START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Boxplot

Wanneer gebruik je een boxplot en wat kan je ermee? Dat lees je hier!

Een boxplot is handig om de verdeling te zien van een serie getallen. De boxplot valt in de categorie staafdiagram en cirkeldiagram, in deze figuren kan je ook de verdeling van getallen zien.

Waaruit bestaat een boxplot?

In de boxplot is de mediaan weergeven. De mediaan is het middelste getal van een rij getallen. Dit betekent dat 50% van de getallen zich onder de mediaan bevindt en 50% boven de mediaan. Deze helften worden ook weer opgedeeld in 2. Hierdoor kan je in de boxplot zien waar de eerste 25% van de getallen zit, de 2e 25%, de 3e 25% en de 4e 25%. Deze stukjes noemen we kwartielen, de boxplot is namelijk in kwarten opgedeeld. Soms worden de kwartielen ook Q1, Q2, Q3 en Q4 genoemd. Naast de kwartielen staan er nog twee belangrijken getallen in de boxplot, namelijk het minimum en het maximum. Het minimum is het kleinste getal in de reeks en het maximum het grootste.

Boxplot

Een boxplot ziet er als volgt uit:

Boxplot

In sommige boxplots zijn ook uitschieters (of uitbijters) afgebeeld. Dat zijn extreme hoge of lage waarden die eigenlijk niet bij de rest van de getallen passen. Deze uitschieters liggen meestal ver verwijderd van de andere getallen, dus ver onder het minimum of ver boven het maximum.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De mediaan, modus en het gemiddelde berekenen

Frequentietabel

Rekenen met grote getallen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!