fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Een binomiaal kansexperiment wordt bij kansberekening gebruikt als er gebeurtenissen zijn met twee uitkomsten.

Wil je weten hoe je hier precies mee kunt werken?

Mr. Chadd legt het je uit!

binomiaal kansexperiment
Bernoulli-experiment
Stel: je gooit een dobbelsteen en je wil de kans berekenen dat je 5 of hoger gooit. De gebeurtenis “5 of meer ogen” wordt dan succes genoemd, omdat we daarin geïnteresseerd zijn. De gebeurtenis dat je lager dan een 5 gooit, wordt ook wel mislukking genoemd. Bij experimenten waarbij je alleen de gebeurtenissen succes en mislukking hebt, spreek je ook wel van een Bernoulli-experiment.

Binomiaal kansexperiment
Je spreekt van een binomiaal kansexperiment als je een Bernoulli-experiment meerdere keren uitvoert. Een voorbeeld hiervan is een meerkeuzetoets van acht vragen met telkens drie verschillende opties. Bij elke vraag is de kans dat je het juiste antwoord hebt gekozen ⅓. Het aantal keer dat je het experiment uitvoert wordt n genoemd. X is het aantal keer dat de gebeurtenis succesvol is. X wordt ook wel een binomiale toevalsvariabele of binomiale verdeling genoemd.

Om de kans te berekenen dat je een aantal keer succes hebt, gebruik je de volgende formule:

binomiaal kansexperiment

Je berekent dan de kans op k keer succes. p is de kans op succes per experiment en n is het aantal keer dat het experiment wordt uitgevoerd.

Oefenen
Bereken de kans dat je in ieder geval vijf vragen goed hebt bij een meerkeuzetoets van acht vragen. Elke vraag heeft vier verschillende antwoordmogelijkheden.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp