START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Seksueel overdraagbare aandoening (SOA)

Seksueel overdraagbare aandoening (SOA)

Je weet vast wel wat seks is. Bij seks kun je een SOA oplopen, of terwijl een seksueel overdraagbare aandoening.

Hoe voorkom je nou dat je een SOA oploopt? Mr. Chadd legt het je uit!

Soa seksueel overdraagbare aandoening

Als iemand een SOA heeft zitten er ziekteverwekkers in het bloed, sperma of vaginaal vocht. Door onveilige seks kunnen de ziekteverwekkers doorgegeven worden waardoor jij ook ziek wordt. Er bestaan veel verschillende SOA’s, maar de meest voorkomende soa in Nederland is chlamydia. Bij een chlamydia besmetting heb je vaak niet zo veel symptomen, soms heb je alleen een branderig gevoel bij het plassen. Het is wel belangrijk dat je behandeld wordt want van chlamydia kun je onvruchtbaar worden. Bij syfilis komen vaak meer klachten voor zoals een branderig gevoel bij het plassen, ongewone afscheiding en zweertjes op de penis of in de vagina. Syfilis en chlamydia worden allebei veroorzaakt door een bacterie, ze kunnen behandeld worden met antibiotica.

Aids en hiv

De bekendste SOA is hiv/aids. Hiv staat voor ‘human immunodeficiency virus’. Dit virus verzwakt je immuunsysteem en veroorzaakt aids. Bij aids werkt je immuunsysteem niet meer goed omdat witte bloedcellen worden aangetast. Je kan daardoor heel makkelijk besmet raken met allerlei ziektes. Uiteindelijk kun je zelfs doodgaan aan aids. Gelukkig hebben we steeds betere medicijnen om te zorgen dat hiv geen aids wordt.

Zo werkt de app

Bescherming

Om je te beschermen tegen SOA’s is het belangrijk om altijd een condoom te gebruiken bij het vrijen. Op die manier kunnen de ziekteverwekkers niet doorgegeven worden naar je partner. Als je niet zeker weet of je een SOA hebt kun je een SOA test kopen of je kunt naar de huisarts gaan.

SOA’s kunnen gevaarlijk zijn, zorg dus dat je ze niet krijgt. De beste manier om dat te doen is door een condoom te gebruiken tijdens de seks.

Oefenvraag

Zijn er andere manieren waarop je een SOA op kan lopen dan via seks?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Voortplanting

Vruchtbaarheid bij meisjes

Anticonceptiemiddelen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!