START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Domein en bereik

Je hebt vast wel eens van de begrippen domein en bereik gehoord.

Wat is het verschil tussen deze twee?

Hoe kun je er mee rekenen? Mr. Chadd legt het je uit!

domein en bereik

Interval

Het domein en bereik zijn intervallen. Een interval is een stuk van de getallenlijn. Er zijn gesloten intervallen en open intervallen. Bij een gesloten interval horen de grenzen er wel bij, als het interval [0,50] is dan doen de 0 en de 50 dus mee. Bij een open interval doen de grenzen niet mee, als het interval ⟨0,50⟩ is doen de 0 en de 50 niet mee. Intervallen kunnen ook deels gesloten en deels open zijn, [0,50⟩ de 0 doet dan wel mee, maar de 50 niet. Intervallen kunnen ook oneindig groot zijn, dat geven we aan met een pijl: [0,→⟩. Als intervallen aan beide kanten oneindig zijn dan noteren we dat als ⟨←,→ ⟩.

Domein

Het domein van een functie bestaat uit alle originelen. Dat betekent dat het domein bestaat uit alle waarden van x waarvoor ook een y-waarde is. Het domein is dus het interval op de x-as.

Bereik

Het bereik van een functie bestaat uit alle functiewaarden. Dat betekent dat het bereik bestaat uit alle waarden van y waarvoor ook een x-waarde is. Het bereik is dus het interval op de y-as.

Domein en bereik bepalen

Domein bepalen

Voor het domein geldt dat voor elke x-waarde een y-waarde moet zijn. Meestal is het domein oneindig, maar er zijn een paar uitzonderingen. Het gaat dan om formules met een wortelfunctie en formules waarbij gedeeld wordt door x.

Je kan niet worteltrekken van een negatief getal. Kijk naar de volgende functie: f(x) = √(x-4). Het getal onder de wortel mag niet negatief worden, de x mag dus niet lager zijn dan 4. Het domein is dus [4,→⟩.

Delen door 0 kan ook niet in de wiskunde. Bij de formule f(x) = 6 / x-3 geldt dus dat x geen 3 mag zijn we noteren dat als ℝ{3}.

Bereik berekenen

Als je het bereik op een bepaald domein wil berekenen ga je als volgt te werk. Eerst maak je een schets van de grafiek. Als tweede vul je de coördinaten van het domein in in de formule. Daarna bereken je de coördinaten van de top als die binnen het domein valt. Je hebt dan drie y-waardes berekend; het bereik zijn de twee y-waardes die het verst uit elkaar liggen. Laten we kijken naar een voorbeeld:

Bereken het bereik van de functie f(x)=x2+ 4x - 8 met Df= [-5, 3].

 • Eerst schetsen we de grafiek. Als we lijnen tekenen bij Df= [-5, 3] zien we dat de top binnen het domein valt.
 • Als tweede vullen we de coördinaten van het domein in:
  *-f(-5) = (-5)2+ 4 -5 -8 = 25 +- 20 - 8 = -3
  -f(3) = 32+ 4 * 3 - 8 = 9 + 12 - 8 = 13
 • Vervolgens gaan we de coördinaten van de top berekenen.
  xtop= -b ÷ 2a invullen geeft xtop= -4 ÷ 2*1 = -2
  ytop= f(-2) dus f(-2) = (-2)2+4 * – 2 – 8 = 4 + – 8 – 8 = 4 – 16 = -12

We hebben nu drie y-waardes gevonden: -3, 13 en -12. De twee y-waardes die het verst uit elkaar liggen zij het bereik. Het bereik is dus [-12,13].

Domein en bereik bepalen

Nu weet je wat het domein en bereik is en hoe je ermee kan rekenen. Om te testen of je het begrepen hebt kun je de oefenvragen hieronder maken.

Oefenvragen

 1. Geeft het domein van de volgende functies:
  – f(x)= √x2 – 8
  – f(x)= 7 ÷ x– 5.
 2. Bereken het bereik van de functie f(x) = 3x2+ 6x -8 met Df= [-4,2].

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Wat zijn asymptoten?

Soorten stijgen en dalen

Hellinggrafiek schetsen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!