Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Debiet en regiem: nooit meer in de war met water!

Debiet en regiem zijn twee begrippen die vaak voor verwarring zorgen.

Nederland is een waterland en onder andere de Rijn en de Maas, twee joekels van rivieren, monden uit in ons mooie land. Het is dus niet onbelangrijk om het een en ander over ons water te weten: en in dit artikel hebben we het over debiet en regiem!

Debiet

Debiet is een begrip dat verwijst naar de gemiddelde afvoer water van een rivier per tijdseenheid. Klinkt lastig, maar het is niets anders dan de hoeveelheid water dat per seconde de zee in stroomt. De hoeveelheid water wordt meestal gemeten in kubieke meter, een kubieke meter is precies 1000 liter. Een klein voorbeeld:

debiet en regiem

De gele rivier in China heeft een afvoer van 150 000 kubieke meter water per minuut. Wat is het debiet?

Het debiet is de afvoer in kubieke meter per seconde. De gele rivier heeft dus een debiet van 150 000/60 = 2,500 kubieke meter per seconde.

Regiem

Het regiem van een rivier kun je eigenlijk niet heel makkelijk berekenen. Het regiem is namelijk de schommeling in de afvoer van water per jaar. Een heel onregelmatig regiem kent dus heel veel schommelingen in de waterafvoer (veel pieken en veel dalen). Een heel regelmatig regiem is heel stabiel en kent weinig pieken of dalen. Een onregelmatig regiem kan ontstaan door bijvoorbeeld een onstabiel klimaat in de bovenloop van de rivier. Simpel gezegd bedoelen we daarmee dat een rivier in de woestijn een klein debiet heeft (dus niet veel water afvoert), maar een groot regiem (omdat het verschil tussen de droge tijd en flinke regenbui heel groot is). Andersom heeft een rivier in een tropisch regenwoud vaak een heel groot debiet (bijvoorbeeld de amazone met een debiet van 209 miljoen liter per seconde) maar een heel klein regiem omdat er altijd net zo veel regen valt.

Je kunt het regiem niet zo makkelijk uitrekenen, maar je kunt er wel dingen over zeggen door te kijken naar de hoeveelheid water die er over een heel jaar door een rivier naar zee stroomt. Let wel op dat het tijd kost voordat het regenwater uit de bovenloop uiteindelijk in zee terecht komt. Stel dat het in de bovenloop regenseizoen is, dan kan het (afhankelijk van de lengte van de rivier) zo een paar maanden duren voordat dit merkbaar is in de benedenloop.

Voorbeeldvraag:

Wat is debiet en wat is regiem? En hoe geven we beide aan?

Samenvatting

Het debiet is de gemiddelde afvoer water van een rivier per tijdseenheid. Het regiem is de schommeling in de afvoer van water per jaar.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Verhang en verval

Rivieren

Kunstmatige grenzen

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}