fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Loci-methode: de manier om snel te leren!

Je hebt vast wel eens veel dingen willen onthouden in een korte tijd. In dit artikel lees je meer over de techniek die zelfs de wereldkampioen ‘dingen onthouden’ gebruikt: de ‘loci-methode’. Door gebruik te maken van deze methode ben jij binnen no-time ook een meester in onthouden.

Wat is het?
Deze methode van onthouden is een hele goede training van je geheugen en je zult heel gauw merken dat hoe vaker je er gebruik van maakt, hoe makkelijker en sneller je volgordes en dingen kunt onthouden. Laten we gauw aan de slag gaan met het stappenplan:

Stap 1: Bedenk een ruimte waar je vaak komt, en waar verschillende voorwerpen in staan. Dit kan bijvoorbeeld je slaapkamer zijn, of je woonkamer.

Stap 2: Bedenk goed welke dingen je moet onthouden en zet deze op een rijtje. Wil je het lijstje op een bepaalde volgorde onthouden? Zet dan het lijstje direct op de goede volgorde.

Stap 3: Bedenk een route door je kamer heen en koppel elk dingetje op je lijstje nu aan een voorwerp of een plek in je kamer. Stel dat de route loopt vanaf het opstaan: dan begin je in je bed. Het eerste ding op je lijstje is bijvoorbeeld kaas. Dan kun je, om het makkelijk te onthouden, het lekker gek maken. Je zou kunnen denken: ik word wakker ‘s ochtends vroeg, maar in plaats van een lekker warme deken lig ik onder een mega grote plak kaas. Inderdaad een gek idee, maar zo onthoud je het wel lekker makkelijk!

Stap 4: werk zo je hele kamer door. Als het volgende wat je op je kamer tegenkomt bijvoorbeeld je nachtkastje is, en je volgende boodschap jam is, dan kun je bijvoorbeeld denken aan dat je een glas jam op je nachtkastje hebt staan in plaats van een glas water. Heel bijzonder natuurlijk om een slokje jam te nemen, maar wel weer lekker gek.

Stap 5: Je hebt nu alles op je lijstje doorgewerkt en een route door je kamer uitgestippeld. Het is nu tijd om je route een paar keer door te lopen. Vind je het vervelend omdat alleen in je hoofd te doen, loop dan eens de route in het echt! Word je ook nog eens lekker alert van, af en toe bewegen is namelijk erg goed voor je concentratie als je daarna weer achter je boeken kruipt.

Het allerbelangrijkste bij het gebruiken van de loci-methode is dat je regelmatig de route doorloopt. Ook als je je route nog niet helemaal uitgestippeld hebt, kun je af en toe al wel het eerste deel doorlopen. Dan wordt het op het einde makkelijker om de gehele route te kunnen doorlopen zonder te spieken!

Je kunt deze methode eigenlijk voor alles inzetten: wil je onthouden wie de laatste 15 presidenten van Amerika waren? Gebruik de loci-methode. Wil je de chronologische volgorde van gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog onthouden? De loci-methode helpt je uit de brand. Heb je zoveel dingen te onthouden dat je zo’n beetje alles in je kamer al hebt benoemd? Breid je route dan uit naar de kamer van je broertje, zusje of die van je ouders. Al zullen ze het dan misschien iets minder leuk vinden als je de route daadwerkelijk gaat doorlopen. 😉

Deze uitleg is geschreven door Anne Floor.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp