in je huid die ervoor zorgen dat je haar groeit en je huid aanvult wanneer je een schaafwondje hebt.

Zo werkt de app

Bloed
Een voorbeeld van stamcellen dat de meeste leerlingen op school moeten kennen is dat van de stamcellen die ons bloed en immuunsysteem blijven aanvullen. Bloedcellen slijten snel en ons immuunsysteem moet constant alert zijn op nieuwe bedreigingen (een griepje hier, een bacterie daar), daardoor moeten deze cellen constant opnieuw worden geproduceerd. Dit noem je ook wel hematopoëse (bloed maken).

Ten eerste maken deze stamcellen rode bloedcellen voor het zuurstoftransport en bloedplaatjes die ervoor zorgen dat het bloed stolt als je een wond hebt.

Daarnaast worden heel veel verschillende witte bloedcellen gemaakt. Er zijn macrofagen, drie soorten granulocyten, drie soorten leukocyten en mestcellen. Macrofagen en neutrofiele granulocyten eten aanvallers simpelweg op (fagocytose), Eosinofiele granulocyten zijn gespecialiseerd in het aanvallen van parasieten door middel van gifstoffen, terwijl basofiele granulocyten en mestcellen zorgen voor de allergische reactie (een toegenomen bloedtoevoer en zwelling op de plek van de infectie).

De leukocyten zorgen ervoor dat je lichaam kan onthouden welke ziektes het eerder is tegengekomen en voortaan snel op deze ziektes kan reageren, dit noem je het verworven immuunsysteem. Ten slotte is er nog de NK-cel. Dit is een type leukocyt die ervoor zorgt dat oude en kapotte cellen in je lichaam zichzelf vernietigen.

Dit is dus een heel complex systeem dat ervoor zorgt dat je lichaam gezond blijft en al deze cellen worden gemaakt uit één type stamcel.
Stamcellen haematopoiesis
Even oefenen

Kun jij de volgende vraag beantwoorden: Wat is de naam van de witte bloedcellen die gekoppeld zijn aan het verworven immuunsysteem?
Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp