fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Hoe bereken je de oppervlakte van een vlieger?

Je hebt er als kind vast wel eens mee gespeeld, een vlieger! Maar wist je dat de vlieger bij Wiskunde wordt gezien als vierhoek?

Hoe dat zit? Mr. Chadd legt het je uit!

Er zijn verschillende soorten vierhoeken, denk bijvoorbeeld aan een ruit, trapezium of parallellogram. Maar ook een vlieger is een vierhoek. De afbeelding laat zien dat de vlieger vier hoeken heeft. Het lijkt een beetje een uitgerekt vierkant.

 

Hoe vind je de symmetrielijn vinden van een vlieger?

Wiskundige vlieger

Lijnsymmetrie heb je bij bepaalde vormen. Als je een vorm hebt die je dubbel kunt vouwen, en dus beide kanten gelijk zijn, spreek je van lijnsymmetrie. Een voorbeeld hierbij is bijvoorbeeld een vlieger. Als je een vlieger hebt, kan je hem in de lengte doormidden vouwen. Dan heb je twee gelijke stukken. De lijn waarop je vouwt is de symmetrielijn.
Hoe bereken je de oppervlakte van een vlieger?

Hoe bereken je de oppervlakte van een vlieger?

Een vlieger bestaat uit 4 driehoeken, waarvan twee paar gelijk zijn. In de afbeelding zie je dat de linker driehoeken gelijk zijn en de rechter driehoeken ook. Als je oppervlakte van de driehoeken weet, kan je de oppervlakte van de vlieger berekenen. Je kunt dan de oppervlaktes van de 4 driehoeken bij elkaar optellen. De formule voor het berekenen van de oppervlakte bij een driehoek is:
Oppervlakte van een vlieger berekenen
Een andere manier om de oppervlakte van een vlieger te berekenen is met de onderstaande formule. In de afbeelding staan de letters ABCD. In de formule staat AC voor de lengte van het lijnstuk AC en BD voor de lengte van het lijnstuk BD. Voor het invullen van de formule heb je de lengte nodig van de lijnstukken. Als je die hebt, kan je de formule invullen en heb je supersnel het oppervlak van de vlieger berekend.

Oppervlakte van een vlieger berekenen

Zelf oefenen? Probeer deze opgaven eens!

1. We gebruiken weer de vlieger op het plaatje. Lijn AC heeft een lengte van 10, Lijn BD heeft een lengte van 6. Wat is de oppervlakte van de totale vlieger?

2. Een andere vlieger is groter. Lijn AC is 280 en lijn BD heeft een lengte van 75. Wat is het oppervlak van deze vlieger?.

​

​
 
​
 
​
 
​
Deze uitleg is geschreven door Suze.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je β€˜word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp