fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Bereken, los algebraïsch op en los exact op… wat is het verschil?

Het kan soms heel verwarrend zijn. De ene keer mag je je grafische rekenmachine niet eens aanraken, de andere keer blijkt dat je alles met de GR moet doen. Uiteindelijk heeft het er alles mee te maken hoe de vraag gesteld wordt. Lees hieronder verder over wat berekenen, algebraïsch oplossen en exact oplossen nou eigenlijk betekent!
algebraïsch oplossen
Bereken
Als er in de vraag staat: ‘Bereken’, dan kan je eigenlijk gelijk je GR erbij pakken. Dit betekent dat een formule waarschijnlijk te moeilijk is om zelf op te lossen, maar een rekenmachine wel veel hulp kan bieden. Soms is een deel van de vraag wel op te lossen zonder rekenmachine, maar het is handig om je GR wel zoveel mogelijk te gebruiken om fouten te voorkomen. Let er ook goed op dat je alle stappen die je met je GR doet opschrijft!

Los algebraïsch op
Als in de vraag staat: ‘Los algebraïsch op’ of ‘Bereken algebraïsch’, dan betekent dit dat je veel zelf zou moeten doen zonder rekenmachine. Het is de bedoeling dat je alle tussenstappen zonder GR doet, tot je een eindantwoord hebt. Als deze mooi uitkomt, dan ben je klaar. Stel je antwoord komt niet mooi uit, dan kan je hier nog je GR gebruiken om je antwoord af te ronden. Als je antwoord x = 5 is, ben je al klaar, maar stel je antwoord is x = 2 + √3, dan kan je je GR gebruiken om dit af te ronden naar x3,73. Een algebraïsche oplossing zullen ze sneller vragen als ze naar een lengte vragen: Je zal namelijk niet zo snel zeggen dat een muurtje 4 – √2 meter hoog is, of dat je een bal 20 + 3 √7 meter ver weg hebt gegooid.

Zo werkt de app

Los exact op
Als er in de vraag staat: ‘Los exact op’ of ‘Bereken exact’, dan mag je je rekenmachine helemaal niet gebruiken. Ook al komt je antwoord helemaal niet mooi uit, dan zal je alsnog je antwoord moeten laten staan. Een antwoord als x = 2 + √3, zal je dus gewoon zo moeten laten staan.

Voorbeeld
Stel je hebt de formule x2 – 3 = 12. Dit kan je vereenvoudigen naar x2=15. Als je dat oplost krijg je x = √15 of x = -√15. Als er gevraagd werd om een exacte oplossing, dan ben je hier klaar, je mag het antwoord namelijk niet verder vereenvoudigen. Als er gevraagd wordt om een algebraïsche oplossing, dan kan je dit antwoord nog verder vereenvoudigen naar x ≈ 3,88 of x ≈ -3,88 met behulp van je rekenmachine.

Oefenvraag
Je hebt de formule 3x + √13 = 9.

  1. Los dit exact op.
  2. Los dit algebraïsch op. 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Josse.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp