START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Vergelijkingen

Wat zijn vergelijkingen en hoe los ik een vergelijking op?

Door het opstellen en oplossen van vergelijkingen kan je lastige sommen oplossen, ook al ziet het er nog zo moeilijk uit. Hoe we dat doen? Lees snel verder!

De balansmethode voor lineaire vergelijkingen

De balansmethode wordt gebruikt voor het oplossen van vergelijkingen zoals 5x + 7 = 2x – 5. De balansmethode draait erom dat je aan de ene kant van de formules (voor het =-teken) alleen een x wil hebben staan en aan de andere kant een getal. Belangrijk daarbij is dat je de formule “in balans” houdt.

Vergelijkingen

In het voorbeeld hierboven zie je dat er links “5x” staat en rechts ook “2x”. Eigenlijk wil je dat alles met x erin links staat, dus die “2x” aan de rechterkant moet naar links. Om dit te doen, doe je dus “-2x” aan zowel de rechter als linkerkant. Dat ziet er als volgt uit:

5x + 7 = 2x – 5

-2x -2x

3x + 7 = -5

Daarna willen we alle getallen aan de rechterkant hebben, dat gaat als volgt:

3x + 7 = -5

-7 -7

3x = -12

Als laatste stap willen we daarna nog van die 3x alleen een x maken. Dat doen we door aan beide zijden door drie te delen, dat ziet er dan zo uit:

3x = -12

:3 :3

x = -4

Het antwoord is hier dus x = 4. Met vergelijkingen mag je altijd delen van beide kanten optellen, vermenigvuldigen, delen etc. met hetzelfde, zolang je alles maar aan beide kanten doet.

Vergelijkingen met wortels oplossen

Als je vergelijkingen met wortels moet oplossen, begin je met het kwadrater van de wortel. Dat betekent dat je eerst het kwadraat van de linkerkant neemt. Daarmee werk je de wortel weg, want een wortel vermenigvuldigd met zichzelf vormt altijd de beginwaarde. Daarna moet je aan de rechterkant ook het kwadraat nemen. Zie hier een kort voorbeeldje:

√(3 x -2)=7

(√(3 x -2))2 = 72

3 x -2=49

3 x = 51

x = 17

Wat zijn kwadratische vergelijkingen en hoe los ik die op?

Kwadratische vergelijkingen zijn vergelijkingen die de volgende structuur volgen: 3x2 + 4x + 8 = 0.

Dit type vergelijkingen kunnen met de abc-formule worden opgelost.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Balansmethode

Ontbinden in factoren

ABC formule

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!