Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Hoe reken je eenheden om?

Omrekenen is heel belangrijk en heb je ook vaak nodig.

Vaak staan getallen niet precies in de eenheid waar je mee wil rekenen en dit betekent dat je ze moet omrekenen. Maar hoe doe je dat precies?

Omrekenen met meter

Het omrekenen van meter is niet heel lastig, maar je moet wel even snappen hoe het werkt. Hiervoor moet je het het volgende rijtje goed onthouden:

Kilometer – hectometer – decameter – meter – decimeter – centimeter – millimeter.

Je kunt deze volgorde onthouden met het volgende ezelsbruggetje: Kan het dametje met de centimeter meten? De eerste letters zijn dan hetzelfde als de eerste letters van de eenheden. Je kunt van de ene stap naar de andere door te delen of vermenigvuldigen met 10. Als je van links naar rechts gaat, dan vermenigvuldig je met 10. 1 decameter is bijvoorbeeld 10 meter. Als je van rechts naar links gaat, dan deel je door 10. 10 decimeter is bijvoorbeeld 1 meter.

Hoe rekenen je eenheden om?

Omrekenen met vierkante meters

Voor het omrekenen van vierkante meters moet je weer hetzelfde rijtje onthouden. Het enige verschil is dat je bij elk stapje niet vermenigvuldigt met of deelt door 10 maar 100. Dus 1 vierkante kilometer is hetzelfde als 100 vierkante hectometer.

Omrekenen met kubieke meters

Ook hiervoor heb je weer hetzelfde rijtje nodig. In deze stap kun je van de ene eenheid naar de andere gaan door te vermenigvuldigen met of te delen door 1000. 1000 kubieke meter is dus gelijk aan 1 kubieke decameter.

Omrekenen met gram en liter

Met gram en liter gebruik je ongeveer hetzelfde rijtje. Hierbij vervang je alleen de meter door gram of liter. Je deelt dan door 10 of je vermenigvuldigt met 10 om van de ene naar de andere eenheid te gaan.

Omrekenen met eenheden die niet in het rijtje staan

Misschien vraagt je opdracht wel om te rekenen met micrometer, bijvoorbeeld. Deze kun je niet vinden met het ezelsbruggetje. Hieronder staan een aantal van de meest voorkomende bijzondere eenheden. Je kunt ze ook vinden in Binas tabel 2.

eenheden tabel

Oefenvragen

120 m = ? km

0,9 l = ? ml

5647056 mm = ? km

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Liters berekenen

Hoe reken je met snelheid?

Rekenen met grote getallen

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}