Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Wat is celdifferentiatie?

Alle mensen hebben ooit uit een enkele cel bestaan.

Het hele lichaam wordt gevormd uit de allereerste stamcel door middel van differentiatie. Dit is zo bij alle meercellige organismen. Hoe dat gebeurt leggen we je hieronder uit.

celdifferentiatie

Alle meercellige organismen moeten zich uit een enkele cel vormen. Cellen die zich nog kunnen specialiseren noem je stamcellen . De eerste stamcellen kunnen nog alles in je lichaam vormen, deze stamcellen vind je in de zygote en de blastomeer . gedurende de periode dat een embryo uit nog maar een paar cellen bestaat en er nog geen organen zijn ontwikkeld, kunnen deze cellen zich dus nog ontwikkelen tot elke mogelijke cel binnen het organisme. Die cellen kunnen dus nog alles worden, ze vormen later al je organen, je zenuwen en hersenen, je botten en zelfs je bloed. Wanneer een stamcel echt nog alles kan worden, noem je die totipotent .

Na specialisatie hou je in je lichaam toch een heleboel stamcellen. Deze zijn multipotent , ze kunnen nog heel veel worden, maar niet meer alles. Volwassenen hebben ook nog multipotente stamcellen . Je hebt bijvoorbeeld stamcellen in je huid die ervoor zorgen dat je haar groeit en je huid aanvult wanneer je een schaafwondje hebt.

Zo werkt de app

Bloed

Een voorbeeld van stamcellen dat de meeste leerlingen op school moeten kennen is dat van de stamcellen die ons bloed en immuunsysteem blijven aanvullen. Bloedcellen slijten snel en ons immuunsysteem moet constant alert zijn op nieuwe bedreigingen (een griepje hier, een bacterie daar), daardoor moeten deze cellen constant opnieuw worden geproduceerd. Dit noem je ook wel hematopoëse (bloed maken).

Ten eerste maken deze stamcellen rode bloedcellen voor het zuurstoftransport en bloedplaatjes die ervoor zorgen dat het bloed stolt als je een wond hebt.

Daarnaast worden heel veel verschillende witte bloedcellen gemaakt. Er zijn macrofagen, drie soorten granulocyten, drie soorten leukocyten en mestcellen. Macrofagen en neutrofiele granulocyten eten aanvallers simpelweg op (fagocytose), Eosinofiele granulocyten zijn gespecialiseerd in het aanvallen van parasieten door middel van gifstoffen, terwijl b asofiele granulocyten en mestcellen zorgen voor de allergische reactie (een toegenomen bloedtoevoer en zwelling op de plek van de infectie).

De leukocyten zorgen ervoor dat je lichaam kan onthouden welke ziektes het eerder is tegengekomen en voortaan snel op deze ziektes kan reageren, dit noem je het verworven immuunsysteem . Ten slotte is er nog de NK-cel. Dit is een type leukocyt die ervoor zorgt dat oude en kapotte cellen in je lichaam zichzelf vernietigen.

Dit is dus een heel complex systeem dat ervoor zorgt dat je lichaam gezond blijft en al deze cellen worden gemaakt uit één type stamcel.

Stamcellen haematopoiesis

Even oefenen

Kun jij de volgende vraag beantwoorden:

Wat is de naam van de witte bloedcellen die gekoppeld zijn aan het verworven immuunsysteem?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Stamcellen

Embryonale ontwikkeling

Werking en verspreiding kanker

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}