Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Wat zijn combinaties en permutaties en hoe kun je hiermee rekenen?

Je hebt combinaties en permutaties nodig voor kansberekening.

Je gebruikt combinaties en permutaties bij het berekenen van een aantal verschillende manier waarop iets kan gebeuren, bijvoorbeeld bij het pakken van knikkers uit een vaas.

Bij permutaties let je wel op de volgorde van de elementen en bij combinaties let je hier niet op. Hoe kun je permutaties en combinaties berekenen? Mr. Chadd legt het je uit!

permutaties

Combinaties

Bij combinaties let je niet op de volgorde van de elementen die je kiest. Als je bijvoorbeeld drie getallen onder de tien moet kiezen, dan maakt het bij combinaties niet uit of je 8, 6, 3 hebt of 3, 8, 6 omdat beide opties uit precies dezelfde getallen bestaan. Je kunt combinaties op de volgende manier opschrijven:

Hierbij is n het aantal elementen of getallen in de groep en k het aantal elementen of getallen dat je moet kiezen. Als je bijvoorbeeld 4 getallen moet kiezen uit een reeks van 6 getallen dan wordt dit:

Combinaties berekenen

Om het aantal combinaties uit te rekenen heb je je (grafische) rekenmachine nodig. Je doet dan n nCr k . Bij het bovenstaande voorbeeld wordt het dan: 6 nCr 4 = 15. Je spreekt dit dan uit als 6 Boven 4.

Zo werkt de app

Permutaties

Bij permutaties let je wel op de volgorde. Permutaties worden ook wel rangschikkingen genoemd. Als hier de getallen 8 ,3 en 6 hebt, dan heb je dus 6 verschillende opties (8/6/3, 8/3/6, 6/8/3, 8/3/6, 3/8/6 en 3/6/8).

Het aantal permutaties is in dit geval gelijk aan “3!”. Dit heet “3 faculteit” en is gelijk aan 321 = 6. Het aantal permutaties van 4 elementen uit een reeks van 6 getallen is gelijk aan 6 _ 5 _ 4 * 3 = 360. Ook hiervoor kun je je (grafische) rekenmachine gebruiken.

Je gebruikt dan n nPr k. In dit voorbeeld is dat gelijk aan 6 nPr 4 = 360.

Oefenen

Uit een klas van 27 leerlingen worden 4 leerlingen gekozen om mee te doen aan een wedstrijd. Hoeveel opties zijn er dan?

Uit een groep van 52 mensen die meedoen aan een loterij wordt een 1e, 2e en 3e plek gekozen. Hoeveel verschillende opties zijn er?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Kansberekening

Telproblemen: Hoe bereken je de kans dat iets gebeurt?

Wegendiagram

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}