START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Vruchtbaarheid bij meisjes

Vruchtbaarheid bij meisjes

In de puberteit worden vinden er veel veranderingen plaats in je lichaam. Een van die veranderingen is het vruchtbaar worden.

Maar hoe werkt dat precies en wanneer in de menstruatiecyclus ben je vruchtbaar? Mr. Chadd legt het je uit!

De puberteit

De puberteit begint bij de hypofyse, dat is een kleine hormoonklier in je hersenen. De hypofyse begint follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH) afgeven. De eierstokken reageren op deze hormonen waardoor meisjes vruchtbaar worden.

vruchtbaarheid bij meisjes

De follikel

De menstruatiecyclus begint door het afgeven van FSH. Door de afgifte van FSH door de hypofyse gaan een aantal follikels uitrijpen in een eierstok. Een follikel is een klein blaasje waarin de eicel zich bevindt. De follikel maakt ook hormonen, onder andere oestrogenen. De oestrogenen zorgen ervoor dat het baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd. Rond de 14e dag zijn er zo veel oestrogenen dat je hypofyse extra LH gaat produceren. Daardoor barst een follikel open en komt er een eicel vrij. Dit heet de ovulatie of de eisprong.

Het gele lichaam

Na de ovulatie blijven de follikelcellen achter. Deze follikelcellen gaan vetten opnemen en vormen het gele lichaam. Het gele lichaam produceert naast oestrogenen ook nog het hormoon progesteron. De oestrogenen en het progesteron remmen de afgifte van FSH door de hypofyse, zodat er niet nog een follikel gaat rijpen. Door de progesteron komen er extra bloedvaten in het baarmoederslijmvlies, dit gebeurt als voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. Als er geen zwangerschap plaatsvindt dan sterven de cellen van het gele lichaam langzaam af. Na ongeveer 14 dagen is het gele lichaam verdwenen, dan begint de menstruatie. Doordat het gele lichaam weg is wordt er ook geen progesteron en oestrogeen meer gevormd waardoor de hypofyse weer FSH gaat afgeven en alles weer opnieuw begint.

De menstruatie

Als er geen zwangerschap plaatsvindt dan volgt er een menstruatie. Tijdens de menstruatie wordt een deel van het baarmoederslijmvlies afgestoten. Het laat los van de wand van de baarmoeder en verlaat het lichaam.

Zo werkt de app

Hoe lang ben je vruchtbaar?

Vrouwen zijn niet hun hele leven lang vruchtbaar. Het begint in de puberteit, meestal rond de leeftijd van 15 jaar. Tussen hun 45e en 55e gaan vrouwen in de overgang. Vanaf dan zijn ze niet meer vruchtbaar.

Nu weet je hoe de menstruatiecyclus van vrouwen in elkaar zit. Vrouwen zijn alleen vruchtbaar op het moment dat de ovulatie plaatsvindt. De eicel blijft daarna nog ongeveer twee dagen leven. In deze periode is er kans op een zwangerschap.

Oefenopdracht

Teken een plaatje met daarin de menstruatie-fase, follikelfase en gele lichaam fase.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De menstruatiecyclus

Vruchtbaarheid bij jongens

Anticonceptiemiddelen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!