START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Huidlagen en opbouw: welke lagen zijn er?

De huid is grofweg onder te verdelen in drie lagen. Dit zijn de epidermis (opperhuid), dermis (lederhuid) en subdermis (onderhuid).

Maar wat zijn nu precies de verschillen? Lees het hier!

Huidlagen

Epidermis

De epidermis is de bovenste laag van de huid en bestaat uit epitheelcellen. De epidermis bestaat uit vier of vijf lagen (afhankelijk van waar de huid zich bevindt):

    • Stratum Corneum: Dit is de dikste laag van de epidermis en bestaat uit 20 tot 30 lagen dode (verhoornde) afgeplatte cellen. Deze laag zorgt voor een barriérre, waardoor vochtverlies van het lichaam aan de buitenlucht wordt tegengegaan.
    • Stratum Lucidum: Deze laag bestaat uit 2 of 3 lagen van platte, dode keratinocyten.
  • Stratum Granulosum: In deze laag vullen de cellen zich met het eiwit keratine, wat wordt gemaakt door de keratinocyten. Deze keratine helpt de huid namelijk zijn beschermende factoren te geven.
  • Stratum Spinosum: Deze laag bestaat uit cellen die onderling verbonden zijn door desmosomen en intermediaire filamenten, die daarmee spanning op de huid verminderen. In deze laag vindt geen celdeling meer plaats.
  • Stratum Basale: Dit is de onderste laag van de epidermis en zit vast aan de dermis. In deze laag van de huid bevinden zich voornamelijk stamcellen die nog moeten uitrijpen tot keratinocyten.

Zo werkt de app

Dermis

De dermis is de laag onder de epidermis en bestaat uit bindweefsel. Deze huidlaag wordt ook wel de lederhuid genoemd. Doordat het vooral uit bindweefsel bestaat, geeft het de huid zijn stevigheid. In de dermis bevinden zich vele zenuwvezels, bloedvaten en lymfevaten. Ook de zweetklieren en haarfollikels bevinden zich hier. De dermis bestaat uit twee lagen; als eerste de papillaire (van papillen voorziene) laag en  als tweede de reticulaire (netvormige) laag.

  • Papillaire laag: Deze laag van de huid bestaat uit bindweefsel met daarin elastische en collageenvezels. De laag is los, er is veel ruimte en hierdoor kunnen macrofagen er makkelijk bewegen om zo bedreigingen op te kunnen ruimen. Deze laag is dus een soort extra laag (vijfde laag) die zich vooral bevindt op de handpalmen en onderkant van de voet.
  • Reticulaire laag: Deze laag ligt onder de papillaire laag en is een onregelmatige laag van bindweefsel. In deze laag bevinden zich bundels voor collageen die onder andere zorgen voor de diepe groeven die je op je handpalmen hebt.

Subdermis

Daarna hebben we nog de subdermis. De subdermis is dus de diepste huidlaag. Deze laag is bedoeld om vet op te slaan.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Het afweersysteem

Het lymfesysteem

Typen weefsels

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!