fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Wegendiagrammen zijn belangrijk bij het berekenen van kansen of een aantal mogelijkheden.

Het laat je alle mogelijke opties zien die er in een situatie zijn.

Maar hoe werkt het nu precies en hoe teken je zo’n diagram? Mr. Chadd laat het je hier zien!

Een wegendiagram wordt gebruikt om het aantal mogelijkheden te berekenen om bijvoorbeeld van A naar B te komen. Als je op verschillende manieren (in verschillende combinaties) iets kunt uitvoeren, dan kun je gebruikmaken van het wegendiagram.
Wegendiagram
Het wegendiagram geeft een duidelijk overzicht van de keuzemogelijkheden die je hebt. Je volgt van links naar rechts de wegen, elke weg geeft een keuzemogelijkheid weer.

Wanneer gebruik ik nu zo’n wegendiagram?
Een wegendiagram kan bij van alles toepassen en kan over van alles gaan. Bijvoorbeeld over het aantal verschillende kleuren knikkers dat je kan pakken uit een vaas uit aan het aantal verschillende soorten outfits wat je in de ochtend aan kan doen.

Hieronder staat een voorbeeldje over de outfits:

wegendiagram
In dit voorbeeldje gaan we ervan uit dat je eerst kiest welke van je twee paar schoenen je aandoet. Het bovenste lijntje staat voor Paar 1 en het onderste lijntje voor Paar 2. Daarna gaan we over naar de 6 paar sokken waar je uit kan kiezen die allemaal een apart lijntje hebben. Hetzelfde doen we dan bij de broeken en bij de shirts waar je uit kan kiezen.


Totaal aantal wegen berekenen
Het totale aantal opties (wegen) die je hebt om je aan te kleden is dan te berekenen door de mogelijkheden per categorie met elkaar te vermenigvuldigen. In dit voorbeeld hebben we 2 paar schoenen, 6 paar sokken, 4 broeken en 5 shirts. Het totaal aantal mogelijkheden is dan:
2 * 6 * 4 * 5 = 240 verschillende mogelijkheden. Dus je kan op 240 verschillende manieren kleden volgens dit voorbeeldje en waarschijnlijk zijn dat er bij jouw kledingkast nog veel meer!

​

​
 
​
 
​
 
​
Deze uitleg is geschreven door Suze.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je β€˜word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp