fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Embryonale ontwikkeling

We zijn allemaal begonnen als één cel in de buik van onze moeder. Wil je weten hoe die ene cel uit kon groeien tot een baby?

Lees dan snel verder want Mr. Chadd legt het je uit!

embryonale ontwikkeling
De bevruchting
Elke maand komt er bij de eisprong een eicel uit de eierstokken van de vrouw. Als een man en een vrouw rond die tijd geslachtsgemeenschap hebben kan de eicel bevrucht worden. Tijdens de zaadlozing van de man komen er heel veel zaadcellen in de vrouw terecht. De zaadcellen proberen allemaal zo snel mogelijk bij de eicel te komen. Als één zaadcel de eicel is binnengedrongen komt er een laagje om de eicel heen waardoor er geen andere zaadcellen meer bij in kunnen komen. De kern van de zaadcel en de eicel smelten samen, nu heb je een zygote.

Klievingsdeling
Na ongeveer 30 uur vinden de eerste delingen plaats, deze worden klievingsdelingen genoemd. De zygote splitst zich in twee cellen, maar wordt niet groter. Er ontstaan dus twee cellen die samen even groot zijn als de eerste cel. De klievingsdelingen gaan ongeveer 3 dagen door totdat er een klompje van 16 cellen is ontstaan.

embryonale ontwikkeling

Zo werkt de app

Innesteling en placenta
Na ongeveer 5 dagen is er een blastula gevormd. De buitenste cellen van het blastula worden later de placenta en de vruchtvliezen. Als de blastula is aangekomen in de baarmoeder gaat hij zich innestelen in het baarmoederslijmvlies. Nu gaat de placenta zich ontwikkelen, de placenta bestaat voor een deel uit cellen van de moeder en voor een deel uit cellen van het embryo. Via de placenta krijgt het embryo voedingsstoffen van de moeder zodat hij verder kan groeien. De placenta is aan het embryo verbonden door middel van de navelstreng.

placenta innesteling

Ontwikkeling
Tijdens de embryonale ontwikkeling gaan de cellen zich specialiseren. Sommige cellen ontwikkelen zich bijvoorbeeld als botcellen, en andere cellen ontwikkelen zich als orgaancellen. Na twee maanden zijn alle organen gevormd, het embryo is dan pas 3 centimeter groot! Vanaf dan noemen we het geen embryo meer maar noemen we het een foetus. Tijdens de zwangerschap drijft de foetus in het vruchtwater. Door het vruchtwater wordt de baby beschermt, het werkt als een soort kussen. De baby blijft groeien en de organen ontwikkelen zich verder tot het einde van de zwangerschap. Wat ooit een cel was wordt geboren als een klein mensje!

Dat is dus hoe één cel uit kan groeien tot een klein mens! Interessant he?

Oefenvraag
Wat gebeurt er als er toch per ongeluk twee zaadcellen in de eicel terecht komen?


Yanick

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp