fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Wat zijn de ribben van een kubus en prisma?

Wat zijn de eigenschappen ervan en hoeveel ribben hebben deze figuren?

Een ribbe is de lijn waarop 2 deelvlakken van een figuur elkaar raken.

Bij deze kubus zie je bijvoorbeeld dat CD de lijn is tussen de vlakken ABCD en CDHG. Omdat de lijn de grens tussen twee vlakken is, noemen we het een ribbe.

Kubus
Een kubus heeft altijd twaalf ribben en deze ribben zijn altijd gelijk. Alle 6 deelvlakken zijn daarom ook van gelijke grootte. Als de ribben en vlakken niet allemaal gelijk zijn, noemen we het figuur een balk.
ribben van een kubus en prisma
Prisma
Soms lijkt een figuur op een kubus of balk, maar heeft het geen vierkant als grondvlak. Dan noemen we het figuur een prisma!
Wat is een prisma
Je ziet dat bij deze figuren het onderste en bovenste vlak gelijk zijn, en dat deze twee vlakken op elk hoekpunt met elkaar verbonden zijn door ribben. Het aantal ribben van de prisma wordt dus bepaald door het aantal hoekpunten op het grondvlak. Je kunt dit berekenen met de formule 3n, waarbij n staat voor het aantal hoekpunten op het grondvlak. Bijvoorbeeld een prisma met een driehoek als grondvlak (zoals in de afbeelding) heeft 3 x 3 = 9 ribben. Tel ze maar!
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Maurice.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp