fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Zuurstoftransport

Bloed is rood, dat weet iedereen, maar waarom heeft het eigenlijk zo’n blits kleurtje?

Eigenlijk heeft bloed de kleur van roestend ijzer. IJzer samen met zuurstof is namelijk rood.

zuurstoftransport
Je kunt zuurstof natuurlijk niet zomaar vrij door je bloed laten stromen, met de hoeveelheid zuurstof die mensen nodig hebben zou je dan belletjes van zuurstofgas in je bloed kunnen krijgen en dat willen we natuurlijk niet hebben.


Het lichaam heeft daar een slimme oplossing voor, we gebruiken een eiwit dat hemoglobine heet en in de kern van elk hemoglobinemolecuul zit een heemgroep met daarin een ijzermolecuul waardoor het goed zuurstof op kan nemen. Hemoglobine zit op zijn beurt weer opgesloten in de rode bloedcellen. Één rode bloedcel kan op deze manier een grote hoeveelheid zuurstof transporteren.

Wanneer je geïnteresseerd bent in hoe de zuurstof in het bloed terecht komt, moet je even kijken bij de onderwerpen ademhaling en gaswisseling.
Zuurstoftransport
Heemgroepen

Het deeltje dat zo’n eiwit gebruikt om zuurstof te transporteren heet een heemgroep. Heemgroepen zijn complexe moleculen met een metaal in het midden. Bij mensen is dat metaal ijzer, maar er zijn andere soorten. Planten hebben een heemgroep met magnesium in de kern, daardoor is “plantenbloed” groen. Andere dieren zoals krabben kunnen ook heemgroepen hebben met koper erin in plaats van ijzer, daardoor is het bloed blauw. Metalen zijn gewoon heel handig voor het verplaatsen van zuurstof.

Zo werkt de app

Details
Bij zuurstoftransport moet je aan enorme aantallen denken. Mensen hebben zo’n 25 biljoen (25.000.000.000.000) rode bloedcellen in hun bloed. Elke rode bloedcel is voor 30% gevuld met hemoglobine, wat neerkomt op iets minder dan 300 miljoen (300.000.000) per rode bloedcel. Vermenigvuldig dat met elkaar en dan heb je dus 7,5 * 10^21 hemoglobinemoleculen in je lichaam (owel 7,5 en 21 nullen erachter). Bij een volwassene wegen al die moleculen samen ongeveer 700 gram, meer dan een halve kilo dus. Daar heb je maar een heel klein beetje ijzer voor nodig: 2,5 gram in totaal.


Belinda

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Belinda.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp