fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Een drietrapsstrategie: waar heeft het mee te maken en wat is het exact?

Lees gauw door en kom alles te weten!

De drietrapsstrategie bestaat uit, je raadt het al, 3 stappen. Dit zijn:

  1. Retentie
  2. Berging
  3. Afvoer

De drietrapsstrategie is een maatregel om te voorkomen dat rivieren overstromen en dat water geleidelijk afgevoerd kan worden in tijden van een hoge wateraanvoer. Zo kan waterproblematiek voorkomen worden. Tegenwoordig kan er een hogere piekafvoer plaatsvinden en dit komt door onder andere de toegenomen verstening.
driestapsstrategie
De piekafvoer van een rivier is eigenlijk de hoogste afvoer (debiet) die een rivier kent. Verstening betekent dat er tegenwoordig veel meer gebouwen en wegen aangelegd worden, ook in de gebieden rondom rivieren. Hierdoor kan er minder regenwater vastgehouden worden door de bodem, waardoor het dus sneller in de rivier terecht komt. Meer water in de rivier betekent meer kans op overstromingen en daarvoor hebben we dus een drietrapsstrategie om te proberen om de echte ellende te voorkomen!


We beginnen met stap 1, dat is retentie.
Retentie betekent eigenlijk vasthouden. Je slaat het water tijdelijk op bijvoorbeeld in retentiegebieden, maar ook in de grond. Natuurgebieden kunnen bijvoorbeeld heel veel water vasthouden.

Stap twee is de berging van water. Dit gebeurt in opervlaktewateren: bijvoorbeeld in uiterwaardes of meren. Het water dat bij stap 1 niet de bodem in kon stromen, wordt in deze stap gewoon tijdelijk opgeslagen. Het water kan later weer weggepompt worden.

De laatste stap is de afvoer van het water. Dit gebeurt gewoon door de rivier zelf en gaat meestal automatisch. Het water dat niet de grond ingelopen is, of in oppervlaktewater opgeslagen wordt, wordt door de rivier afgevoerd naar de zee. In Nederland kan het water niet overal natuurlijk naar zee stromen vanwege onze polders. Daarom is de afvoer in Nederland deels afhankelijk van gemalen en pompen.

Voorbeeldvraag:
Wat zijn de 3 stappen van de drietrapsstrategie?


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp