fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Vruchtbaarheid bij jongens

In de puberteit vinden er veel veranderingen plaats in je lichaam. Een van die veranderingen is het vruchtbaar worden.

Maar hoe werkt dat precies en wanneer ben je vruchtbaar? Mr. Chadd legt het je uit!

vruchtbaarheid bij jongens
De puberteit
De puberteit begint bij de hypofyse, dat is een kleine hormoonklier in je hersenen. De hypofyse gaat follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH) afgeven. Deze hormonen hebben invloed op de testikels (zaadballen) waardoor jongens vruchtbaar worden.


Hormonen
Er zijn drie hormonen belangrijk bij de productie van zaadcellen. De hormonen LH, FSH en testosteron. LH wordt gemaakt door de hypofyse en stimuleert de cellen van Leydig. De cellen van Leydig liggen tussen de zaadbuisjes in de zaadballen en kunnen testosteron produceren. Door testosteron krijgen jongens hun secundaire geslachtskenmerken zoals baardgroei. Testosteron en FSH stimuleren samen de productie van zaadcellen in de zaadbal. Een andere functie van testosteron is het remmen van LH. Er is sprake van negatieve feedback: de testosteron remt het LH waardoor er niet teveel testosteron wordt geproduceerd.

Zo werkt de app

Nu weet je hoe de vruchtbaarheid bij een man werkt. Mannen zijn in tegenstelling tot vrouwen vanaf de puberteit tot hun dood vruchtbaar. Ze gaan niet in de overgang zoals vrouwen.

Oefenopdracht
Maak een schematische tekening van de hormonale regulatie bij een man.


Yanick

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp