Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Hoe reken je met snelheid?

De snelheid van een voorwerp geeft aan welke afstand in een bepaalde tijd wordt afgelegd.

Maar hoe kun je hier precies mee rekenen?

De snelheid van voorwerpen wordt in m/s of in km/h berekend. Om uit te kunnen rekenen wat de snelheid van een voorwerp is, moet je weten hoever de auto gereden heeft en hoelang hij daar over gedaan heeft. Kijk maar eens naar het volgende voorbeeld:

Hoe reken je met snelheid

Een auto rijdt 180 kilometer. Hier doet hij 1,5 uur over. Om vervolgens de snelheid te berekenen deel je het aantal kilometers door het aantal uur. Je krijgt dan: 180/1,5 = 120 km/h.

Als je de snelheid in meters per seconde wil berekenen, dan doe je precies hetzelfde. Het is dan belangrijk dat de afstand in meters wordt gemeten en de tijd in seconden.

Omrekenen

Soms heb je nog niet de juiste eenheden om de snelheid in m/s of km/h uit te kunnen rekenen. Je moet de eenheden dan eerst omrekenen. Je kunt hiervoor kijken naar het volgende artikel . Om seconden naar minuten om te rekenen, moet je delen door 60. Er zitten namelijk 60 seconden in een minuut. Je doet hetzelfde om van minuten naar uur te gaan. Andersom moet je keer 60 doen om van uur naar minuten te gaan of van minuten naar seconden.

Van m/s naar km/h en van km/h naar m/s

Het is niet heel erg lastig om van m/s naar km/h te gaan en weer terug, maar je moet wel even weten hoe dit moet natuurlijk. Om van kilometer per uur naar meter per seconde te gaan, heb je eigenlijk twee stapjes. Je moet namelijk van kilometer naar meter en je moet tegelijkertijd van uren naar seconden. Als je bijvoorbeeld wil weten hoeveel m/s 1 km/h is, dan doe je dat op de volgende manier. Er zitten 1000 meters in een kilometer en 3600 (60 x 60) seconden in een uur. Als je het dan omrekent dan krijg je het volgende:

Omrekenen eenheden

Je kunt dus van kilometer per uur naar meter per seconde door te delen door 3,6. Om van m/s naar km/h te gaan doe je het omgekeerde, dus dan vermenigvuldig je met 3,6.

Kilometer per uur naar meter per seconde omrekenen

Oefenen

  1. 10 km/h = … m/s
  2. Een auto rijdt 600 meter in 4 minuten. Hoeveel m/s rijdt hij?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Hoe stel je de formule van de raaklijn op?

Liters berekenen

Hoe reken je eenheden om?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}