START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Ruimte voor de rivier: een goed idee?

Nederland is een echt waterland, er lopen ook monsters van rivieren door ons land.

Water management is dan ook zeer belangrijk voor onze eigen veiligheid! Op wat voor manieren kunnen we onze rivieren managen? Dat lees je in dit artikel!

Nederland kent een programma waarin wij proberen zoveel mogelijk ruimte te geven aan de rivieren. Op deze manier proberen we zoveel mogelijk overstromingen te voorkomen. Dat is zeker nodig als Nederland, wat eigenlijk het “afvoerputje” van Europa is. Op wat voor manieren is dit allemaal mogelijk en welke manieren vinden wij vooral in Nederland? Een aantal voorbeelden zijn dijkverlegging, uiterwaardvergraving, zomerbedverdieping, kribverlaging, hoogwatergeul, dijkversterking.

ruimte voor de rivier

Om te beginnen met de dijkverlegging: op het moment dat het water steeds hoger komt te staan is het een mogelijkheid om de dijken verder van het water te verleggen. De rivier wordt nu breder en krijgt dus meer ruimte om te gaan stromen.

Uiterwaardvergraving is een andere mogelijkheid. Hierbij worden de uiterwaardes van een rivier dieper gegraven, waardoor de rivier meer “uitloop” heeft. Als het dus hoogwater wordt, dan komt het water minder snel heel hoog te staan. Door de jaren heen kunnen uiterwaardes hoger komen te liggen doordat de rivier er slib neerlegt, door dit af te graven kan er meer water in de uiterwaardes opgeslagen worden.

Zomerbedverdieping is eigenlijk niets meer dan het dieper graven van een rivier bed. Zie voor de definitie van een zomerbed ons artikel over rivieren. Door een zomerbedverdieping kan er meer water door een rivier heen stromen.

Zo werkt de app

Kribbes stuwen de rivier ook enorm op. Om dit te verhelpen kun je kribbes lager gaan leggen, zodat de rivier sneller door kan stromen. Hierdoor komt het water ook lager te liggen en geven we ook weer ruimte aan de rivier.

Een hoogwatergeul is iets wat we in Nederland ook terug zien! Bijvoorbeeld bij Veessen en Wapenveld, bij het project ‘ruimte voor de rivier’, hierbij wil de overheid ons land klaar stomen voor de toekomst van Nederland wat betreft veiligheid rondom de rivieren. Een hoogwatergeul is niets meer dan een soort extra mini-rivier, waar water in kan stromen op het moment dat het water heel hoog komt te staan in de rivieren. Er stroomt in een hoogwatergeul alleen water als de geul opengezet wordt.

Er kan ook gekozen worden om de dijken te versterken . Hierbij worden de dijken versterkt en verbreed. Nog een ander ding dat je kunt doen is het verwijderen van obstakels die het water ook tegen zou kunnen houden.

Voorbeeldvraag:

Noem drie mogelijkheden om meer ruimte aan de rivier te geven

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Rivieren

Debiet en regiem

Bodemdaling

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!