fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De snelheid van een voorwerp geeft aan welke afstand in een bepaalde tijd wordt afgelegd.

Maar hoe kun je hier precies mee rekenen?

De snelheid van voorwerpen wordt in m/s of in km/h berekend. Om uit te kunnen rekenen wat de snelheid van een voorwerp is, moet je weten hoever de auto gereden heeft en hoelang hij daar over gedaan heeft. Kijk maar eens naar het volgende voorbeeld:
Hoe reken je met snelheid
Een auto rijdt 180 kilometer. Hier doet hij 1,5 uur over. Om vervolgens de snelheid te berekenen deel je het aantal kilometers door het aantal uur. Je krijgt dan: 180/1,5 = 120 km/h.

Als je de snelheid in meters per seconde wil berekenen, dan doe je precies hetzelfde. Het is dan belangrijk dat de afstand in meters wordt gemeten en de tijd in seconden.

Omrekenen
Soms heb je nog niet de juiste eenheden om de snelheid in m/s of km/h uit te kunnen rekenen. Je moet de eenheden dan eerst omrekenen. Je kunt hiervoor kijken naar het volgende artikel. Om seconden naar minuten om te rekenen, moet je delen door 60. Er zitten namelijk 60 seconden in een minuut. Je doet hetzelfde om van minuten naar uur te gaan. Andersom moet je keer 60 doen om van uur naar minuten te gaan of van minuten naar seconden.

Van m/s naar km/h en van km/h naar m/s
Het is niet heel erg lastig om van m/s naar km/h te gaan en weer terug, maar je moet wel even weten hoe dit moet natuurlijk. Om van kilometer per uur naar meter per seconde te gaan, heb je eigenlijk twee stapjes. Je moet namelijk van kilometer naar meter en je moet tegelijkertijd van uren naar seconden. Als je bijvoorbeeld wil weten hoeveel m/s 1 km/h is, dan doe je dat op de volgende manier. Er zitten 1000 meters in een kilometer en 3600 (60 x 60) seconden in een uur. Als je het dan omrekent dan krijg je het volgende:
Omrekenen eenheden
Je kunt dus van kilometer per uur naar meter per seconde door te delen door 3,6. Om van m/s naar km/h te gaan doe je het omgekeerde, dus dan vermenigvuldig je met 3,6.
Kilometer per uur naar meter per seconde omrekenen

Oefenen

  1. 10 km/h = … m/s
  2. Een auto rijdt 600 meter in 4 minuten. Hoeveel m/s rijdt hij?
​

​
 
​
 
​
 
​
Deze uitleg is geschreven door Judith.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app
​

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je β€˜word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp