fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Hoe bereken je de inhoud van een kubus?

Dat is een vraag die vaak voorkomt bij Wiskunde!

Mr. Chadd legt het hier voor je uit!

Een kubus is een balk, maar dan een beetje een aparte balk. Het is namelijk een balk met allemaal gelijke ribben en heeft daarom zes vierkante zijvakken. Eigenlijk dus een soort vierkant, maar dan in 3D. Een ribbe is de rand van een kubus. Deze gebruik je voor allerlei berekeningen.
Rekenen met een kubus
Hoe bereken je dan de inhoud van een kubus?
Daar zijn twee methodes voor, die we hier voor je gaan uitleggen. We gebruiken hiervoor telkens dezelfde voorbeeldkubus, die zie je op het plaatje hieronder! Let op, de getallen zijn in meters. De inhoud heeft daarom de eenheid m3.

inhoud van een kubus berekenen

β€’ Methode 1
De inhoud van een kubus kun je simpelweg bereken door lengte * breedte * hoogte te doen! In onze voorbeeldkubus zou je dan 3 * 3 * 3 = 27 m3 moeten doen!

β€’ Methode 2
Een kubus heeft alleen maar gelijke ribben, dus de inhoud kun je ook berekenen door ribbe * ribbe * ribbe te doen, oftewel ribbe tot de macht 3! Stel, in onze voorbeeldkubus zijn alle ribben 3 cm lang. De inhoud zou dan zijn 33 = 3 x 3 x 3 = 27 m3.

Hoe bereken je de oppervlakte van een kubus?

Een kubus heeft dus zes vierkante zijvlakken die allemaal dezelfde oppervlakte hebben. De oppervlakte kun je dan berekenen door alle oppervlaktes van de zijvlakken bij elkaar op te tellen. Het oppervlakte van één zijvlak bereken je met de formule lengte * breedte. In onze voorbeeldkubus is de oppervlakte van één zijvlak 3 * 3 = 9 m. De totale oppervlakte van de kubus bereken je dan dus zo: 9 + 9 + 9 + 9 + 9 + 9 = 54 m of door gewoonweg 9 * 6 = 54 m te doen!

Even oefenen met het berekenen van de oppervlakte en de inhoud van de kubus? Maak dan de onderstaande opdrachten!

1. De voerbak van de koeien is vierkant en 1.30 hoog. Elke dag wordt de voerbak bijgevuld met brokken, hoeveel liter brokken passen er in de voerbak?

2. Sofie moet een cadeau inpakken, het is een kubusvormige doos van 80 cm hoog. Hoeveel cadeaupapier heeft Sofie nodig om het oppervlak van de kubus te bedekken.

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je β€˜word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp