START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Hoe bereken je integralen?

Het wordt vaak gezien als één van de lastigste dingen van wiskunde: de integraal!

Maar hoe werkt het nou eigenlijk en wat kun je ermee?

Komt erachter in dit artikel over de integraal!

hoe bereken je integralen

Wat is de integraal?

De integraal wordt gebruikt om de oppervlakte van een grafiek te berekenen. Het ziet er als volgt uit: a/*∫^*b f(x) dx. Met deze integraal bereken je de oppervlakte van a naar b: bij a zet je dus de x-coördinaat neer waar je begint met de oppervlakte berekenen en bij b zet je de x-coördinaat neer waar je eindigt met de oppervlakte berekenen. Bij a = 2 en b = 6 bereken je dus oppervlakte van f(x) tussen x = 2 en x = 6.

Hoe integreer je?

Voordat je integralen kan berekenen, is het belangrijk dat je weet hoe je moet primitiveren. Hoe je dit moet dan, kan je lezen in dit artikel. Dit is belangrijk, vanwege de formule a/*∫*b f(x) dx = F(b) – F(a). De integraal is dus precies het verschil tussen de waarde van de primitieve op b en de primitieve op a. Op deze manier kan je de primitieve dus gebruiken, om een oppervlakte onder een grafiek te berekenen.

Voorbeeld

Je wil de oppervlakte van de formule f(x) = 3x2 berekenen tussen x = 1 en x = 3, hoe doe je dat dan?
Als eerste vorm je de integraal: je wil de oppervlakte weten tussen 1 en 3, dus deze ziet eruit als 13 3x2 dx. Vervolgens moet je de primitieve berekenen van 3x2. Dit is een machtsfunctie, dus je kan de rekenregel f(x) = axn –> F(x)=1/n+1 axn+1 gebruiken.
De primitieve is dan dus 3/2+1 x2+1 = x3. Dit noteer je als: 1*∫*3 3x2 dx = [x3]13. Vervolgens vul je x = 3 en x = 1 in, dus [x3]13 = 33 – 13 = 27 – 1 = 26. De oppervlakte onder de grafiek is dus 26.

Oefenvragen

Bereken de volgende integralen:

Oefenvragen integralen

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Domein en bereik

Asymptoten

Primitiveren

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!