Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Telproblemen: hoe bereken je de kans dat iets gebeurt?

Bij Wiskunde A heb je vaak te maken met telproblemen.

Je moet snel kunnen zien hoeveel opties er zijn.

Hoe doe je dit precies? Mr. Chadd legt het je uit.

telproblemen

Vermenigvuldigingsregel

Een wegendiagram geeft een goed overzicht van de mogelijkheden die je hebt bij twee of meerdere verschillende handelingen. Als je niet meer precies weet hoe een wegendiagram precies werkt, dan kun je hier kijken. Je kunt het totale aantal handelingen dan berekenen door het aantal mogelijkheden voor elke handeling met elkaar te vermenigvuldigen. Als je bijvoorbeeld drie soorten brood hebt, vijf soorten beleg en vier verschillende broodtrommeltje, dan heb je in totaal 3 x 5 x 4 = 60 verschillende lunchmogelijkheden.

Somregel

De somregel gebruik je vaak als je moet kiezen uit verschillende opties. Je herkent dit vaak aan het woordje ‘of’. Als je bijvoorbeeld 3 verschillende soorten koekjes hebt en 5 verschillende soorten snoep, dan heb je in totaal 3 + 5 = 8 verschillende opties.

Met en zonder herhaling

Het is bij telproblemen belangrijk om te weten of je dezelfde optie wel of niet twee keer mag gebruiken. Zonder herhaling mag elke optie maar één keer voorkomen en met herhaling maakt het niet uit. Je moet hierbij dus goed kijken naar de verschillende opties die je met en zonder herhaling hebt.

Als je bijvoorbeeld zonder herhaling kijkt, dan heb je voor elke nieuwe handeling een mogelijkheid minder. Kijk maar eens naar het volgende voorbeeld:

Voorbeeld

Uit een groep van 20 mensen moet een groep van 3 leiders gevormd worden. Er wordt telkens 1 leider gekozen. Hoeveel verschillende mogelijkheden zijn er?

Voor de keuze van de eerste leider zijn er 20 mogelijkheden, maar voor de tweede leider is dat niet meer zo, omdat er dan al één persoon gekozen is. Je hebt dan dus maar 19 mogelijkheden. Voor de derde persoon heb je nog 18 mogelijkheden. Het totale aantal is dan 20 x 19 x 18 = 6.840.

Oefenen

Je maakt een meerkeuzetoets waarbij 4 vragen 3 mogelijkheden hebben en 6 vragen 4 mogelijkheden. Op hoeveel verschillende manieren kun je de toets invullen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Kansberekening

Steekproef en meetniveaus

Significantie: hoe zorg je dat je op de juiste manier afrondt?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}