START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Hoe kun je goed leren differentiëren?

Differentiëren of de afgeleide berekenen is iets wat ontzettend vaak voorkomt in wiskundevragen en toetsen.

Ook voor je examen is het belangrijk dat je dit goed kunt. Maar hoe zorg je dat je differentiëren goed onder de knie krijgt?

Waarom moet je differentiëren?

Differentiëren wordt als heel belangrijk gezien, maar waarom precies? Als je een formule differentieert, dan bereken je de afgeleide. Deze heb je nodig om te bepalen of de grafiek in een bepaald punt van een grafiek stijgt, daalt of vlak is. Ook kun je hiermee bepalen hoe steil de helling van de grafiek is.

leren differentieren

Hoe vind je de afgeleide van een functie?

De afgeleide van een functie vinden is niet altijd even makkelijk. Voor verschillende soorten formules, gebruik je verschillende methodes om de afgeleide te vinden. Wij bespreken hier de belangrijkste.

Basisregel

De belangrijkste regel om de afgeleide te vinden is de volgende:

Differentiëren

Dit ziet er misschien heel ingewikkeld uit, maar dat valt eigenlijk wel mee. Wat je doet is de hele formule vermenigvuldigen met de macht (dit is n). Daarnaast haal je haal je van de macht 1 af, dat is de n-1.

Bijvoorbeeld: als je formule f (x) = 4x­­³ is, dan wordt de afgeleide f ‘(x) = 3f 4x3-1 = 12x2.* 
Deze kun je ook gebruiken als n een negatief getal is. Als* f*(*x*) = , bijvoorbeeld, dan kun je eerst omschrijven naar* f*(*x*) =* x-2 * en vervolgens de basisregel toepassen. Je krijgt dan:* f ‘(x) = –*2*x-2-1 = –*2*x-3.* 

Afgeleide van andere functies
Soms moet je de afgeleide vinden van een andere functie, zoals bijvoorbeeld f(x) = sin(x). De belangrijkste andere functies staan hieronder aangegeven, deze moet je uit je hoofd leren, want je krijgt deze niet op je examen.

Formule differentiëren

Somregel
Als je formule f(x) = g(x) + h(x) is, dan kun je de afgeleide vinden door f’(x) = g’(x) + h’(x) toe te passen. Je neemt dus de afgeleiden van de losse stukjes en telt deze bij elkaar op. Bijvoorbeeld: als f(x) = sin(x) + x2 , dan wordt f ‘(x) = cos(x) + 2x.

Productregel
Soms wil je de afgeleide berekenen van 2 functies die met elkaar vermenigvuldigd zijn. In dat geval moet je de productregel toepassen. Deze gaat als volgt:

differentiëren

differentiëren

Quotiëntregel

De quotiëntregel gebruik je als je een functie hebt waarbij je een functie hebt die uit een breuk tussen twee functies bestaat. De quotiëntregel gebruik je als volgt:

differentiëren

Kettingregel

De kettingregel gebruik je bij lastigere formules. Kijk hiervoor bij dit artikel .

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Kettingregel

Machten

Hoe los je wortelvergelijkingen op?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!