START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Wat zijn sinusoïden?

Je hebt vast wel eens een op en neer golvende grafiek gezien bij wiskunde.

Dat is een sinus of een cosinus! Hoe stel je nou de formule daarvan op?

Mr. Chadd legt het voor je uit!

wat zijn sinusoïden

De formule van een sinusoïde

Sinusoïden zijn formules met een sinus of een cosinus. Ze zijn te herkennen doordat de grafiek heen en weer golft tussen een hoogste punt en een laagste punt, met telkens dezelfde trillingstijd. De formule heeft de volgende vorm:

y = a + b sin(c(x-d))

Hier is a de evenwichtsstand. Dit is precies het midden tussen het hoogste punt en het laagste punt. Stel, de grafiek heeft als hoogste punt y = 6 en als laagste punt y = 2, dan is a dus (6+2)/2=4.

B is in dit geval de amplitude. Dit is het verschil tussen het hoogste punt en het midden (de evenwichtsstand). Bij een hoge b zal je dus een grafiek hebben waar het verschil tussen het hoogste en laagste punt hoog is.

C heeft te maken met de periode van de grafiek. C is gegeven door c = 2π/T waarbij T de trillingstijd is. Dit is de tijd die het duurt voordat de grafiek precies één trilling heeft gemaakt. Dit is het geval als de grafiek begint in de evenwichtsstand, daarna door het hoogste én het laagste punt is gegaan en dan weer terug is in de evenwichtsstand.

D is de horizontale verplaatsing ten opzichte van de oorsprong. Je kan d vinden door te kijken wanneer de grafiek voor het eerst omhoog beweegt door de evenwichtsstand na de oorsprong. Het is belangrijk dat je kijkt naar een punt waar de grafiek omhoog beweegt en niet omlaag, anders zit je er namelijk precies een halve periode naast.

Bij een cosinus heb je te maken met dezelfde formule: y = a + b cos(c(x-d)) . Het verschil is alleen dat de d hier de x-coördinaat is van het hoogste punt en niet van het punt door de evenwichtsstand. Dit verschil komt doordat de cosinus begint op het hoogste punt en niet in de evenwichtsstand.

Voorbeeld

sinusoïden

Je moet van deze grafiek een formule opstellen, hoe doe je dat dan?

Eerst kan je om a te bepalen kijken waar het midden zit. Je kan aflezen dat het hoogste punt op y = 3,5 zit en het laagste punt op x = 0,5. Het midden zit dan dus op (3,5+0,5)/2=2. Daardoor weet je dat a = 2.

De amplitude b is het verschil tussen het hoogste punt en de evenwichtstand. Omdat het hoogste punt op y = 3,5 zit en het midden op y = 2, heb je dus b = 3,5 -2 = 1,5.

Je kan aan de grafiek zien dat die op x = 2 voor het eerst omhoog beweegt door de evenwichtsstand. De volgende keer dat dit gebeurt, is op x = 5. Tussen x=2 en x=5 zit dus precies één trilling. De trillingstijd is dus T = 5 -2 = 3. Vanwege de formule c = 2π/T krijg je dus c = 2π/3.

Omdat de grafiek op x = 2 voor het eerst omhoog door de evenwichtsstand beweegt, krijg je dus d = 2. De formule van de sinusoïde is dus y = 2 + 1,5 sin(2π/3(x-2)).

Op dezelfde manier kan je van deze grafiek ook een formule met een cosinus maken. Alleen de d wordt dan anders: dit is namelijk het punt waar de grafiek voor het eerst bovenin zit. Je kan zien dat dit het geval is bij x=2 ¾. Daarom wordt de grafiek met een cosinus dus y = 2 + 1,5 sin (2π/3(x-2,75)) .

Oefenvraag

Stel van de volgende grafiek een formule op met een sinus, en met een cosinus:

sinusoïden

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Sinus, cosinus en tangens: wanneer gebruik je welke?

Rechthoekige, gelijkzijdige- en gelijkbenige driehoeken

Wat zijn gebroken functies en hoe kun je ze gebruiken?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!