START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Vectoren: wat zijn het precies en hoe werk je ermee?

Vectoren zijn bepaalde lijnstukken in de wiskunde die een richting hebben.

Wil je weten wat je hier precies mee kunt en hoe je ermee moet rekenen?

Lees dan snel verder, want Mr. Chadd legt het je uit!

vectoren wat zijn het precies

Vectoren hebben een lengte en een richting. Hieronder vind je een voorbeeld van een vector. Deze vector is de lijn van de oorsprong naar punt A. De getallen 1 en 3 zijn de kentallen van de vector, waarbij 1 de x-coördinaat en 3 de y-coördinaat is. Deze vector laat zien dat de coördinaten van punt A(1,3) zijn.

vector

Deze vector is afgebeeld in de afbeelding hieronder. Als een vector begint in de oorsprong, dan wordt hij vaak aangeduid met een kleine letter. De vector OA, wordt bijvoorbeeld ook wel a genoemd.

Vector

Vectoren hebben een richting en een lengte. Deze lengte kun je berekenen met de stelling van Pythagoras. De formule hiervoor is:

Vector

De lengte van vector a is bijvoorbeeld √(12+32) = √(10).

Je kunt vectoren gelijk noemen als ze dezelfde richting hebben en dezelfde lengte. Ze hoeven dan dus niet per se hetzelfde beginpunt te hebben. In de afbeelding hieronder zie je twee gelijke vectoren.

Vector

Optellen van vectoren

Je kunt verschillende vectoren bij elkaar optellen met de parallellogramconstructie. Dit betekent dat de som van twee vectoren een diagonaal is van een parallellogram met de vectoren als zijden. Dit kun je zien in het voorbeeld hieronder. Je kunt de somvector tekenen door een lijn door B te tekenen die parallel loopt aan vector a en een lijn door A die parallel loopt door vector b. Het punt waar deze lijnen elkaar kruisen is de somvector van vector a en b.

Vector

Als je alleen de formules van de vectoren hebt, dan kun je deze bij elkaar optellen door het bovenste getal bij elkaar op te tellen en de onderste getallen op de volgende manier:

Vector

Je kunt ook een vector met een getal vermenigvuldigen.

Vector

Als je een vector met -1 vermenigvuldigt dan krijg je een tegengestelde vector. Deze heeft dezelfde lengte als de originele vector maar een omgekeerde richting.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Intervallen, stijgingen en dalingen

Hoe bereken je integralen?

Asymptoten

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!