Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

De drietrapsstrategie: wat is het en hoe wordt het toegepast?

Een drietrapsstrategie: waar heeft het mee te maken en wat is het exact?

Lees gauw door en kom alles te weten!

De drietrapsstrategie bestaat uit, je raadt het al, 3 stappen. Dit zijn:

  1. Retentie
  2. Berging
  3. Afvoer

De drietrapsstrategie is een maatregel om te voorkomen dat rivieren overstromen en dat water geleidelijk afgevoerd kan worden in tijden van een hoge wateraanvoer. Zo kan waterproblematiek voorkomen worden. Tegenwoordig kan er een hogere piekafvoer plaatsvinden en dit komt door onder andere de toegenomen verstening .

driestapsstrategie

De piekafvoer van een rivier is eigenlijk de hoogste afvoer ( debiet ) die een rivier kent. Verstening betekent dat er tegenwoordig veel meer gebouwen en wegen aangelegd worden, ook in de gebieden rondom rivieren. Hierdoor kan er minder regenwater vastgehouden worden door de bodem, waardoor het dus sneller in de rivier terecht komt. Meer water in de rivier betekent meer kans op overstromingen en daarvoor hebben we dus een drietrapsstrategie om te proberen om de echte ellende te voorkomen!

We beginnen met stap 1, dat is retentie .

Retentie betekent eigenlijk vasthouden. Je slaat het water tijdelijk op bijvoorbeeld in retentiegebieden , maar ook in de grond. Natuurgebieden kunnen bijvoorbeeld heel veel water vasthouden.

Stap twee is de berging van water. Dit gebeurt in opervlaktewateren: bijvoorbeeld in uiterwaardes of meren. Het water dat bij stap 1 niet de bodem in kon stromen, wordt in deze stap gewoon tijdelijk opgeslagen. Het water kan later weer weggepompt worden.

De laatste stap is de afvoer van het water. Dit gebeurt gewoon door de rivier zelf en gaat meestal automatisch. Het water dat niet de grond ingelopen is, of in oppervlaktewater opgeslagen wordt, wordt door de rivier afgevoerd naar de zee. In Nederland kan het water niet overal natuurlijk naar zee stromen vanwege onze polders. Daarom is de afvoer in Nederland deels afhankelijk van gemalen en pompen.

Voorbeeldvraag:

Wat zijn de 3 stappen van de drietrapsstrategie?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Rivieren

Debiet en regiem

Ruimte voor de rivier

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}