Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Positieve en negatieve getallen

Positieve en negatieve getallen, hoe zit dat ook alweer? Geen zorgen, Mr. Chadd legt het voor je uit!

Thermometer

Positieve getallen zijn alle getallen groter dan 0. Negatieve getallen zijn getallen onder nul. Negatieve getallen kun je herkennen aan de – (min) die ervoor staat.

Een handig geheugensteuntje bij negatieve getallen is het denken aan een thermometer. Zo kan het buiten + 15 graden zijn. Maar het kan buiten ook – 5 graden zijn, dan vriest het. De + van het positieve getal schrijven we eigenlijk nooit op, maar die staat er wel. De – voor het negatieve getal schrijven we wel altijd op.

Positieve en negatieve getallen

Optellen & aftrekken met negatieve getallen

Als je een negatief getal ergens bij optelt, moet je het getal ervan aftrekken. Je kan het dus gewoon zien als een aftreksom. Als er een min en een plus (- +) naast elkaar staan, veranderen ze in een min (-). Bijvoorbeeld: 5 + – 3 = 2. Bij deze som kun je weer denken aan de thermometer. Het is buiten 5 graden, het wordt 3 graden kouder, hoeveel graden is het buiten?

Als je een negatief getal ergens van aftrekt moet je het getal er juist bij optellen, dit zou je dus gewoon kunnen zien als een optelsom. Als er twee minnen (- -) naast elkaar staan, veranderen ze in een plus (+). Bijvoorbeeld: 5 – – 3 = 8. Als je twee negatieve getallen optelt, ga je altijd verder de negatieve getallen in, bijvoorbeeld: – 10 + – 10 = – 20 Hierbij kun je weer denken aan de thermometer. Het is – 10 graden buiten, het wordt nog 10 graden kouder, hoeveel graden is het buiten?

Vermenigvuldigen & delen negatieve getallen

Als je één negatief getal gaat vermenigvuldigen wordt het antwoord ook automatisch negatief, bijvoorbeeld: 5 * – 5 = – 25. Als je een negatief getal gaat delen geldt hetzelfde, als er een negatief getal in de deling staat, wordt de uitkomst ook negatief. Bijvoorbeeld: – 25 : 5 = – 5. Als je twee negatieve getallen met elkaar gaat vermenigvuldigen of delen wordt het antwoord automatisch positief, bijvoorbeeld: – 5 * – 5 = 25 en – 25 :- 5 = 5.

Negatieve getallen kwadrateren

Als je negatieve getallen wilt kwadrateren, moet je er haakjes om doen. Dit is voornamelijk belangrijk bij het invoeren op de rekenmachine omdat anders de rekenvolgorde in de war raakt. Vaak is hetin de toets ook belangrijk om de haakjes te laten zien, dus onthoud dit goed! Bijvoorbeeld: (- 2)2 = – 2 * – 2 = 4. Als je geen haakjes om de – 2 doet, kwadrateert de rekenmachine alleen de 2 en plakt hij pas in het antwoord de – voor het getal. De uitkomst klopt in dat geval niet. Bijvoorbeeld: – 2 ^2 = 2 x 2 = 4, en dan zet de rekenmachine daar de min weer voor, dus -4 en dat klopt dus niet.

Oefenen met negatieve getallen? Maak dan de onderstaande opdrachten!

  1. -15+30=
  2. -10:-2=
  3. 4x-5:2=

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Werken met grote getallen

Rationale getallen

Balansmethode

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}