fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Debiet en regiem zijn twee begrippen die vaak voor verwarring zorgen.

Nederland is een waterland en onder andere de Rijn en de Maas, twee joekels van rivieren, monden uit in ons mooie land. Het is dus niet onbelangrijk om het een en ander over ons water te weten: en in dit artikel hebben we het over debiet en regiem!

Debiet
Debiet is een begrip dat verwijst naar de gemiddelde afvoer water van een rivier per tijdseenheid. Klinkt lastig, maar het is niets anders dan de hoeveelheid water dat per seconde de zee in stroomt. De hoeveelheid water wordt meestal gemeten in kubieke meter, een kubieke meter is precies 1000 liter. Een klein voorbeeld:
debiet en regiem
De gele rivier in China heeft een afvoer van 150 000 kubieke meter water per minuut. Wat is het debiet?
Het debiet is de afvoer in kubieke meter per seconde. De gele rivier heeft dus een debiet van 150 000/60 = 2,500 kubieke meter per seconde.

Regiem
Het regiem van een rivier kun je eigenlijk niet heel makkelijk berekenen. Het regiem is namelijk de schommeling in de afvoer van water per jaar. Een heel onregelmatig regiem kent dus heel veel schommelingen in de waterafvoer (veel pieken en veel dalen). Een heel regelmatig regiem is heel stabiel en kent weinig pieken of dalen. Een onregelmatig regiem kan ontstaan door bijvoorbeeld een onstabiel klimaat in de bovenloop van de rivier. Simpel gezegd bedoelen we daarmee dat een rivier in de woestijn een klein debiet heeft (dus niet veel water afvoert), maar een groot regiem (omdat het verschil tussen de droge tijd en flinke regenbui heel groot is). Andersom heeft een rivier in een tropisch regenwoud vaak een heel groot debiet (bijvoorbeeld de amazone met een debiet van 209 miljoen liter per seconde) maar een heel klein regiem omdat er altijd net zo veel regen valt.

Je kunt het regiem niet zo makkelijk uitrekenen, maar je kunt er wel dingen over zeggen door te kijken naar de hoeveelheid water die er over een heel jaar door een rivier naar zee stroomt. Let wel op dat het tijd kost voordat het regenwater uit de bovenloop uiteindelijk in zee terecht komt. Stel dat het in de bovenloop regenseizoen is, dan kan het (afhankelijk van de lengte van de rivier) zo een paar maanden duren voordat dit merkbaar is in de benedenloop.

Voorbeeldvraag:
Wat is debiet en wat is regiem? En hoe geven we beide aan?

Samenvatting

Het debiet is de gemiddelde afvoer water van een rivier per tijdseenheid. Het regiem is de schommeling in de afvoer van water per jaar.


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp