Huiswerkstress? Voorkom het met deze 5 tips

Leestijd: 10 minuten

Huiswerk hoort nu eenmaal bij de middelbare school. Maar dat betekent niet dat die twee ook altijd even goed samengaan. Veel scholieren weten niet hoe ze goed moeten leren. Mede daardoor krijgen ze het huiswerk lang niet altijd af. Ze zien hun schoolprestaties omlaag gaan, wat vaak resulteert in een lagere motivatie. Het gevolg? Frustratie en stress, voor zowel je kind als voor jou. Het is een vicieuze cirkel waar je kind niet snel op eigen kracht uitkomt. In dit blog geven we 5 tips om huiswerkstress te voorkomen en tegen te gaan. Hoe zorg je samen voor een setting waarin de stress van je kind verdwijnt?

Tips bij huiswerkstress

Tip 1: Toon interesse

Interesse tonen in je kind en zijn of haar huiswerk is een goede eerste stap. Natuurlijk heb je als ouder niet altijd de kennis of de tijd om je kind te hulp te schieten. Toch vinden kinderen het erg fijn om aandacht te krijgen. Zo weten ze dat ze er in ieder geval niet alleen voor staan.

Een simpel ‘hoe gaat het?’ kan al genoeg zijn. Overhoren voor een aanstaande toets kan natuurlijk ook. Maar door af en toe te vragen hoe het gaat, houd je automatisch een oogje in het zeil.

Tip 2: Maak samen een planning

Een goede planning helpt je kind bij het maken van huiswerk. Maak die huiswerkplanning samen met je zoon of dochter. Dat zorgt voor structuur. Uit onderwijskundig onderzoek blijkt dat structuur zelfs een belangrijke drijfveer is voor verbeterde schoolprestaties.

Heb je geen tijd om een planning te maken? De huiswerkbegeleiders van Mr. Chadd kunnen het stokje van je overnemen. Tijdens een intake kijken we waar je kind tegenaan loopt en maken we samen met je kind een duidelijke planning. Als ouder ontvang je maandelijks een terugkoppeling.

Tip 3: Zorg voor een prettige werkplek

Een rustige werkplek doet wonderen. Dat hebben alle thuiswerkers inmiddels wel geleerd. Creëer een plek in huis waar je kind zich kan focussen op het huiswerk. Dat is niet voor iedereen hetzelfde! Het ene kind werkt beter alleen, terwijl een ander kind juist houdt van wat omgevingsgeluiden.

Tip 4: Laat je kind uitleggen

Wanneer weet je zeker dat je iets écht snapt? Als je het goed kunt uitleggen. Dus: vraag je kind gerust of hij of zij jou iets kan vertellen over die ene wiskundesom of die geschiedenisvraag. Daardoor stijgt het zelfvertrouwen en neemt de huiswerkstress af.

Dat is trouwens de reden waarom kinderen in de Mr. Chadd-app hun vraag goed moeten formuleren. Door na te denken over wat ze precies willen weten, en dat uit te typen in de chat, hebben ze de eerste 25% van het leerproces al doorlopen.

Tip 5: Goede nachtrust

Een goede nachtrust is belangrijk voor iedereen, met name voor scholieren die zich nog volop ontwikkelen. Niemand presteert goed na een korte nacht. Probeer daarom aan te dringen op een goed en vast slaapritme. Een uitgerust kind heeft meer energie gedurende de dag – dus ook voor huiswerk.

Hulp bij huiswerkstress

Heeft jouw kind moeite met huiswerk? En zorgt dat voor spanning in huis? Zonder de juiste begeleiding neemt de druk alleen maar toe. Met de huiswerkbegeleiding van Mr. Chadd doorbreken we die negatieve spiraal. Wij leren je kind weer leren en zorgen dat het huiswerk op tijd af is – met plezier!

Dit zijn de voordelen van onze huiswerkbegeleiding:

  • Je kind krijgt meer gedaan in minder tijd
  • Dankzij de huiswerkplanning leert je kind structureren
  • Meer zelfvertrouwen
  • Verhoogde motivatie en meer plezier
  • Minder huiswerkstress en ruzie
Anne-Wies Langebeeke

Anne-Wies Langebeeke

14 mei, 2021

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons