START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

De sigma-notatie

De sigma-notatie, aangeduid als ∑, wordt in de wiskunde gebruikt als opsommingsteken. Het geeft de som van een aantal opeenvolgende termen van een getallenrij aan, waardoor je een lange som korter kan maken.

Wanneer gebruik je een sigma-teken? En hoe doe je dit? Mr. Chadd legt het voor je uit!

de sigma notatie

De ∑ is officieel een letter van het Griekse alfabet. In de loop van de jaren is de sigma in de wiskunde het symbool van Som geworden. Lange reeksen kunnen hierdoor ingekort worden. Hieronder een voorbeeld van een rij die ingekort wordt door gebruik te maken van het sigmateken.

de sigma notatie

Dit spreek je uit als ‘de som van xkvan k = 0 tot en met 4’.

Onderdelen

Zoals je kunt zien bestaan een sigma-teken uit verschillende onderdelen, te beginnen met het cijfer 4 aan de bovenkant van het sigma-teken. Deze 4 betekent dat de originele somrij tot x4 loopt. Dit kunnen we checken in de originele somrij! Verder staat er aan de onderkant van het sigma-teken k = 0. Dit geeft de onderkant van de som aan. In andere woorden, door de k = 0 weten we dat het laagste getal x0 moet zijn. Zo kunnen we uiteindelijk dus concluderen dat het getal boven de sigma het hoogste getal aangeeft, terwijl je aan het getal na de ‘k’ juist het onderste getal kan aflezen.

Tot slot betekent de xk simpelweg dat het gaat om een somreeks met getallen die allemaal een ‘x’ hebben.

Vraag: Verkort de volgende notatie met behulp van het sigma-teken:
u1+u2+u3+u4+

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Standaardafwijking

Significantieniveau: wat is dat precies en hoe werk je ermee?

Binomiaal kansexperiment: hoe werkt dat precies?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!