START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Rationale getallen

Rationale getallen, hoe zit dat?

Rationeel is toch iets met nadenken hoor ik je zeggen. Nou, hier heet het rationaal, groot verschil! Maar wat is het nu precies? Mr. Chadd legt het je uit!

Eigenlijk kent iedereen rationale getallen wel, rationale getallen zijn eigenlijk breuken waarbij zowel de teller als de noemer een geheel getal is. Een rationaal getal is dus altijd als breuk te schrijven. Ook het getal 5 is bijvoorbeeld als breuk te schrijven, namelijk als 5/1. Een breuk is hierom dus ook een rationaal getal, die bestaat namelijk uit gehele getallen.

Waarom noemen we een heel getal dan een rationaal getal? Dat komt omdat er een ratio in het getal zit. Een breuk zoals 2/3e kan je namelijk ook zien als de ratio 2 : 3. Een voorbeeldje van zo’n ratio in de praktijk kan zijn dat je 2 taarten voor 3 euro krijgt. Als je dezelfde ratio aanhoudt dan krijg je dus ook 20 taarten voor 30 euro, enzovoort.

Een irrationaal getal is niet als breuk (bestaande uit hele getallen) te schrijven. Pi is bijvoorbeeld irrationaal. Dat getal heeft namelijk oneindig veel cijfers achter de komma. Als je maar ver genoeg rekent dan blijven er getallen komen. Wetenschappers hebben nog steeds niet alle getallen achter de komma van Pi gevonden en daar zijn ze al een paar eeuwen mee bezig.

Rationale getallen

Voorbeelden en valkuilen:

• 32 en 758 zijn voorbeelden van rationale getallen.

• 1/3 en 40/5 zijn breuken en ook voorbeelden van rationale getallen.

• √3 is geen rationaal getal, omdat deze niet als breuk te schrijven is en een oneindig aantal niet-repeterende decimalen heeft wanneer uitgeschreven.

Oefenen met het herkennen van rationale getallen? Benoem dan of de onderstaande getallen rationaal of irrationaal zijn!

  1. 4,3
  2. √9
  3. 3423732478

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Hoe reken je met breuken?

Rekenen met grote getallen

Positieve en negatieve getallen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!