START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Zuurstoftransport

Zuurstoftransport

Bloed is rood, dat weet iedereen, maar waarom heeft het eigenlijk zo’n blits kleurtje?

Eigenlijk heeft bloed de kleur van roestend ijzer. IJzer samen met zuurstof is namelijk rood.

zuurstoftransport

Je kunt zuurstof natuurlijk niet zomaar vrij door je bloed laten stromen, met de hoeveelheid zuurstof die mensen nodig hebben zou je dan belletjes van zuurstofgas in je bloed kunnen krijgen en dat willen we natuurlijk niet hebben.

Het lichaam heeft daar een slimme oplossing voor, we gebruiken een eiwit dat hemoglobine heet en in de kern van elk hemoglobinemolecuul zit een heemgroep met daarin een ijzermolecuul waardoor het goed zuurstof op kan nemen. Hemoglobine zit op zijn beurt weer opgesloten in de rode bloedcellen . Één rode bloedcel kan op deze manier een grote hoeveelheid zuurstof transporteren.

Wanneer je geïnteresseerd bent in hoe de zuurstof in het bloed terecht komt, moet je even kijken bij de onderwerpen ademhaling en gaswisseling.

Zuurstoftransport

Heemgroepen

Het deeltje dat zo’n eiwit gebruikt om zuurstof te transporteren heet een heemgroep. Heemgroepen zijn complexe moleculen met een metaal in het midden. Bij mensen is dat metaal ijzer, maar er zijn andere soorten. Planten hebben een heemgroep met magnesium in de kern, daardoor is “plantenbloed” groen. Andere dieren zoals krabben kunnen ook heemgroepen hebben met koper erin in plaats van ijzer, daardoor is het bloed blauw. Metalen zijn gewoon heel handig voor het verplaatsen van zuurstof.

Zo werkt de app

Details

Bij zuurstoftransport moet je aan enorme aantallen denken. Mensen hebben zo’n 25 biljoen (25.000.000.000.000) rode bloedcellen in hun bloed. Elke rode bloedcel is voor 30% gevuld met hemoglobine, wat neerkomt op iets minder dan 300 miljoen (300.000.000) per rode bloedcel. Vermenigvuldig dat met elkaar en dan heb je dus 7,5 * 10^21 hemoglobinemoleculen in je lichaam (owel 7,5 en 21 nullen erachter). Bij een volwassene wegen al die moleculen samen ongeveer 700 gram, meer dan een halve kilo dus. Daar heb je maar een heel klein beetje ijzer voor nodig: 2,5 gram in totaal.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Gaswisseling

Ons ademhalingssysteem

Fotosynthese

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!