NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ALLE ABONNEMENTEN MET DE CODE:

KORTING2024

Algebraisch oplossen

Bereken, los algebraïsch op en los exact op… wat is het verschil?

Het kan soms heel verwarrend zijn. De ene keer mag je je grafische rekenmachine niet eens aanraken, de andere keer blijkt dat je alles met de GR moet doen. Uiteindelijk heeft het er alles mee te maken hoe de vraag gesteld wordt. Lees hieronder verder over wat berekenen, algebraïsch oplossen en exact oplossen nou eigenlijk betekent!

Bereken

Als er in de vraag staat: ‘Bereken’, dan kan je eigenlijk gelijk je GR erbij pakken. Dit betekent dat een formule waarschijnlijk te moeilijk is om zelf op te lossen, maar een rekenmachine wel veel hulp kan bieden. Soms is een deel van de vraag wel op te lossen zonder rekenmachine, maar het is handig om je GR wel zoveel mogelijk te gebruiken om fouten te voorkomen. Let er ook goed op dat je alle stappen die je met je GR doet opschrijft!

algebraïsch oplossen

Los algebraïsch op
Als in de vraag staat: ‘Los algebraïsch op’ of ‘Bereken algebraïsch’, dan betekent dit dat je veel zelf zou moeten doen zonder rekenmachine. Het is de bedoeling dat je alle tussenstappen zonder GR doet, tot je een eindantwoord hebt. Als deze mooi uitkomt, dan ben je klaar. Stel je antwoord komt niet mooi uit, dan kan je hier nog je GR gebruiken om je antwoord af te ronden. Als je antwoord x = 5 is, ben je al klaar, maar stel je antwoord is x = 2 + √3, dan kan je je GR gebruiken om dit af te ronden naar x ≈ 3,73. Een algebraïsche oplossing zullen ze sneller vragen als ze naar een lengte vragen: Je zal namelijk niet zo snel zeggen dat een muurtje 4 – √2 meter hoog is, of dat je een bal 20 + 3 √7 meter ver weg hebt gegooid.

Zo werkt de app

Los exact op

Als er in de vraag staat: ‘Los exact op’ of ‘Bereken exact’, dan mag je je rekenmachine helemaal niet gebruiken. Ook al komt je antwoord helemaal niet mooi uit, dan zal je alsnog je antwoord moeten laten staan. Een antwoord als x = 2 + √3 , zal je dus gewoon zo moeten laten staan.

Voorbeeld

Stel je hebt de formule x 2 – 3 = 12. Dit kan je vereenvoudigen naar x 2 =15. Als je dat oplost krijg je x = √15 of x = -√15. Als er gevraagd werd om een exacte oplossing, dan ben je hier klaar, je mag het antwoord namelijk niet verder vereenvoudigen. Als er gevraagd wordt om een algebraïsche oplossing, dan kan je dit antwoord nog verder vereenvoudigen naar x ≈ 3,88 of x ≈ -3,88 met behulp van je rekenmachine.

Oefenvraag

Je hebt de formule 3 x

  • √13 = 9.
  1. Los dit exact op.
  2. Los dit algebraïsch op.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Ongelijkheden oplossen

Vergelijkingen

Hoe reken je met snelheid?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

KORTINGEN BIJ MR. CHADD

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ALLE ABONNEMENTEN MET DE CODE: KORTING2024

Met de Mr. Chadd-app krijg je altijd en overal direct antwoord op je huiswerkvraag. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme vakcoaches helpen je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!