fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Een steelbladdiagram is erg handig om overzicht te krijgen van verschillende waarnemingsgetallen.

Hoe werkt zo’n steelbladdiagram eigenlijk?

Hoe maak je er zelf een? Mr. Chadd legt het voor je uit!

steelbladdiagram
Een steelbladdiagram sorteert getallen in kolommen en is ontzettend handig als je veel verschillende waarnemingsgetallen hebt. Omdat de tabel vrij eenvoudig gemaakt kan worden, is het erg geschikt om in één oogopslag te zien wat er aan de hand is!

Een steelbladdiagram bestaat uit 2 onderdelen; de steel en het blad. Een steelbladdiagram begint altijd met de steel. Dit staat voor het aantal tientallen die voorkomen. Het blad richt zich juist op het aantal eenheden die er na de steel komt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je het getal links van de rechte lijn samenvoegt met het getal rechts ervan. De twee getallen samen vormen je normale waarnemingsgetal!

Voorbeeld
Dit klinkt natuurlijk allemaal vrij theoretisch. Laten we daarom als voorbeeld naar de tabel hieronder kijken. De tabel gaat over de snelheid van auto’s in de woonwijk. Neem het getal 43 onderaan. Deze kunnen we verdelen in het tiental 40 (de steel) en de eenheid 3 (het blad). Omdat het al over tientallen gaat schrijven we in plaats van 40 alleen de 4 op. Hierdoor is het samen weer 43. Verder zien we dat één auto slechts 9 km per uur reed op het moment van meten. Hierdoor zien we de 09 bovenaan de tabel staan!

Tabel 1. Steelbladdiagram van Snelheid auto’s in woonwijken in km/u.
Steelbladdiagram
Dubbel steelbladdiagram
Naast een normale steelbladdiagram kunnen we ook nog een dubbele steelbladdiagram maken. In dit geval schrijven we de eenheden van beide groepen aan de zijkanten. Er komt dus eigenlijk een extra lijn aan de linkerkant erbij, waar we de eenheden van de tweede groep opschrijven. Als voorbeeld kun je kijken naar tabel 2. Hierbij staan de leeftijden van de man links en van de vrouw rechts.

Tabel 2. Dubbele steelbladdiagram van leeftijd van man en vrouw bij geboorte eerste kind
Steelbladdiagram
Zelf maken
Het zelf maken van een steelbladdiagram is eigenlijk heel eenvoudig! Begin met het kijken naar het aantal tientallen en reken uit hoeveel rijen je nodig hebt voor je diagram. Ga hierna de getallen één voor één langs en schrijf ze allemaal in de steelbladdiagram totdat je klaar bent!

Oefenvraag
Probeer zelf een steelbladdiagram te maken met de leeftijd van de volgende mensen:

28, 10, 93, 13, 76, 20, 58, 23, 24, 49, 26, 15, 29, 31, 35, 18, 39, 45, 43,
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp