fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De zwaartelijn en de hoogtelijn

De zwaartelijn en de hoogtelijn, wat zijn dat voor lijnen?

Mr. Chadd legt het je uit!

Zwaartelijn
Een zwaartelijn gaat vanuit een hoekpunt naar de tegenoverliggende zijde en komt hier precies in het midden van uit. De zwaartelijn kan dus ook schuin lopen. Op de tegenoverliggende zijde laten we door middel van twee streepjes () zien dat beide delen van de zijde precies even lang zijn. Een driehoek kun je in 2 gelijke stukken delen met behulp van een zwaartelijn. Een zwaartelijn is een lijn die van een hoekpunt naar het midden van de overstaande zijde loopt. Omdat een driehoek 3 hoeken heeft, heeft iedere driehoek ook 3 zwaartelijnen. Om een zwaartelijn te tekenen moet je dus eerst van een zijde het midden vinden. Vanuit dat punt trek je een lijn door de overstaande hoek.Zwaartelijn

Wat is het zwaartepunt?

Als je alle 3 de zwaartelijnen van een driehoek hebt getekend, zul je zien dat deze lijnen in 1 punt samenkomen. Dat punt is het zwaartepunt.

Wat is een hoogtelijn?

Een hoogtelijn komt ook vanuit een van de hoekpunten, maar deze hoeft niet per se in het midden van de tegenoverliggende lijn uit te komen. Deze lijn komt loodrecht uit op de tegenoverliggende zijde. De bijbehorende hoek is hierom 90 graden. We noteren dit met een winkelhaak: . Om een hoogtelijn te tekenen moet je met je geodriehoek loodrecht op een zijde gaan staan en deze vervolgens naar de overstaande hoek bewegen. Wel moet je er op letten dat je geodriehoek nog steeds loodrecht op de zijde staat! Als dit het geval is kun je de lijn gaan tekenen.

Wat is het verschil tussen een hoogte en zwaartelijn?

Beide lijnen gaan vanuit een hoekpunt van een driehoek naar de tegenoverliggende zijde, maar bij een hoogtelijn staat deze loodrecht op de tegenoverliggende zijde en bij een zwaartelijn gaat de lijn naar het midden van de tegenoverliggende zijde.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Suze.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp