START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Hoe ga je om met examenstress?

Eindexamens, iedereen die zijn of haar middelbareschooldiploma wil halen moet er aan geloven.

Jarenlang heb je naar het moment van je examens toegewerkt, en nu is het dan eindelijk zo ver. Best spannend!

En dat is ook begrijpelijk. Mr. Chadd sleept je met de volgende drie tips met zo weinig mogelijk stress door de examenperiode heen!

1. Zorg goed voor jezelf

Tijdens de examens is het heel belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Wat goed voor jezelf zorgen is, weet je zelf het allerbeste. Toch zijn er een aantal dingen die je kan doen waardoor je fitter bent. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je in de weken in de aanloop naar het eindexamen een goed slaappatroon ontwikkelt. Probeer zo veel mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan, en zet je wekker op een vaste tijd. Door een goed slaapritme te ontwikkelen, zorg je ervoor dat je op dit vroege tijdstip al scherp bent om te knallen tijdens je examen!

Probeer ten tweede zo gezond mogelijk te eten en genoeg (water) te drinken. Om goed te kunnen leren voor de examens, maar ook om goed te presteren tijdens de examens, is het belangrijk dat je lichaam goede en gezonde brandstof heeft. Natuurlijk hoef je niet elke dag heel gezond te eten, maar probeer in ieder geval een balans te zoeken tussen gezond eten en ongezond eten. Door gezonde voeding kun je je bijvoorbeeld beter concentreren, heb je meer energie en kun je er vol tegenaan tijdens het studeren.

Waar je ook nog kan doen om fitter te worden is door elke dag een half uurtje te bewegen. Dit kan van alles zijn: een voetbaltraining, fietsen naar je bijbaan, wandelen met de hond, maar je kan ook de muziek eens even lekker hard zetten en een dansje doen! Door te bewegen denk je even aan iets anders dan aan de stelling van Pythagoras of de wetten van Newton, wat natuurlijk al heel fijn is, maar sporten zorgt er ook voor dat er het stofje endorfine vrijkomt. Dit stofje zorgt ervoor dat er minder stresshormonen worden aangemaakt, waardoor je je dus ook echt beter voelt na het sporten! En dan is er nog een voordeel van sporten: je wordt er moe van. Wanneer je moe bent, slaap je ook weer beter. Kortom: sporten tijdens de voorbereiding voor je eindexamens is een win-win-win!

Ten slotte is het ook goed om leuke dingen te blijven doen tijdens de examenperiode. Blijf met vrienden afspreken, blijf naar de hockeytraining gaan en ga er soms even lekker tussenuit met een van je ouders, opa/oma, broers/zussen of vrienden. Dit zorgt weer voor ontspanning en frisse moed om de volgende dag weer volle bak aan de examenstof te gaan zitten.

2. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat is bij de eindexamens echt het geval. Als je op tijd begint met studeren en de voorbereiding op je examens, kun je ervoor zorgen dat je zo veel mogelijk stof tot je kan nemen. Daarnaast zorgt het misschien ook voor minder stress: doordat je je hebt voorbereid, ga je met een rustiger gevoel de examens in.

Wat goed kan helpen is een planning maken voor tijdens de examenperiodes. In deze planning schrijf je per dag op wat je wil doen. Het belangrijkste is dat je planning haalbaar is: bedenk bij jezelf hoe lang je je kan concentreren op een dag, en bedenk vervolgens hoe veel je ongeveer in deze tijd kan doen. Plan ook niet meer dan 3 vakken per dag, zodat je je goed kan concentreren op de vakken die je op die dag wilt doen.

Veel scholen bieden een vorm van examenvoorbereiding aan. Vaak zijn dit examentrainingen, waarin je alvast een paar examenopgaven gaat maken. Ook al heb je na vier, vijf of zelfs zes jaar geen zin meer om naar school te gaan, probeer toch te gaan. Het maken van examensommen, en het stellen van vragen over deze sommen is een hele goede manier om je voor te bereiden op je eindexamens!

Nadat je de examentrainingen hebt gevolgd en een planning hebt gemaakt is het dan echt tijd om thuis ook te gaan studeren. Loop je tijdens het leren tegen problemen aan? Geen zorgen! Mr. Chadd helpt je graag met vragen over je examens. Daarnaast kan je ook eens een kijkje nemen op onze Mr. Chadd Academy, waar uitleg staat over veel examenonderwerpen.

Ook voordat je je eindexamens gaat maken is een goede voorbereiding het halve werk. Zorg ervoor dat je goed gegeten en gedronken hebt, en dat je op tijd van huis vertrekt. Ga ook nog even naar het toilet voordat het examen begint, zodat je helemaal ontspannen de examenzaal in kan lopen. Zorg er ook voor dat je de juiste spullen meeneemt. Hierover staat ook een artikel op de Academy: ‘Wat neem ik mee naar mijn eindexamen?’ .

3. Relativeer

Na al dat leren, studeren en examensommen maken is het dan eindelijk zo ver: het eindexamen. De derde tip die we je willen meegeven is om te relativeren. Bedenk je dat het logisch is dat je gespannen bent, je hebt immers veel tijd geïnvesteerd in het eindexamen en je wilt het natuurlijk graag halen zodat je over een maand je diploma kan ondertekenen. Daarnaast maakt spanning je extra alert en scherp. Een beetje gezonde spanning is dus helemaal niet zo slecht om te hebben.

Soms slaat de gezonde spanning echter om in stress, waardoor het een negatieve lading krijgt. Bedenk je in dat geval ook dat je al vanaf de eerste klas aan het oefenen bent met de stof die je nu op het eindexamen wordt gevraagd toe te passen. Het gaat dus vast helemaal goed komen. En daarnaast: meer dan je best kan je niet doen! Mocht je het toch misschien net niet halen is er altijd nog een herkansing, maar wij weten zeker dat het goed gaat komen!

Heel veel succes met de eindexamens! En mocht de stress je ondanks deze tips toch even te veel worden: Mr. Chadd zit voor je klaar om je te helpen.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Ik heb problemen met leren: hoe ga ik hiermee om?

Loci-methode

Geheugentechnieken: welke zijn er en welke werken het beste?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!