START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Wat is celdifferentiatie?

Alle mensen hebben ooit uit een enkele cel bestaan.

Het hele lichaam wordt gevormd uit de allereerste stamcel door middel van differentiatie. Dit is zo bij alle meercellige organismen. Hoe dat gebeurt leggen we je hieronder uit.

Alle meercellige organismen moeten zich uit een enkele cel vormen. Cellen die zich nog kunnen specialiseren noem je stamcellen . De eerste stamcellen kunnen nog alles in je lichaam vormen, deze stamcellen vind je in de zygote en de blastomeer . gedurende de periode dat een embryo uit nog maar een paar cellen bestaat en er nog geen organen zijn ontwikkeld, kunnen deze cellen zich dus nog ontwikkelen tot elke mogelijke cel binnen het organisme. Die cellen kunnen dus nog alles worden, ze vormen later al je organen, je zenuwen en hersenen, je botten en zelfs je bloed. Wanneer een stamcel echt nog alles kan worden, noem je die totipotent .

celdifferentiatie

Na specialisatie hou je in je lichaam toch een heleboel stamcellen. Deze zijn multipotent , ze kunnen nog heel veel worden, maar niet meer alles. Volwassenen hebben ook nog multipotente stamcellen . Je hebt bijvoorbeeld stamcellen in je huid die ervoor zorgen dat je haar groeit en je huid aanvult wanneer je een schaafwondje hebt.

Zo werkt de app

Bloed

Een voorbeeld van stamcellen dat de meeste leerlingen op school moeten kennen is dat van de stamcellen die ons bloed en immuunsysteem blijven aanvullen. Bloedcellen slijten snel en ons immuunsysteem moet constant alert zijn op nieuwe bedreigingen (een griepje hier, een bacterie daar), daardoor moeten deze cellen constant opnieuw worden geproduceerd. Dit noem je ook wel hematopoëse (bloed maken).

Ten eerste maken deze stamcellen rode bloedcellen voor het zuurstoftransport en bloedplaatjes die ervoor zorgen dat het bloed stolt als je een wond hebt.

Daarnaast worden heel veel verschillende witte bloedcellen gemaakt. Er zijn macrofagen, drie soorten granulocyten, drie soorten leukocyten en mestcellen. Macrofagen en neutrofiele granulocyten eten aanvallers simpelweg op (fagocytose), Eosinofiele granulocyten zijn gespecialiseerd in het aanvallen van parasieten door middel van gifstoffen, terwijl b asofiele granulocyten en mestcellen zorgen voor de allergische reactie (een toegenomen bloedtoevoer en zwelling op de plek van de infectie).

De leukocyten zorgen ervoor dat je lichaam kan onthouden welke ziektes het eerder is tegengekomen en voortaan snel op deze ziektes kan reageren, dit noem je het verworven immuunsysteem . Ten slotte is er nog de NK-cel. Dit is een type leukocyt die ervoor zorgt dat oude en kapotte cellen in je lichaam zichzelf vernietigen.

Dit is dus een heel complex systeem dat ervoor zorgt dat je lichaam gezond blijft en al deze cellen worden gemaakt uit één type stamcel.

Stamcellen haematopoiesis

Even oefenen

Kun jij de volgende vraag beantwoorden:

Wat is de naam van de witte bloedcellen die gekoppeld zijn aan het verworven immuunsysteem?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Stamcellen

Embryonale ontwikkeling

Werking en verspreiding kanker

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!