START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Geheugentechnieken: welke zijn er en welke werken het beste?

Op school wordt tegenwoordig van leerlingen verwacht bij ieder vak ontzettend veel dingen te begrijpen en te onthouden. Bij de talen zijn het vaak honderden woordjes tegelijk, terwijl vakken als Geschiedenis vragen om een heleboel hoofdstukken achter elkaar te leren. Dat kan voor leerlingen soms erg lastig zijn. Mr. Chadd probeert leerlingen verschillende technieken aan te leren om zo beter te kunnen presteren.

Weten of begrijpen?

Het onderwijs draait tegenwoordig vooral om één ding: kennis. Docenten doen hun best om leerlingen nieuwe kennis op te laten doen. De feitenkennis is dan vaak aanwezig bij de leerling maar het snappen en begrijpen is een tweede. Dit terwijl dat wel het belangrijkst is: kan de leerling de geleerde kennis zelf toepassen in nieuwe situaties? Juist voor de toekomst, wanneer leerlingen in de arbeidsmarkt terecht komen, is het van belang om de geleerde kennis toe te passen in de praktijk.

Mr. Chadd vindt dat de nadruk meer moet liggen op argumentatie en begrijpend leren, in plaats van het ‘kale’ leren van concepten en begrippen. Waar toetsen, tentamens en examens vooral kijken of leerlingen de stof kunnen reproduceren, willen wij dat de stof ook echt goed begrepen wordt. Daar leert de leerling namelijk het meest van!

Antwoordmachine

Mr. Chadd vindt het essentieel dat leerlingen zelf tot een antwoord weten te komen. Onze coaches zullen altijd met de leerling het huiswerk maken, nooit voor de leerling. Dit wordt gewaarborgd op verschillende manieren:

  1. Coaches checken het leerniveau van de leerling. Wat weet hij/zij zelf al?
  2. Coaches stellen vragen aan de leerling om hem/haar actief mee te laten denken.
  3. Coaches beginnen met een (korte) uitleg van de onderliggende theorie. Pas daarna wordt de theorie toegepast op de opgave/vraag.

Zo werkt de app

Mr. Chadd kan helpen begrijpen

Onze coaches verrijken het reguliere onderwijs door extra aandacht te bieden voor persoonlijke vragen, uitleg en verdieping. Er is minder sprake van tijdsdruk in vergelijking met een normale les die binnen 45 minuten afgerond dient te worden. Hoewel de kwaliteit van onze coaches ervoor zorgt dat een leerling binnen 13 minuten een duidelijke uitleg heeft gekregen, is er tijd en ruimte voor langere chats met leerlingen die extra hulp nodig hebben.

Mr. Chadd moedigt leerlingen daarom aan vragen te stellen. Dit is een belangrijk onderdeel van het hebben van een onderzoekende houding en een vaardigheid die tijdens de gehele schoolloopbaan centraal staat. Het durven stellen van vragen en het aangeven als je iets niet begrijpt, is echter voor veel leerlingen erg lastig. Mr. Chadd helpt de leerlingen die moeite hebben met klassikaal onderwijs en stelt ze in staat om alle vragen te stellen die ze wensen.

Geheugentraining

Het doel van Mr. Chadd is om ervoor te zorgen dat de leerling de leerstof in toekomstige situaties zelfstandig kan toepassen. Hiervoor wordt een beroep gedaan op het geheugen van de leerling: kan hij/zij de uitleg van onze coach onthouden over een langere periode?

Om de kwaliteit van onze uitleg op de lange termijn te garanderen, proberen coaches leerlingen het gebruik van verschillende geheugentechnieken te leren:

  1. Herhaling . Coaches moedigen leerlingen aan de stof te herhalen. Hoewel dit bij sommige onderwerpen, zoals woordjes toetsen, vanzelfsprekend lijkt, kan deze techniek ook helpen bij andere vakken.
  2. Verbeelding . Coaches geven leerlingen houvast door bijvoorbeeld het bedenken van ezelsbruggetjes. Dit wordt van nature al veel gedaan (bijv. ‘t Kofschip), maar de persoonlijke benadering van de chats en het samen bedenken van nieuwe ezelsbruggetjes verbeteren het effect hiervan.
  3. Associatie . Coaches verbinden theoretische concepten met praktische voorbeelden. Hierdoor wordt de stof sneller tastbaar en beter onthouden.
  4. Verbinding . Coaches helpen de leerling de verbindingen tussen de verschillende concepten te zien en te begrijpen. Dit ‘procesdenken’ helpt leerlingen een reeks gebeurtenissen of theorieën te onthouden als groep.

Mr. Chadd draagt op deze manier bij aan een kwaliteitsverbetering van het onderwijs. Het geeft leerlingen de mogelijkheid voor persoonlijke uitleg waarbij begrijpend leren centraal staat.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Loci-methode

Plannen van een toetsweek

Huiswerkplanner

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!