fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Plannen van een toetsweek

Soms zie je door de bomen het bos niet meer: toetsen voor allerlei verschillende vakken en je weet niet meer hoe je dit het beste aan kan pakken.

Een planning kan dan een oplossing bieden. Dit brengt structuur aan in wat je moet leren en helpt je alle verschillende taken weer op een rijtje te krijgen.

Wil jij weten hoe je goed kan plannen voor een toetsweek? Lees dan snel verder: Mr. Chadd geeft je handige tips!

De voorbereiding van een toetsweek is altijd spannend. Je moet in relatief weinig tijd veel stof kunnen beheersen. Dit brengt altijd stress met zich mee. Is daar wat aan te doen? Ja! Het hebben van een goede planning zorgt voor rust. Zo weet je wat je wanneer gaat doen en kan je je optimaal voorbereiden. Elke toets krijgt zo de voorbereidingstijd die het verdient.
Zorg er wel voor dat je je planning niet te vol maakt. Door ruimte in je planning over te houden, kan je zo onverwachte gebeurtenissen opvangen. Ook kan het zijn dat je een keer voor een taak wat meer tijd nodig hebt dan gedacht. Dit kan je ook opvangen met de vrije ruimte in de planning. Een goede planning voor je toetsperiode kan je maken door het volgen van de volgende 4 stappen:

Stap 1: overzicht
Maak een overzicht van de toetsweek, waar je gelijk ook per vak de leerstof opschrijft. Je kan hiervoor onze toetsweekplanner gebruiken. Zo heb je in een oogopslag overzichtelijk waar je naartoe werkt.

Stap 2: taken
Schrijf onder elk vak taken op die je wil/kan doen ter voorbereiding van de toets. Denk hierbij aan taken zoals oefentoets maken, woordjes stampen, samenvatten. Zorg er wel voor dat elke taak niet meer dan een uur duurt. Als je bijvoorbeeld 3 hoofdstukken wil samenvatten, maak dan van elk hoofdstuk een aparte taak. Door de leerstof op te delen in kleine stukjes, houd je makkelijker het overzicht en kan je sneller iets afstrepen als je klaar bent. Het afstrepen van taken werkt ook motiverend, want dan zie je gelijk hoe veel je al gedaan hebt.

Stap 3: tijd
Maak een overzicht van je beschikbare tijd. Dit kun je doen met bijvoorbeeld onze weekplanning. Schrijf per dag op hoeveel uur je beschikbaar hebt om te leren. Zorg er wel voor dat je niet teveel uren op een dag inplant en zorg er ook voor dat je vrije tijd inplant. Niemand kan uren achter elkaar leren. Voor de meeste mensen is het zo dat ze zich ongeveer 30 tot 45 minuten goed kunnen focussen. Neem na elk blok studeren een korte pauze van een kwartier. Zorg er ook voor dat je niet teveel blokken op een dag inplant. Verder is het ideaal om tenminste twee weken voor je toetsweek te beginnen met leren.

Stap 4: plannen
Verdeel de taken uit je toetsweekplanner over de dagen in de weekplanning. Vergelijk het aantal uren van stap 2 met die van stap 3. Is er genoeg tijd om al je taken af te krijgen? Zo niet, waar ga je tijd winnen? Je zou kunnen kijken of er taken minder belangrijk zijn en die eerst nog niet in te plannen. Deze kan je dan altijd nog doen als je tijd over hebt. Heb je tijd over? Dan zou je kunnen overwegen om nog wat extra taken toe te voegen. Bij voorkeur natuurlijk bij de vakken die je moeilijk vindt. Als je echt te weinig tijd hebt voor alle belangrijke taken, dan is dat misschien een teken dat je eigenlijk eerder had moeten beginnen. Teruggaan in de tijd gaat helaas niet, maar neem dit ‘leermomentje’ dan natuurlijk wel mee naar je voorbereiding van de volgende toetsperiode!

Doordat je nu een goede planning hebt voor je voorbereiding van de toetsperiode, zul je merken dat je meer rust hebt. Je bent ‘in control’ van je eigen leerproces en dat geeft altijd een goed gevoel! Jij weet wat je moet doen en je weet wanneer je dit gaat doen. Je kan nu de toetsperiode met vertrouwen tegemoet zien!

Een ander belangrijk aspect bij deze stap is dat je ook tijd voor jezelf inplant. Er bestaat nog meer in deze wereld dan alleen leren. Plan genoeg tijd in voor sporten, gezelligheid met vrienden maar ook om lekker te relaxen op de bank. Hierdoor krijg je ook weer extra energie om vol goede moed aan je schooltaken te werken!

Stap 5: Mr. Chadd
Heb je nog twijfels over je planning? Heb je hulp nodig om de lesstof goed op te delen in taken? Onze coaches staan voor je klaar! Via de chat kun je vragen of er naar je planning gekeken wordt, zodat je de bevestiging kan krijgen dat je op de goede weg bent. Daarnaast kunnen we je natuurlijk ook helpen met al je vragen over de leerstof!
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Suze.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp