fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Examentips Duits voor vwo, havo en vmbo

Duits is een lastig examenvak. Je moet veel naamvallen en grammaticale regels uit je hoofd leren. En dan moet je ze vervolgens ook kunnen toepassen! Hoe bereid jij je zo goed mogelijk voor op je examen Duits? Mr. Chadd zet een aantal handige tips op een rij. Deze examentips zijn nuttig voor alle scholieren: het maakt dus niet uit of je op vwo, havo of vmbo zit. Succes!

Examen Duits voorbereiden

Uiteraard verschillen de examens Duits van vwo, havo en vmbo van elkaar qua niveau. Toch zijn er ook veel overeenkomsten – vooral in de manier waarop je moet leren.

Tip 1: Bekijk oude examens

Door de examens Duits van vorige jaren te bekijken, raak je gewend aan de manier waarop vragen worden gesteld. Zo zie je sneller ziet wat er qua antwoord van je wordt verwacht. En dat scheelt kostbare tijd!

Tip 2: Herken signaalwoorden en kernzinnen

Tijdens het examen Duits moet je veel teksten lezen. Let daarom goed op zogeheten kernzinnen en signaalwoorden. Die helpen je een tekst snel te lezen en goed te begrijpen.

Kernzinnen zijn de zinnen die meestal aan het begin of eind van een alinea staan. Ze bevatten de belangrijkste informatie uit een alinea.

Signaalwoorden worden ook wel ‘verbindingswoorden’ genoemd. Voorbeelden van Duitse signaalwoorden zijn auch, und en sowie. Deze woorden geven verbanden aan tussen zinnen, waardoor je een tekst beter begrijpt.

Tip 3: Train je woordenschat en gebruik het woordenboek niet té veel

Als je veel moeilijke Duitse woorden kent, maak je je examen Duits een stuk relaxter. Weet je waar je die moeilijke woorden kunt vinden? In oude examens! Onze tip: lees oude eindexamens door en schrijf de woorden op die je nog niet kent. Grote kans dat ze ook terugkomen op jouw examen.

Met een grote woordenschat heb je het woordenboek minder vaak nodig. Dat scheelt je veel tijd. Ga maar na: als je bijna elk moeilijk woord moet opzoeken, krijg je het examen nooit op tijd af. Heb je het woordenboek dan helemaal niet nodig? Zeker wel! Oefen er dus ook vooral mee. Zo leer je het beter en sneller te gebruiken wanneer je het wél echt nodig hebt.

Hoe leer je voor het Duits examen?

Om een goed cijfer op je examen Duits te halen, moet je:

  • bepalen wat je kent en wat niet;
  • geconcentreerd kunnen werken;
  • oefenen!

Bij je examen geldt: leren is één, oefenen is twee. Door te oefenen met oude examens, raak je vertrouwd met de examenstof. En maak je tijdens zo’n oefenexamen fouten? Geen probleem! Probeer goed te begrijpen wat er precies misging. Daardoor blijft de stof beter hangen en is de kans kleiner dat je dezelfde fout maakt tijdens het echte examen.

Ook concentratie kun je oefenen. Sterker nog: goede concentratie is onmisbaar tijdens je examen Duits – het is een lange zit. Een examen Duits op vwo en havo duurt 2,5 uur. Op het vmbo staat er meestal 2 of 1,5 uur voor. Oefen daarom een paar keer in blokken die net zo lang duren als het examen.

Zorg in de aanloop naar je examen voor een goed slaapritme. Nachtrust beïnvloedt je concentratie. Wanneer je goed uitgerust aan je examen begint, concentreer je je beter.

Extra tip voor meerkeuze- en open vragen tijdens het examen Duits

Op het examen Duits krijg je te maken met verschillende soorten vragen, waaronder meerkeuzevragen en open vragen.

Meerkeuzevragen zijn sneaky. Soms zie je het juiste antwoord meteen, soms lijken twee ‘goede’ antwoorden wel heel veel op elkaar. Het kan ook gebeuren dat er een heel gek antwoord tussenstaat om je te misleiden. Onze tip: bedenk eerst wat je zou antwoorden, voordat je naar de mogelijkheden kijkt.

Ook bij open vragen gaat er weleens iets mis. Let goed op het volgende: je handschrift, verwijzingen en het gebruik van haakjes. Als je docent en de tweede corrector je handschrift niet kunnen lezen, rekenen ze het antwoord fout. Maak in je antwoord duidelijk wie of wat je bedoelt en verwijs niet naar ‘hen’ of ‘zij’. Wees ook voorzichtig met haakjes: het maakt je antwoord er niet altijd duidelijker op!

Examentips Duits

Wil je een heldere uitleg over Duitse onderwerpen? In onze Academy vind je de meestgestelde vragen over Duits. Voorbeelden zijn:

Zonder stress je examen Duits maken

Staat het examen Duits voor de deur? Loopt de spanning op? Of wil je de kleine achterstand ruim op tijd voor je examen wegwerken? De coaches van Mr. Chadd staan voor je klaar: persoonlijk en via de Mr. Chadd-app.

De bijles Duits van Mr. Chadd is er voor alle leerjaren en niveaus: vmbo, havo en vwo. We maken samen een goede planning en werken gestructureerd naar je eindexamens toe. Meer zelfvertrouwen en meer kennis van Duits. Dat is het idee!

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp