START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Eindexamen Duits? Gebruik deze tips – Mr. Chadd

Examentips Duits voor vwo, havo en vmbo

Duits is een lastig examenvak. Je moet veel naamvallen en grammaticale regels uit je hoofd leren. En dan moet je ze vervolgens ook kunnen toepassen! Hoe bereid jij je zo goed mogelijk voor op je examen Duits? Mr. Chadd zet een aantal handige tips op een rij. Deze examentips zijn nuttig voor alle scholieren: het maakt dus niet uit of je op vwo, havo of vmbo zit. Succes!

Examen Duits voorbereiden

Uiteraard verschillen de examens Duits van vwo, havo en vmbo van elkaar qua niveau. Toch zijn er ook veel overeenkomsten – vooral in de manier waarop je moet leren.

Tip 1: Bekijk oude examens

Door de examens Duits van vorige jaren te bekijken, raak je gewend aan de manier waarop vragen worden gesteld. Zo zie je sneller ziet wat er qua antwoord van je wordt verwacht. En dat scheelt kostbare tijd!

Tip 2: Herken signaalwoorden en kernzinnen

Tijdens het examen Duits moet je veel teksten lezen. Let daarom goed op zogeheten kernzinnen en signaalwoorden. Die helpen je een tekst snel te lezen en goed te begrijpen.

Kernzinnen zijn de zinnen die meestal aan het begin of eind van een alinea staan. Ze bevatten de belangrijkste informatie uit een alinea.

Signaalwoorden worden ook wel ‘verbindingswoorden’ genoemd. Voorbeelden van Duitse signaalwoorden zijn auch, und en sowie. Deze woorden geven verbanden aan tussen zinnen, waardoor je een tekst beter begrijpt.

Tip 3: Train je woordenschat en gebruik het woordenboek niet té veel

Als je veel moeilijke Duitse woorden kent, maak je je examen Duits een stuk relaxter. Weet je waar je die moeilijke woorden kunt vinden? In oude examens! Onze tip: lees oude eindexamens door en schrijf de woorden op die je nog niet kent. Grote kans dat ze ook terugkomen op jouw examen.

Met een grote woordenschat heb je het woordenboek minder vaak nodig. Dat scheelt je veel tijd. Ga maar na: als je bijna elk moeilijk woord moet opzoeken, krijg je het examen nooit op tijd af. Heb je het woordenboek dan helemaal niet nodig? Zeker wel! Oefen er dus ook vooral mee. Zo leer je het beter en sneller te gebruiken wanneer je het wél echt nodig hebt.

Hoe leer je voor het Duits examen?

Om een goed cijfer op je examen Duits te halen, moet je:

  • bepalen wat je kent en wat niet;
  • geconcentreerd kunnen werken;
  • oefenen!

Bij je examen geldt: leren is één, oefenen is twee. Door te oefenen met oude examens, raak je vertrouwd met de examenstof. En maak je tijdens zo’n oefenexamen fouten? Geen probleem! Probeer goed te begrijpen wat er precies misging. Daardoor blijft de stof beter hangen en is de kans kleiner dat je dezelfde fout maakt tijdens het echte examen.

Ook concentratie kun je oefenen. Sterker nog: goede concentratie is onmisbaar tijdens je examen Duits – het is een lange zit. Een examen Duits op vwo en havo duurt 2,5 uur. Op het vmbo staat er meestal 2 of 1,5 uur voor. Oefen daarom een paar keer in blokken die net zo lang duren als het examen.

Zorg in de aanloop naar je examen voor een goed slaapritme. Nachtrust beïnvloedt je concentratie. Wanneer je goed uitgerust aan je examen begint, concentreer je je beter.

Extra tip voor meerkeuze- en open vragen tijdens het examen Duits

Op het examen Duits krijg je te maken met verschillende soorten vragen, waaronder meerkeuzevragen en open vragen.

Meerkeuzevragen zijn sneaky. Soms zie je het juiste antwoord meteen, soms lijken twee ‘goede’ antwoorden wel heel veel op elkaar. Het kan ook gebeuren dat er een heel gek antwoord tussenstaat om je te misleiden. Onze tip: bedenk eerst wat je zou antwoorden, voordat je naar de mogelijkheden kijkt.

Ook bij open vragen gaat er weleens iets mis. Let goed op het volgende: je handschrift, verwijzingen en het gebruik van haakjes. Als je docent en de tweede corrector je handschrift niet kunnen lezen, rekenen ze het antwoord fout. Maak in je antwoord duidelijk wie of wat je bedoelt en verwijs niet naar ‘hen’ of ‘zij’. Wees ook voorzichtig met haakjes: het maakt je antwoord er niet altijd duidelijker op!

Examentips Duits

Wil je een heldere uitleg over Duitse onderwerpen? In onze Academy vind je de meest gestelde vragen over Duits. Voorbeelden zijn:

Zonder stress je examen Duits maken

Staat het examen Duits voor de deur? Loopt de spanning op? Of wil je de kleine achterstand ruim op tijd voor je examen wegwerken? De coaches van Mr. Chadd staan voor je klaar: persoonlijk en via de Mr. Chadd-app .

De bijles Duits van Mr. Chadd is er voor alle leerjaren en niveaus: vmbo, havo en vwo. We maken samen een goede planning en werken gestructureerd naar je eindexamens toe. Meer zelfvertrouwen en meer kennis van Duits. Dat is het idee!

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!