fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Omrekenen is heel belangrijk en heb je ook vaak nodig.

Vaak staan getallen niet precies in de eenheid waar je mee wil rekenen en dit betekent dat je ze moet omrekenen. Maar hoe doe je dat precies?

Omrekenen met meter
Het omrekenen van meter is niet heel lastig, maar je moet wel even snappen hoe het werkt. Hiervoor moet je het het volgende rijtje goed onthouden:
Kilometer – hectometer – decameter – meter – decimeter – centimeter – millimeter.
Je kunt deze volgorde onthouden met het volgende ezelsbruggetje: Kan het dametje met de centimeter meten? De eerste letters zijn dan hetzelfde als de eerste letters van de eenheden. Je kunt van de ene stap naar de andere door te delen of vermenigvuldigen met 10. Als je van links naar rechts gaat, dan vermenigvuldig je met 10. 1 decameter is bijvoorbeeld 10 meter. Als je van rechts naar links gaat, dan deel je door 10. 10 decimeter is bijvoorbeeld 1 meter.
Hoe rekenen je eenheden om?
Omrekenen met vierkante meters
Voor het omrekenen van vierkante meters moet je weer hetzelfde rijtje onthouden. Het enige verschil is dat je bij elk stapje niet vermenigvuldigt met of deelt door 10 maar 100. Dus 1 vierkante kilometer is hetzelfde als 100 vierkante hectometer.

Omrekenen met kubieke meters
Ook hiervoor heb je weer hetzelfde rijtje nodig. In deze stap kun je van de ene eenheid naar de andere gaan door te vermenigvuldigen met of te delen door 1000. 1000 kubieke meter is dus gelijk aan 1 kubieke decameter.

Omrekenen met gram en liter
Met gram en liter gebruik je ongeveer hetzelfde rijtje. Hierbij vervang je alleen de meter door gram of liter. Je deelt dan door 10 of je vermenigvuldigt met 10 om van de ene naar de andere eenheid te gaan.

Omrekenen met eenheden die niet in het rijtje staan
Misschien vraagt je opdracht wel om te rekenen met micrometer, bijvoorbeeld. Deze kun je niet vinden met het ezelsbruggetje. Hieronder staan een aantal van de meest voorkomende bijzondere eenheden. Je kunt ze ook vinden in Binas tabel 2.

 

eenheden tabel

Oefenvragen
120 m = ? km
0,9 l = ? ml
5647056 mm = ? km

​

​
 
​
 
​
 
​
Deze uitleg is geschreven door Judith.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app
​

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je β€˜word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp