Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Wegendiagram

Wegendiagrammen zijn belangrijk bij het berekenen van kansen of een aantal mogelijkheden.

Het laat je alle mogelijke opties zien die er in een situatie zijn.

Maar hoe werkt het nu precies en hoe teken je zo’n diagram? Mr. Chadd laat het je hier zien!

Een wegendiagram wordt gebruikt om het aantal mogelijkheden te berekenen om bijvoorbeeld van A naar B te komen. Als je op verschillende manieren (in verschillende combinaties) iets kunt uitvoeren, dan kun je gebruikmaken van het wegendiagram.

Wegendiagram

Het wegendiagram geeft een duidelijk overzicht van de keuzemogelijkheden die je hebt. Je volgt van links naar rechts de wegen, elke weg geeft een keuzemogelijkheid weer.

Wanneer gebruik ik nu zo’n wegendiagram?

Een wegendiagram kan bij van alles toepassen en kan over van alles gaan. Bijvoorbeeld over het aantal verschillende kleuren knikkers dat je kan pakken uit een vaas uit aan het aantal verschillende soorten outfits wat je in de ochtend aan kan doen.

Hieronder staat een voorbeeldje over de outfits:

wegendiagram

In dit voorbeeldje gaan we ervan uit dat je eerst kiest welke van je twee paar schoenen je aandoet. Het bovenste lijntje staat voor Paar 1 en het onderste lijntje voor Paar 2. Daarna gaan we over naar de 6 paar sokken waar je uit kan kiezen die allemaal een apart lijntje hebben. Hetzelfde doen we dan bij de broeken en bij de shirts waar je uit kan kiezen.

Totaal aantal wegen berekenen

Het totale aantal opties (wegen) die je hebt om je aan te kleden is dan te berekenen door de mogelijkheden per categorie met elkaar te vermenigvuldigen. In dit voorbeeld hebben we 2 paar schoenen, 6 paar sokken, 4 broeken en 5 shirts. Het totaal aantal mogelijkheden is dan:

2 * *6 ** 4 * 5 = 240 verschillende mogelijkheden. Dus je kan op 240 verschillende manieren kleden volgens dit voorbeeldje en waarschijnlijk zijn dat er bij jouw kledingkast nog veel meer!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Kansberekening

Telproblemen: Hoe bereken je de kans dat iets gebeurt?

Binomiaal kansexperiment: hoe werkt dat precies?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}