START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Ribben van een kubus en prisma

Wat zijn de ribben van een kubus en prisma?

Wat zijn de eigenschappen ervan en hoeveel ribben hebben deze figuren?

Een ribbe is de lijn waarop 2 deelvlakken van een figuur elkaar raken.

Bij deze kubus zie je bijvoorbeeld dat CD de lijn is tussen de vlakken ABCD en CDHG. Omdat de lijn de grens tussen twee vlakken is, noemen we het een ribbe.

Kubus

Een kubus heeft altijd twaalf ribben en deze ribben zijn altijd gelijk. Alle 6 deelvlakken zijn daarom ook van gelijke grootte. Als de ribben en vlakken niet allemaal gelijk zijn, noemen we het figuur een balk.

ribben van een kubus en prisma

Prisma

Soms lijkt een figuur op een kubus of balk, maar heeft het geen vierkant als grondvlak. Dan noemen we het figuur een prisma!

Wat is een prisma

Je ziet dat bij deze figuren het onderste en bovenste vlak gelijk zijn, en dat deze twee vlakken op elk hoekpunt met elkaar verbonden zijn door ribben. Het aantal ribben van de prisma wordt dus bepaald door het aantal hoekpunten op het grondvlak. Je kunt dit berekenen met de formule 3n, waarbij n staat voor het aantal hoekpunten op het grondvlak. Bijvoorbeeld een prisma met een driehoek als grondvlak (zoals in de afbeelding) heeft 3 x 3 = 9 ribben. Tel ze maar!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Rekenen met een kubus

Cirkelvergelijkingen

Stelling van Pythagoras

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!