Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Vectoren: wat zijn het precies en hoe werk je ermee?

Vectoren zijn bepaalde lijnstukken in de wiskunde die een richting hebben.

Wil je weten wat je hier precies mee kunt en hoe je ermee moet rekenen?

Lees dan snel verder, want Mr. Chadd legt het je uit!

vectoren wat zijn het precies

Vectoren hebben een lengte en een richting. Hieronder vind je een voorbeeld van een vector. Deze vector is de lijn van de oorsprong naar punt A. De getallen 1 en 3 zijn de kentallen van de vector, waarbij 1 de x-coördinaat en 3 de y-coördinaat is. Deze vector laat zien dat de coördinaten van punt A(1,3) zijn.

vector

Deze vector is afgebeeld in de afbeelding hieronder. Als een vector begint in de oorsprong, dan wordt hij vaak aangeduid met een kleine letter. De vector OA, wordt bijvoorbeeld ook wel a genoemd.

Vector

Vectoren hebben een richting en een lengte. Deze lengte kun je berekenen met de stelling van Pythagoras. De formule hiervoor is:

Vector

De lengte van vector a is bijvoorbeeld √(12+32) = √(10).

Je kunt vectoren gelijk noemen als ze dezelfde richting hebben en dezelfde lengte. Ze hoeven dan dus niet per se hetzelfde beginpunt te hebben. In de afbeelding hieronder zie je twee gelijke vectoren.

Vector

Optellen van vectoren

Je kunt verschillende vectoren bij elkaar optellen met de parallellogramconstructie. Dit betekent dat de som van twee vectoren een diagonaal is van een parallellogram met de vectoren als zijden. Dit kun je zien in het voorbeeld hieronder. Je kunt de somvector tekenen door een lijn door B te tekenen die parallel loopt aan vector a en een lijn door A die parallel loopt door vector b. Het punt waar deze lijnen elkaar kruisen is de somvector van vector a en b.

Vector

Als je alleen de formules van de vectoren hebt, dan kun je deze bij elkaar optellen door het bovenste getal bij elkaar op te tellen en de onderste getallen op de volgende manier:

Vector

Je kunt ook een vector met een getal vermenigvuldigen.

Vector

Als je een vector met -1 vermenigvuldigt dan krijg je een tegengestelde vector. Deze heeft dezelfde lengte als de originele vector maar een omgekeerde richting.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Intervallen, stijgingen en dalingen

Hoe bereken je integralen?

Asymptoten

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}