fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Een frequentietabel, hoe zat dat ook alweer? Wij leggen het je uit!

Je kent het wel, je speelt een spelletje en móet een 6 gooien om te winnen. Hoe werkt het nou, met zo’n dobbelsteen? Om hierachter te komen is het slim om een frequentietabel te maken! Een frequentietabel is een tabel waarin staat hoeveel keer een bepaalde waarde voor komt. Hoevaak een bepaalde waarde voorkomt, dat noemen we frequentie. De gegevens die in een frequentietabel staan kan je ook op een andere manier laten zien, namelijk in een histogram. Elke staaf is zo hoog als dat de waarde voorkomt.

Frequentietabel
Hoe weet ik welk getal ik moet invullen?

Laten we teruggaan naar het voorbeeld met de dobbelstenen. Stel: Piet gooit meerdere keren een dobbelsteen, hij gooit onder andere twee keer een 3 en één keer gooit hij een 6.

  • Getal 3 heeft dan een frequentie van 2.
  • Getal 6 heeft een frequentie van 1.

Uiteindelijk zet hij al zijn geworpen dobbelstenen in een frequentietabel, die zie je hieronder!

Frequentietabel

In dit voorbeeld heeft Piet 10 keer een dobbelsteen gegooid, want als je de frequenties bij elkaar optelt, kom je op 10 uit.

Even oefenen om er zeker van te zijn dat je de frequentietabel begrijpt? Maak dan de onderstaande opdrachten!

De gemeente onderzoekt de drukte op een bepaald kruispunt. Hierbij hebben ze gekeken hoeveel fietsers er per uur langsfietsten. In de onderstaande frequentietabel is het onderzoek weergeven. Hoeveel fietsers kwamen er in totaal langs het kruispunt?

Frequentietabel
De wiskundeleraar wil graag weten hoe goed de cijfers zijn van zijn leerlingen. Daarom houdt hij hun toetscijfers bij in een frequentietabel. Hoeveel leerlingen hebben een 7 gehaald?

Frequentietabel


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp