START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Anticonceptiemiddelen

Als een man en een vrouw vrijen kunnen ze samen een kind krijgen.

Mensen vrijen lang niet altijd om kinderen te krijgen. Om te voorkomen dat je kinderen krijgt wordt anticonceptie gebruikt.

Anticonceptie betekent letterlijk voorkomen van bevruchting, je kan dus geen kind krijgen. Welke vormen van anticonceptie bestaan er eigenlijk allemaal?

anticonceptiemiddelen

Methoden zonder middel

Er bestaan anticonceptie methoden waarbij geen voorbehoedsmiddelen worden gebruikt. Eén van die methodes is het stoppen met vrijen vlak voordat de man een zaadlozing krijgt. Dit wordt ook wel terugtrekken genoemd. Deze methode is erg onbetrouwbaar omdat het voorvocht ook spermacellen bevat. Een andere methode is periodieke onthouding. Je gaat dan niet vrijen op de dagen dat de vrouw vruchtbaar zou zijn, dit is tussen de 8e en 19e dag van de menstruatiecyclus. Deze methode is ook erg onbetrouwbaar omdat er tussendoor een eisprong kan plaatsvinden waardoor de vrouw alsnog vruchtbaar is.

Tegenhouden van zaadcellen

Voor de bevruchting is een eicel en een zaadcel nodig. Door de zaadcellen tegen te houden kan dat niet bij de eicel komen. Er kan dan dus geen bevruchting plaatsvinden. De meest voorkomende manier om zaadcellen tegen te houden is het gebruiken van een condoom.

Als partners al langere tijd samen zijn en echt geen kinderen meer willen kunnen ze er ook voor kiezen om zich te laten steriliseren. Bij vrouwen worden dan de eileiders onderbroken, daardoor kan de zaadcellen niet bij de eicel komen. Bij mannen worden de zaadleiders onderbroken, daardoor zitten er geen zaadcellen meer in het sperma.

Rijpen van een eicel voorkomen

Als er geen eicel uitgerijpt is vindt er geen ovulatie plaats en kan er ook niets bevrucht worden. Veel vrouwen slikken de anticonceptiepil om de ovulatie te voorkomen. In de pil zitten vrouwelijke geslachtshormonen die ervoor zorgen dat er geen eicel uitrijpt. Ook veranderen ze het baarmoederhalsslijmvlies waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen komen. De pil is in theorie de meest betrouwbare vorm van anticonceptie. Maar de pil moet wel elke dag geslikt worden, als dat niet gebeurt beschermt hij minder goed.

Zo werkt de app

Remming van de innesteling

Je kan ook voorkomen dat er kinderen komen door te zorgen dat een bevruchte eicel niet in kan nestelen in het baarmoederslijmvlies. De bevruchte eicel gaat dan vanzelf dood. Het remmen van de innesteling kan gedaan worden met een spiraaltje. Het spiraaltje wordt in de baarmoeder geplaatst en geeft daar hormonen af. Daardoor is het baarmoederslijmvlies niet geschikt voor innesteling.

Na onbeschermde seks

Soms heb je toch onbeschermde seks of gaat er iets mis, bijvoorbeeld wanneer het condoom scheurt. Om te voorkomen dat een vrouw dan zwanger wordt kan zij tot maximaal 72 uur na de seks de morning-afterpil nemen. In deze pil zit een hoge concentratie vrouwelijke geslachtshormonen. Deze hormonen hebben twee verschillende effecten: het voorkomt de eisprong en het stoot het baarmoederslijmvlies het embryo af. Als een vrouw er pas later achter komt dat zij zwanger is dan kan er bij een speciale arts abortus worden gepleegd. Hiervoor is wel een uitgebreid gesprek nodig.

Er zijn dus veel verschillende soorten anticonceptie, de anticonceptiepil is de veiligste. Anticonceptie methoden waarbij geen voorbehoedsmiddelen worden gebruik zijn het minst veilig.

Oefenvraag

Als een vrouw de anticonceptiepil slikt, moet je dan ook nog een condoom gebruiken?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Seksueel overdragbare aandoening (SOA)

Voortplanting

Hulp bij voortplanting

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!