Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 08.30 tot 21.30
Vrijdag: 8:30 tot 15:30
Zaterdag: 9:30 tot 15:30
Zondag: 12.00 tot 21.00

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Het is echt zo gemakkelijk: 9 tips om een betere ouder te zijn voor je puber

Niemand is perfect en de gemiddelde puber is niet te beroerd om zijn ouders te bekritiseren. Hoe zorg je ervoor dat de verstandhouding met je puber zo goed mogelijk is? Wij hebben de 9 belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet.

1. Luister
Als je het een puber vraagt, dan is hij of zij al praktisch volwassen. Pubers hebben hun eigen wensen en behoeftes, maar weten die niet altijd even goed duidelijk te maken.
Neem als ouder de tijd, stel vragen en luister naar wat ze vertellen.

2. Stel vragen wanneer dat mag
Moet jij je puber altijd doorzagen over school? Wordt elke vraag met grote tegenzin beantwoord? Stel vragen wanneer je merkt dat hij of zij erover wil praten. Dring niet elke keer volop aan: je puber geeft het wel aan wanneer hij of zij wil praten. Zo worden de momenten dat jullie spreken alleen maar beter.

3. Wees duidelijk
Je puber mag dan misschien niet altijd even duidelijk aangeven wat hij of zij echt wil, voor jou als ouder ligt er de schone taak om altijd helder te zijn. Geef duidelijk aan waar grenzen liggen, wanneer ze bereikt of overschreden zijn. Je puber zal zich echt niet altijd netjes binnen de lijntjes gedragen, maar duidelijke limieten voorkomen veel vervelende situaties.

4. Geen oorlog
Moet je duidelijk maken dat iets niet oké is? Maak er geen Tachtigjarige Oorlog van. Geef de feedback zo kort mogelijk nadat er iets verkeerd is gegaan en maak kort en duidelijk je punt.

5. Zie niet alles
Even iets negeren, door de vingers zien, de andere kant op kijken… het hoort er allemaal bij. Pick your battles: is een vies bord in de keuken al een probleem of bespaar je jezelf de strijd en ligt de grens bij te laat thuiskomen?

6. Stimuleer interesses
Het brein groeit nog jaren door en is pas minstens in het tweeëntwintigste levensjaar volgroeid. Een puber heeft dus nog heel wat jaren ontwikkeling voor de boeg en is nog lang niet klaar met leren. Voed zijn of haar brein met alles wat hij of zij interessant vindt. Elke passie is goed. Is je puber een gamer? Trakteer hem of haar op een workshop voor gameontwikkelaars.

7. Later is ver weg
Beginnen over verstandige keuzes voor later spreekt onvoldoende aan bij de gemiddelde puber. Het deel van hun hersenen dat consequenties verwerkt, de prefrontale cortex, is nog onvoldoende ontwikkeld. Je kunt goed gedrag zeker belonen en stimuleren, maar je kunt niet van je puber verwachten dat hij of zij al aan zijn perspectieven op de toekomstige arbeidsmarkt denkt.

 

8. Betrek hem of haar in keuzes
Verhuizen, schoolkeuzes, wat jullie doen in het weekend: allemaal mogelijke bronnen van conflict tussen jou en je puber. Betrek hem of haar in je overwegingen, vraag om zijn of haar mening en maak samen een beslissing waarin alle belangen worden meegewogen.

9. Help waar je kan
Niemand wil een prinsje of prinsesje met een luizenleventje. Maar als kleine aanpassingen in jouw leven een boost geven aan het leven van jouw puber?
Geef ze thuis een gezellige hangplek voor vrienden of vriendinnen, gun ze een uurtje Netflix terwijl jij eigenlijk iets anders wilde kijken en geef ze online huiswerkhulp van Mr. Chadd, want huiswerk maken is één van de moeilijkste dingen in het puberbestaan. Het vergt planning (lastig, met een nog onvolledig ontwikkelde prefrontale cortex), doorzettingsvermogen (want de stof is per definitie nieuw voor ze) en het kost veel energie.

 

Wacht niet langer en gun jezelf en je kind Mr. Chadd.
Ben je benieuwd of online huiswerkhulp ook voor jouw kinderen geschikt is?

Update

De openingstijden van Mr. Chadd zijn verruimd; de app is nu ook tijdens schooltijden te gebruiken.
Maandag tot en met donderdag: 08.30 tot 21.30
Vrijdag: 8:30 tot 15:30
Zaterdag: 9:30 tot 15:30
Zondag: 12.00 tot 21.00

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp