fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De Sigma notatie, aangeduid als ∑, wordt in de wiskunde gebruikt als opsommingsteken.

Het geeft de som van een aantal opeenvolgende termen van een getallenrij aan, waardoor je een lange som korter kan maken.

Maar wanneer gebruik je een sigma-teken? En hoe doe je dit? Mr. Chadd legt het voor je uit!

de sigma notatie
De ∑ is officieel een letter van het Griekse alfabet. In de loop van de jaren is de sigma in de wiskunde het symbool van Som geworden. Lange reeksen kunnen hierdoor ingekort worden. Hieronder een voorbeeld van een rij die ingekort wordt door gebruik te maken van het sigmateken.
de sigma notatie
Dit spreek je uit als ‘de som van xk van k = 0 tot en met 4’.


Onderdelen
Zoals je kunt zien bestaan een sigma-teken uit verschillende onderdelen. Te beginnen met het cijfer 4 aan de bovenkant van het sigma-teken. Deze 4 betekent dat de originele somrij tot x4 loopt. Dit kunnen we checken in de originele somrij! Verder staat er aan de onderkant van het sigma-teken ‘k = 0’. Dit geeft de onderkant van de som aan. In andere woorden, door de ‘k=0’ weten we dat het laagste getal x0 moet zijn. Zo kunnen we uiteindelijk dus concluderen dat het getal boven de sigma het hoogste getal aangeeft, terwijl je aan het getal na de ‘k’ juist het onderste getal kan aflezen.
Tot slot betekent de xk simpelweg dat het gaat om een somreeks met getallen die allemaal een ‘x’ hebben.

Vraag:
Verkort de volgende notatie met behulp van het sigma-teken:
u1 + u2 + u3 + u4
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp