START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Rekenen met een kubus

Hoe bereken je de inhoud van een kubus?

Dat is een vraag die vaak voorkomt bij Wiskunde!

Mr. Chadd legt het hier voor je uit!

Een kubus is een balk, maar dan een beetje een aparte balk. Het is namelijk een balk met allemaal gelijke ribben en heeft daarom zes vierkante zijvakken. Eigenlijk dus een soort vierkant, maar dan in 3D. Een ribbe is de rand van een kubus. Deze gebruik je voor allerlei berekeningen.

Rekenen met een kubus

Hoe bereken je dan de inhoud van een kubus?

Daar zijn twee methodes voor, die we hier voor je gaan uitleggen. We gebruiken hiervoor telkens dezelfde voorbeeldkubus, die zie je op het plaatje hieronder! Let op, de getallen zijn in meters. De inhoud heeft daarom de eenheid m3.

inhoud van een kubus berekenen

• Methode 1
De inhoud van een kubus kun je simpelweg bereken door lengte * breedte * hoogte te doen! In onze voorbeeldkubus zou je dan 3 * 3 * 3 = 27 m3 moeten doen!

• Methode 2
Een kubus heeft alleen maar gelijke ribben, dus de inhoud kun je ook berekenen door ribbe * ribbe * ribbe te doen, oftewel ribbe tot de macht 3! Stel, in onze voorbeeldkubus zijn alle ribben 3 m lang. De inhoud zou dan zijn 33 = 3 x 3 x 3 = 27 m3

Hoe bereken je de oppervlakte van een kubus?

Een kubus heeft dus zes vierkante zijvlakken die allemaal dezelfde oppervlakte hebben. De oppervlakte kun je dan berekenen door alle oppervlaktes van de zijvlakken bij elkaar op te tellen. Het oppervlakte van één zijvlak bereken je met de formule lengte * breedte. In onze voorbeeldkubus is de oppervlakte van één zijvlak 3 * 3 = 9 m. De totale oppervlakte van de kubus bereken je dan dus zo: 9 + 9 + 9 + 9 + 9 + 9 = 54 m of door gewoonweg 9 * 6 = 54 m te doen!

Even oefenen met het berekenen van de oppervlakte en de inhoud van de kubus? Maak dan de onderstaande opdrachten!

  1. De voerbak van de koeien is vierkant en 1.30 hoog. Elke dag wordt de voerbak bijgevuld met brokken, hoeveel liter brokken passen er in de voerbak?

  2. Sofie moet een cadeau inpakken, het is een kubusvormige doos van 80 cm hoog. Hoeveel cadeaupapier heeft Sofie nodig om het oppervlak van de kubus te bedekken.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Oppervlakte en inhoud van figuren

Inhoud en oppervlakte cilinder berekenen

Inhoud en oppervlakte van een piramide berekenen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!