Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

De zwaartelijn en de hoogtelijn

Zwaartelijn en hoogtelijn\

De zwaartelijn en de hoogtelijn, wat zijn dat voor lijnen?

Mr. Chadd legt het je uit!

Zwaartelijn

Een zwaartelijn gaat vanuit een hoekpunt naar de tegenoverliggende zijde en komt hier precies in het midden van uit. De zwaartelijn kan dus ook schuin lopen. Op de tegenoverliggende zijde laten we door middel van twee streepjes () zien dat beide delen van de zijde precies even lang zijn. Een driehoek kun je in 2 gelijke stukken delen met behulp van een zwaartelijn. Een zwaartelijn is een lijn die van een hoekpunt naar het midden van de overstaande zijde loopt. Omdat een driehoek 3 hoeken heeft, heeft iedere driehoek ook 3 zwaartelijnen. Om een zwaartelijn te tekenen moet je dus eerst van een zijde het midden vinden. Vanuit dat punt trek je een lijn door de overstaande hoek. Zwaartelijn

Wat is het zwaartepunt?

Als je alle 3 de zwaartelijnen van een driehoek hebt getekend, zul je zien dat deze lijnen in 1 punt samenkomen. Dat punt is het zwaartepunt.

Wat is een hoogtelijn?

Een hoogtelijn komt ook vanuit een van de hoekpunten, maar deze hoeft niet per se in het midden van de tegenoverliggende lijn uit te komen. Deze lijn komt loodrecht uit op de tegenoverliggende zijde. De bijbehorende hoek is hierom 90 graden. We noteren dit met een winkelhaak: . Om een hoogtelijn te tekenen moet je met je geodriehoek loodrecht op een zijde gaan staan en deze vervolgens naar de overstaande hoek bewegen. Wel moet je er op letten dat je geodriehoek nog steeds loodrecht op de zijde staat! Als dit het geval is kun je de lijn gaan tekenen.

Wat is het verschil tussen een hoogte en zwaartelijn?

Beide lijnen gaan vanuit een hoekpunt van een driehoek naar de tegenoverliggende zijde, maar bij een hoogtelijn staat deze loodrecht op de tegenoverliggende zijde en bij een zwaartelijn gaat de lijn naar het midden van de tegenoverliggende zijde.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Rechthoekige, gelijkzijdige- en gelijkbenige driehoeken

Stelling van Pythagoras

Sinus, cosinus en tangens: wanneer gebruik je welke?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}