fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Een gebroken functie is een functie waarbij de variabele waarin je geïnteresseerd bent in de noemer van een breuk staat.

Er is dus sprake van een formule waarbij er een letter in de noemer van een breuk staat. Hieronder leggen we je uit hoe een gebroken functie eruit ziet, wat een asymptoot is en hoe je rekent met een gebroken functie.
gebroken functies
De meest eenvoudige gebroken functie is:
f(x) = 1 ÷ x
Dit noem je ook wel de standaardfunctie. Bij elke functie kan je een grafiek maken. Deze standaard-grafiek bestaat uit twee lijnen, die laten zien langs welke lijn de grafiek zal gaan verlopen. Dit noem je ook wel asymptoten (de rode lijnen in het onderstaande plaatje). In de grafiek van de bovenstaande formule zijn er twee asymptoten, zie het plaatje hieronder. Asymptoten zijn bepaalde waarden die de grafiek nooit kan bereiken hoe groot of hoe klein je de x-waarde ook maakt.

Bij de standaard gebroken functie heet de grafiek een ‘hyperbool’. Bij positieve getallen kun je uit de hyperbool aflezen dat naarmate de waarde van x groter wordt, de waarde van y kleiner wordt. Deze waarde is bij een heel groot getal voor x bijna 0, maar zal nooit exact 0 zijn!

Breuken bij elkaar optellen
Om meerdere breuken binnen een functie bij elkaar op te tellen, moet je ze gelijknamig maken. Dit betekent dat de noemer van beide breuken hetzelfde moet zijn. Als voorbeeld gebruiken we de volgende som:

Je kunt de noemers van de breuken gelijknamig maken door de keer elkaar te doen. Hierbij doe je de noemer van de ene breuk keer de teller én de noemer van de andere breuk, en andersom:

gebroken functies

Je hebt nu twee gebroken functies bij elkaar opgeteld die een verschillende noemer hebben.

Oefenen:
Tel de volgende breuken bij elkaar op.

Antwoord oefenvraag:

antwoord oefenvraag
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Suze.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp