Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Zuurstoftransport

Zuurstoftransport

Bloed is rood, dat weet iedereen, maar waarom heeft het eigenlijk zo’n blits kleurtje?

Eigenlijk heeft bloed de kleur van roestend ijzer. IJzer samen met zuurstof is namelijk rood.

zuurstoftransport

Je kunt zuurstof natuurlijk niet zomaar vrij door je bloed laten stromen, met de hoeveelheid zuurstof die mensen nodig hebben zou je dan belletjes van zuurstofgas in je bloed kunnen krijgen en dat willen we natuurlijk niet hebben.

Het lichaam heeft daar een slimme oplossing voor, we gebruiken een eiwit dat hemoglobine heet en in de kern van elk hemoglobinemolecuul zit een heemgroep met daarin een ijzermolecuul waardoor het goed zuurstof op kan nemen. Hemoglobine zit op zijn beurt weer opgesloten in de rode bloedcellen . Één rode bloedcel kan op deze manier een grote hoeveelheid zuurstof transporteren.

Wanneer je geïnteresseerd bent in hoe de zuurstof in het bloed terecht komt, moet je even kijken bij de onderwerpen ademhaling en gaswisseling.

Zuurstoftransport

Heemgroepen

Het deeltje dat zo’n eiwit gebruikt om zuurstof te transporteren heet een heemgroep. Heemgroepen zijn complexe moleculen met een metaal in het midden. Bij mensen is dat metaal ijzer, maar er zijn andere soorten. Planten hebben een heemgroep met magnesium in de kern, daardoor is “plantenbloed” groen. Andere dieren zoals krabben kunnen ook heemgroepen hebben met koper erin in plaats van ijzer, daardoor is het bloed blauw. Metalen zijn gewoon heel handig voor het verplaatsen van zuurstof.

Zo werkt de app

Details

Bij zuurstoftransport moet je aan enorme aantallen denken. Mensen hebben zo’n 25 biljoen (25.000.000.000.000) rode bloedcellen in hun bloed. Elke rode bloedcel is voor 30% gevuld met hemoglobine, wat neerkomt op iets minder dan 300 miljoen (300.000.000) per rode bloedcel. Vermenigvuldig dat met elkaar en dan heb je dus 7,5 * 10^21 hemoglobinemoleculen in je lichaam (owel 7,5 en 21 nullen erachter). Bij een volwassene wegen al die moleculen samen ongeveer 700 gram, meer dan een halve kilo dus. Daar heb je maar een heel klein beetje ijzer voor nodig: 2,5 gram in totaal.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Gaswisseling

Ons ademhalingssysteem

Fotosynthese

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}