fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De huid is grofweg onder te verdelen in drie lagen. Dit zijn de epidermis (opperhuid), dermis (lederhuid) en subdermis (onderhuid).

Maar wat zijn nu precies de verschillen? Lees het hier!

Huidlagen

Epidermis

De epidermis is de bovenste laag van de huid en bestaat uit epitheelcellen. De epidermis bestaat uit vier of vijf lagen (afhankelijk van waar de huid zich bevindt):

    • Stratum Corneum: Dit is de dikste laag van de epidermis en bestaat uit 20 tot 30 lagen dode (verhoornde) afgeplatte cellen. Deze laag zorgt voor een barriérre, waardoor vochtverlies van het lichaam aan de buitenlucht wordt tegengegaan.
    • Stratum Lucidum: Deze laag bestaat uit 2 of 3 lagen van platte, dode keratinocyten.

  • Stratum Granulosum: In deze laag vullen de cellen zich met het eiwit keratine, wat wordt gemaakt door de keratinocyten. Deze keratine helpt de huid namelijk zijn beschermende factoren te geven.
  • Stratum Spinosum: Deze laag bestaat uit cellen die onderling verbonden zijn door desmosomen en intermediaire filamenten, die daarmee spanning op de huid verminderen. In deze laag vindt geen celdeling meer plaats.
  • Stratum Basale: Dit is de onderste laag van de epidermis en zit vast aan de dermis. In deze laag van de huid bevinden zich voornamelijk stamcellen die nog moeten uitrijpen tot keratinocyten.

Zo werkt de app

Dermis

De dermis is de laag onder de epidermis en bestaat uit bindweefsel. Deze huidlaag wordt ook wel de lederhuid genoemd. Doordat het vooral uit bindweefsel bestaat, geeft het de huid zijn stevigheid. In de dermis bevinden zich vele zenuwvezels, bloedvaten en lymfevaten. Ook de zweetklieren en haarfollikels bevinden zich hier. De dermis bestaat uit twee lagen; als eerste de papillaire (van papillen voorziene) laag en  als tweede de reticulaire (netvormige) laag.

  • Papillaire laag: Deze laag van de huid bestaat uit bindweefsel met daarin elastische en collageenvezels. De laag is los, er is veel ruimte en hierdoor kunnen macrofagen er makkelijk bewegen om zo bedreigingen op te kunnen ruimen. Deze laag is dus een soort extra laag (vijfde laag) die zich vooral bevindt op de handpalmen en onderkant van de voet.
  • Reticulaire laag: Deze laag ligt onder de papillaire laag en is een onregelmatige laag van bindweefsel. In deze laag bevinden zich bundels voor collageen die onder andere zorgen voor de diepe groeven die je op je handpalmen hebt.

Subdermis

Daarna hebben we nog de subdermis. De subdermis is dus de diepste huidlaag. Deze laag is bedoeld om vet op te slaan.


Belinda

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Belinda.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp