fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Vruchtbaarheid bij meisjes

In de puberteit worden vinden er veel veranderingen plaats in je lichaam. Een van die veranderingen is het vruchtbaar worden.

Maar hoe werkt dat precies en wanneer in de menstruatiecyclus ben je vruchtbaar? Mr. Chadd legt het je uit!

De puberteit
De puberteit begint bij de hypofyse, dat is een kleine hormoonklier in je hersenen. De hypofyse begint follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH) afgeven. De eierstokken reageren op deze hormonen waardoor meisjes vruchtbaar worden.
vruchtbaarheid bij meisjes
De follikel
De menstruatiecyclus begint door het afgeven van FSH. Door de afgifte van FSH door de hypofyse gaan een aantal follikels uitrijpen in een eierstok. Een follikel is een klein blaasje waarin de eicel zich bevindt. De follikel maakt ook hormonen, onder andere oestrogenen. De oestrogenen zorgen ervoor dat het baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd. Rond de 14e dag zijn er zo veel oestrogenen dat je hypofyse extra LH gaat produceren. Daardoor barst een follikel open en komt er een eicel vrij. Dit heet de ovulatie of de eisprong.


Het gele lichaam
Na de ovulatie blijven de follikelcellen achter. Deze follikelcellen gaan vetten opnemen en vormen het gele lichaam. Het gele lichaam produceert naast oestrogenen ook nog het hormoon progesteron. De oestrogenen en het progesteron remmen de afgifte van FSH door de hypofyse, zodat er niet nog een follikel gaat rijpen. Door de progesteron komen er extra bloedvaten in het baarmoederslijmvlies, dit gebeurt als voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. Als er geen zwangerschap plaatsvindt dan sterven de cellen van het gele lichaam langzaam af. Na ongeveer 14 dagen is het gele lichaam verdwenen, dan begint de menstruatie. Doordat het gele lichaam weg is wordt er ook geen progesteron en oestrogeen meer gevormd waardoor de hypofyse weer FSH gaat afgeven en alles weer opnieuw begint.

De menstruatie
Als er geen zwangerschap plaatsvindt dan volgt er een menstruatie. Tijdens de menstruatie wordt een deel van het baarmoederslijmvlies afgestoten. Het laat los van de wand van de baarmoeder en verlaat het lichaam.

Zo werkt de app

Hoe lang ben je vruchtbaar?
Vrouwen zijn niet hun hele leven lang vruchtbaar. Het begint in de puberteit, meestal rond de leeftijd van 15 jaar. Tussen hun 45e en 55e gaan vrouwen in de overgang. Vanaf dan zijn ze niet meer vruchtbaar.

Nu weet je hoe de menstruatiecyclus van vrouwen in elkaar zit. Vrouwen zijn alleen vruchtbaar op het moment dat de ovulatie plaatsvindt. De eicel blijft daarna nog ongeveer twee dagen leven. In deze periode is er kans op een zwangerschap.

Oefenopdracht
Teken een plaatje met daarin de menstruatie-fase, follikelfase en gele lichaam fase.


Yanick

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp