fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Vectoren zijn bepaalde lijnstukken in de wiskunde die een richting hebben.

Wil je weten wat je hier precies mee kunt en hoe je ermee moet rekenen?

Lees dan snel verder, want Mr. Chadd legt het je uit!

vectoren wat zijn het precies
Vectoren hebben een lengte en een richting. Hieronder vind je een voorbeeld van een vector. Deze vector is de lijn van de oorsprong naar punt A. De getallen 1 en 3 zijn de kentallen van de vector, waarbij 1 de x-coördinaat en 3 de y-coördinaat is. Deze vector laat zien dat de coördinaten van punt A(1,3) zijn.
vector
Deze vector is afgebeeld in de afbeelding hieronder. Als een vector begint in de oorsprong, dan wordt hij vaak aangeduid met een kleine letter. De vector OA, wordt bijvoorbeeld ook wel a genoemd.
Vector
Vectoren hebben een richting en een lengte. Deze lengte kun je berekenen met de stelling van Pythagoras. De formule hiervoor is:

Vector

De lengte van vector a is bijvoorbeeld √(12+32) = √(10).
Je kunt vectoren gelijk noemen als ze dezelfde richting hebben en dezelfde lengte. Ze hoeven dan dus niet per se hetzelfde beginpunt te hebben. In de afbeelding hieronder zie je twee gelijke vectoren.

 

Vector

Optellen van vectoren
Je kunt verschillende vectoren bij elkaar optellen met de parallellogramconstructie. Dit betekent dat de som van twee vectoren een diagonaal is van een parallellogram met de vectoren als zijden. Dit kun je zien in het voorbeeld hieronder. Je kunt de somvector tekenen door een lijn door B te tekenen die parallel loopt aan vector a en een lijn door A die parallel loopt door vector b. Het punt waar deze lijnen elkaar kruisen is de somvector van vector a en b.

 

Vector

Als je alleen de formules van de vectoren hebt, dan kun je deze bij elkaar optellen door het bovenste getal bij elkaar op te tellen en de onderste getallen op de volgende manier:

 

Vector

Je kunt ook een vector met een getal vermenigvuldigen.

 

Vector

Als je een vector met -1 vermenigvuldigt dan krijg je een tegengestelde vector. Deze heeft dezelfde lengte als de originele vector maar een omgekeerde richting.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp