START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

De drietrapsstrategie: wat is het en hoe wordt het toegepast?

Een drietrapsstrategie: waar heeft het mee te maken en wat is het exact?

Lees gauw door en kom alles te weten!

De drietrapsstrategie bestaat uit, je raadt het al, 3 stappen. Dit zijn:

  1. Retentie
  2. Berging
  3. Afvoer

De drietrapsstrategie is een maatregel om te voorkomen dat rivieren overstromen en dat water geleidelijk afgevoerd kan worden in tijden van een hoge wateraanvoer. Zo kan waterproblematiek voorkomen worden. Tegenwoordig kan er een hogere piekafvoer plaatsvinden en dit komt door onder andere de toegenomen verstening .

driestapsstrategie

De piekafvoer van een rivier is eigenlijk de hoogste afvoer ( debiet ) die een rivier kent. Verstening betekent dat er tegenwoordig veel meer gebouwen en wegen aangelegd worden, ook in de gebieden rondom rivieren. Hierdoor kan er minder regenwater vastgehouden worden door de bodem, waardoor het dus sneller in de rivier terecht komt. Meer water in de rivier betekent meer kans op overstromingen en daarvoor hebben we dus een drietrapsstrategie om te proberen om de echte ellende te voorkomen!

We beginnen met stap 1, dat is retentie .

Retentie betekent eigenlijk vasthouden. Je slaat het water tijdelijk op bijvoorbeeld in retentiegebieden , maar ook in de grond. Natuurgebieden kunnen bijvoorbeeld heel veel water vasthouden.

Stap twee is de berging van water. Dit gebeurt in opervlaktewateren: bijvoorbeeld in uiterwaardes of meren. Het water dat bij stap 1 niet de bodem in kon stromen, wordt in deze stap gewoon tijdelijk opgeslagen. Het water kan later weer weggepompt worden.

De laatste stap is de afvoer van het water. Dit gebeurt gewoon door de rivier zelf en gaat meestal automatisch. Het water dat niet de grond ingelopen is, of in oppervlaktewater opgeslagen wordt, wordt door de rivier afgevoerd naar de zee. In Nederland kan het water niet overal natuurlijk naar zee stromen vanwege onze polders. Daarom is de afvoer in Nederland deels afhankelijk van gemalen en pompen.

Voorbeeldvraag:

Wat zijn de 3 stappen van de drietrapsstrategie?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Rivieren

Debiet en regiem

Ruimte voor de rivier

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!