Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Boxplot

Wanneer gebruik je een boxplot en wat kan je ermee? Dat lees je hier!

Een boxplot is handig om de verdeling te zien van een serie getallen. De boxplot valt in de categorie staafdiagram en cirkeldiagram, in deze figuren kan je ook de verdeling van getallen zien.

Boxplot

Waaruit bestaat een boxplot?

In de boxplot is de mediaan weergeven. De mediaan is het middelste getal van een rij getallen. Dit betekent dat 50% van de getallen zich onder de mediaan bevindt en 50% boven de mediaan. Deze helften worden ook weer opgedeeld in 2. Hierdoor kan je in de boxplot zien waar de eerste 25% van de getallen zit, de 2e 25%, de 3e 25% en de 4e 25%. Deze stukjes noemen we kwartielen, de boxplot is namelijk in kwarten opgedeeld. Soms worden de kwartielen ook Q1, Q2, Q3 en Q4 genoemd. Naast de kwartielen staan er nog twee belangrijken getallen in de boxplot, namelijk het minimum en het maximum. Het minimum is het kleinste getal in de reeks en het maximum het grootste.

Een boxplot ziet er als volgt uit:

Boxplot

In sommige boxplots zijn ook uitschieters (of uitbijters) afgebeeld. Dat zijn extreme hoge of lage waarden die eigenlijk niet bij de rest van de getallen passen. Deze uitschieters liggen meestal ver verwijderd van de andere getallen, dus ver onder het minimum of ver boven het maximum.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De mediaan, modus en het gemiddelde berekenen

Frequentietabel

Rekenen met grote getallen

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}