Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Steelbladdiagram

Een steelbladdiagram is erg handig om overzicht te krijgen van verschillende waarnemingsgetallen.

Hoe werkt zo’n steelbladdiagram eigenlijk?

Hoe maak je er zelf een? Mr. Chadd legt het voor je uit!

steelbladdiagram

Een steelbladdiagram sorteert getallen in kolommen en is ontzettend handig als je veel verschillende waarnemingsgetallen hebt. Omdat de tabel vrij eenvoudig gemaakt kan worden, is het erg geschikt om in één oogopslag te zien wat er aan de hand is!

Een steelbladdiagram bestaat uit 2 onderdelen; de steel en het blad. Een steelbladdiagram begint altijd met de steel. Dit staat voor het aantal tientallen die voorkomen. Het blad richt zich juist op het aantal eenheden die er na de steel komt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je het getal links van de rechte lijn samenvoegt met het getal rechts ervan. De twee getallen samen vormen je normale waarnemingsgetal!

Voorbeeld

Dit klinkt natuurlijk allemaal vrij theoretisch. Laten we daarom als voorbeeld naar de tabel hieronder kijken. De tabel gaat over de snelheid van auto’s in de woonwijk. Neem het getal 43 onderaan. Deze kunnen we verdelen in het tiental 40 (de steel) en de eenheid 3 (het blad). Omdat het al over tientallen gaat schrijven we in plaats van 40 alleen de 4 op. Hierdoor is het samen weer 43. Verder zien we dat één auto slechts 9 km per uur reed op het moment van meten. Hierdoor zien we de 09 bovenaan de tabel staan!

Tabel 1. Steelbladdiagram van Snelheid auto’s in woonwijken in km/u.

Steelbladdiagram

Dubbel steelbladdiagram

Naast een normale steelbladdiagram kunnen we ook nog een dubbele steelbladdiagram maken. In dit geval schrijven we de eenheden van beide groepen aan de zijkanten. Er komt dus eigenlijk een extra lijn aan de linkerkant erbij, waar we de eenheden van de tweede groep opschrijven. Als voorbeeld kun je kijken naar tabel 2. Hierbij staan de leeftijden van de man links en van de vrouw rechts.

Tabel 2. Dubbele steelbladdiagram van leeftijd van man en vrouw bij geboorte eerste kind

Steelbladdiagram

Zelf maken

Het zelf maken van een steelbladdiagram is eigenlijk heel eenvoudig! Begin met het kijken naar het aantal tientallen en reken uit hoeveel rijen je nodig hebt voor je diagram. Ga hierna de getallen één voor één langs en schrijf ze allemaal in de steelbladdiagram totdat je klaar bent!

Oefenvraag

Probeer zelf een steelbladdiagram te maken met de leeftijd van de volgende mensen:

28, 10, 93, 13, 76, 20, 58, 23, 24, 49, 26, 15, 29, 31, 35, 18, 39, 45, 43,

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Beelddiagram

Diagrammen

Telproblemen

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}