START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Cirkelvergelijkingen

Een cirkel kan aan de hand van het middelpunt en de straal beschreven worden met een vergelijking.

Hoe ziet zo’n vergelijking er nou uit en hoe stel je deze zelf op?

Mr. Chadd legt het voor je uit!

cirkelvergelijkingen

Vorm van een cirkelvergelijking

Een cirkel wordt altijd beschreven door de formule (x-a)2+ (y-b)2= r2. Hierin is a de x-coördinaat van het middelpunt en b de y-coördinaat van het middelpunt. Het middelpunt is dus gegeven door M(a,b). R is de straal van de cirkel. Deze vergelijking kan in verschillende situaties gebruikt worden om de cirkelvergelijking te vinden.

Kwadraatafsplitsen

Als je een vergelijking als x2+ y2- 4x + 6y - 3 = 0 moet herleiden tot een cirkelvergelijking, dan gebruik je ‘kwadraatafsplitsen’. Dat betekent dat je de term x2-4x omschrijft tot iets (x-2)2. Het is daarom handig om de vergelijking eerst op te schrijven als x2-4x + y2+ 6y - 3 = 0. Uit (x-2)2- 4 komt niet alleen x2- 4x, maar x2- 4x +4. De juiste manier om x2- 4x af te splitsen, door dit te schrijven als (x-2)2- 4.

Als je hetzelfde doet voor y2+ 6y, krijg je uiteindelijk (x-2)2- 4 + (y+3)2- 9 - 3 = 0. Als je dit omschrijft, kom je op de vergelijking (x-2)2+ (y+3)2= 16. Nu heb je de vergelijking van een cirkel met middelpunt (2,-3) en straal 4!

Raaklijn op de cirkel

Stel: je moet een vergelijking opstellen van een cirkel met een gegeven middelpunt die een lijn raakt. Dit kan je oplossen door een lijn op te stellen loodrecht op de raaklijn. Deze lijn gaat namelijk precies door het middelpunt!

Je hebt een cirkel met middelpunt (3,4) die de lijn k : y = ½x raakt, dan kan je de lijn door het middelpunt vinden met behulp van de formule rck rcl= -1*, die zegt dat de richtingscoëfficiënt van twee raaklijnen loodrecht op elkaar precies -1 is. De richtingscoëfficiënt van lijn l is dus -2. Omdat deze lijn door het middelpunt (-3,4) gaat, is de formule van lijn l dus *l: y = -2(x-3) + 4 = -2x + 10*.

Wat je nu moet doen, is het snijpunt van k en l berekenen door *–2x + 10 = 1/2x* op te lossen. Dit geeft x = 4 en als je dit invult in *y = ½x* krijg je *y=2.*
Je hebt dus nu een punt op de cirkel met coördinaten (4,2) en het middelpunt (3,4). De afstand van het punt op de cirkel is precies de straal en je kan deze afstand berekenen met de stelling van Pythagoras. Dit geeft r = √(4-3)2+(2-4)2= √1+4 = √5. Omdat de straal √5 is en het middelpunt (3,4), is de cirkelvergelijking dus *c: (x-3)2+ (y-4)2= 5.* .

Oefenvragen

  1. Bereken de cirkelvergelijking van x2- 10X + y2- 8x = 8.
  2. Een cirkel met middelpunt (2,6) raakt de lijn y = 2x. Stel de cirkelvergelijking op.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Modulusvergelijkingen oplossen

Wortelvergelijkingen

Lineaire vergelijking oplossen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!