Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Vruchtbaarheid bij meisjes

Vruchtbaarheid bij meisjes

In de puberteit worden vinden er veel veranderingen plaats in je lichaam. Een van die veranderingen is het vruchtbaar worden.

Maar hoe werkt dat precies en wanneer in de menstruatiecyclus ben je vruchtbaar? Mr. Chadd legt het je uit!

De puberteit

De puberteit begint bij de hypofyse, dat is een kleine hormoonklier in je hersenen. De hypofyse begint follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH) afgeven. De eierstokken reageren op deze hormonen waardoor meisjes vruchtbaar worden.

vruchtbaarheid bij meisjes

De follikel

De menstruatiecyclus begint door het afgeven van FSH. Door de afgifte van FSH door de hypofyse gaan een aantal follikels uitrijpen in een eierstok. Een follikel is een klein blaasje waarin de eicel zich bevindt. De follikel maakt ook hormonen, onder andere oestrogenen. De oestrogenen zorgen ervoor dat het baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd. Rond de 14e dag zijn er zo veel oestrogenen dat je hypofyse extra LH gaat produceren. Daardoor barst een follikel open en komt er een eicel vrij. Dit heet de ovulatie of de eisprong.

Het gele lichaam

Na de ovulatie blijven de follikelcellen achter. Deze follikelcellen gaan vetten opnemen en vormen het gele lichaam. Het gele lichaam produceert naast oestrogenen ook nog het hormoon progesteron. De oestrogenen en het progesteron remmen de afgifte van FSH door de hypofyse, zodat er niet nog een follikel gaat rijpen. Door de progesteron komen er extra bloedvaten in het baarmoederslijmvlies, dit gebeurt als voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. Als er geen zwangerschap plaatsvindt dan sterven de cellen van het gele lichaam langzaam af. Na ongeveer 14 dagen is het gele lichaam verdwenen, dan begint de menstruatie. Doordat het gele lichaam weg is wordt er ook geen progesteron en oestrogeen meer gevormd waardoor de hypofyse weer FSH gaat afgeven en alles weer opnieuw begint.

De menstruatie

Als er geen zwangerschap plaatsvindt dan volgt er een menstruatie. Tijdens de menstruatie wordt een deel van het baarmoederslijmvlies afgestoten. Het laat los van de wand van de baarmoeder en verlaat het lichaam.

Zo werkt de app

Hoe lang ben je vruchtbaar?

Vrouwen zijn niet hun hele leven lang vruchtbaar. Het begint in de puberteit, meestal rond de leeftijd van 15 jaar. Tussen hun 45e en 55e gaan vrouwen in de overgang. Vanaf dan zijn ze niet meer vruchtbaar.

Nu weet je hoe de menstruatiecyclus van vrouwen in elkaar zit. Vrouwen zijn alleen vruchtbaar op het moment dat de ovulatie plaatsvindt. De eicel blijft daarna nog ongeveer twee dagen leven. In deze periode is er kans op een zwangerschap.

Oefenopdracht

Teken een plaatje met daarin de menstruatie-fase, follikelfase en gele lichaam fase.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De menstruatiecyclus

Vruchtbaarheid bij jongens

Anticonceptiemiddelen

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}