START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

De mediaan, modus en het gemiddelde berekenen

Hoe bereken je de mediaan, het gemiddelde en de modus?

Wat zijn de mediaan, het gemiddelde en de modus en hoe kun je hiermee rekenen? Mr. Chadd legt het je uit!

De mediaan, het gemiddelde en de modus zeggen alle drie iets over een groep getallen. Dit doen ze op verschillende manieren.

De mediaan berekenen

Hoe bereken je de mediaan?

De mediaan is het middelste getal van alle getallen die je hebt in een reeks. Je kunt de mediaan vinden door alle getallen op een rijtje te zetten van laag naar hoog. Vervolgens kijk je welk getal in het midden staat. Dit getal is je mediaan. Als je bijvoorbeeld vijf getallen hebt, dan is het derde getal je mediaan. Als je een even aantal getallen hebt, dan is je mediaan het gemiddelde van de twee getallen in het midden.

Voorbeeld
Wat is de mediaan van de volgende getallen: 1, 2, 6, 9, 12, 14?

Je hebt hier 6 getallen, dus de mediaan is het gemiddelde van het 3e en 4e getal. Dit zijn 6 en 9, dus de mediaan is dan (6+9) / 2 = 7,5.

Het gemiddelde

Het gemiddelde is de som van alle getallen in de groep gedeeld door hoeveel dingen in de groep staan. Het gemiddelde van 5 en 3 is bijvoorbeeld: (5+3)/2 = 4. Je kunt het gemiddelde dus berekenen door alle getallen bij elkaar op te tellen en deze vervolgens te delen door het aantal getallen.

Voorbeeld
Wat is het gemiddelde van de volgende getallen: 15, 4, 9, 16?

Je telt eerst alle getallen bij elkaar op, dus: 15 + 4 + 9 + 16 = 44. Dit deel je vervolgens door het aantal getallen, dus 44 / 4 = 11. Het gemiddelde van deze getallen is dus 11.

De modus

De modus is het getal of het woord dat het vaakst voorkomt in een groep. Je hebt dus ook een modus als het bijvoorbeeld gaat om kleuren. Als je de volgende groep hebt: groen, groen, rood, wit, geel, dan is groen de modus. Als er meerdere getallen of woorden zijn die het vaakst voorkomen, dan zijn er meerdere modi.

Voorbeeld
Wat is de modus van de volgende groep getallen: 5, 6, 7, 6, 7, 6, 3, 2, 1?

Het getal 6 komt hier het meeste voor, namelijk 3 keer. Dit is de modus.

Wil je graag persoonlijke hulp met wiskunde? Dat kan! Onze slimme coaches kunnen jou ook 1-op-1 bijles geven!

Wil je nog even verder oefenen met het vinden van de mediaan, modus of gemiddelde? Bereken ze voor de reeksen hieronder en controleer jouw antwoord door goed naar de reeksen te kijken!

  1. 1, 2, 3, 4, 5, 6
  2. 9, 9, 9, 10, 11, 12, 13
  3. 44, 45, 46, 55

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Frequentietabel

Boxplot

Rekenen met grote getallen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!