START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Loci-methode: de manier om snel te leren!

Loci-methode: de manier om snel te leren!

Je hebt vast wel eens veel dingen willen onthouden in een korte tijd. In dit artikel lees je meer over de techniek die zelfs de wereldkampioen ‘dingen onthouden’ gebruikt: de ‘loci-methode’. Door gebruik te maken van deze methode ben jij binnen no-time ook een meester in onthouden.

Wat is het?

Deze methode van onthouden is een hele goede training van je geheugen en je zult heel gauw merken dat hoe vaker je er gebruik van maakt, hoe makkelijker en sneller je volgordes en dingen kunt onthouden. Laten we gauw aan de slag gaan met het stappenplan:

Stap 1: Bedenk een ruimte waar je vaak komt, en waar verschillende voorwerpen in staan. Dit kan bijvoorbeeld je slaapkamer zijn, of je woonkamer.

Stap 2: Bedenk goed welke dingen je moet onthouden en zet deze op een rijtje. Wil je het lijstje op een bepaalde volgorde onthouden? Zet dan het lijstje direct op de goede volgorde.

Stap 3: Bedenk een route door je kamer heen en koppel elk dingetje op je lijstje nu aan een voorwerp of een plek in je kamer. Stel dat de route loopt vanaf het opstaan: dan begin je in je bed. Het eerste ding op je lijstje is bijvoorbeeld kaas. Dan kun je, om het makkelijk te onthouden, het lekker gek maken. Je zou kunnen denken: ik word wakker ‘s ochtends vroeg, maar in plaats van een lekker warme deken lig ik onder een mega grote plak kaas. Inderdaad een gek idee, maar zo onthoud je het wel lekker makkelijk!

Stap 4: werk zo je hele kamer door. Als het volgende wat je op je kamer tegenkomt bijvoorbeeld je nachtkastje is, en je volgende boodschap jam is, dan kun je bijvoorbeeld denken aan dat je een glas jam op je nachtkastje hebt staan in plaats van een glas water. Heel bijzonder natuurlijk om een slokje jam te nemen, maar wel weer lekker gek.

Stap 5: Je hebt nu alles op je lijstje doorgewerkt en een route door je kamer uitgestippeld. Het is nu tijd om je route een paar keer door te lopen. Vind je het vervelend omdat alleen in je hoofd te doen, loop dan eens de route in het echt! Word je ook nog eens lekker alert van, af en toe bewegen is namelijk erg goed voor je concentratie als je daarna weer achter je boeken kruipt.

Het allerbelangrijkste bij het gebruiken van de loci-methode is dat je regelmatig de route doorloopt. Ook als je je route nog niet helemaal uitgestippeld hebt, kun je af en toe al wel het eerste deel doorlopen. Dan wordt het op het einde makkelijker om de gehele route te kunnen doorlopen zonder te spieken!

Je kunt deze methode eigenlijk voor alles inzetten: wil je onthouden wie de laatste 15 presidenten van Amerika waren? Gebruik de loci-methode. Wil je de chronologische volgorde van gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog onthouden? De loci-methode helpt je uit de brand. Heb je zoveel dingen te onthouden dat je zo’n beetje alles in je kamer al hebt benoemd? Breid je route dan uit naar de kamer van je broertje, zusje of die van je ouders. Al zullen ze het dan misschien iets minder leuk vinden als je de route daadwerkelijk gaat doorlopen. 😉

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Ik heb problemen met leren: hoe ga ik hiermee om?

Met deze tips kan leren best leuk zijn!

Hoe maak ik een goede samenvatting?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!