fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Moleculen hebben nooit een negatieve of een positieve lading, de lading is in totaal altijd 0.

Soms is de lading binnen het molecuul niet helemaal gelijk verdeeld. Eén kant van het molecuul heeft een positieve lading en de andere kant van een molecuul heeft een negatieve lading. Het verschil in lading is niet heel groot, maar er kunnen wel bindingen tussen verschillende moleculen door ontstaan. Dit kun je o.a. lezen in ons artikel over Vanderwaalskrachten. Moleculen die een verschil in lading hebben noemen we polaire moleculen. Moleculen die geen verschil in lading hebben noemen we apolaire moleculen.

Polair en apolaire moleculen

De lading in een polair molecuul geven we aan met de griekse letter delta 𝛿 en een + of – teken. Moleculen die een polair zijn hebben een dipoolmoment en ze kunnen een dipool-binding aangaan.


Polariteit ontstaat doordat de kern van het ene atoom hard trekt aan de elektronen van het ander atoom. De landingen binnen het atooom veranderen daardoor een beetje. Bij water trekt het zuurstofatoom hard aan de elektronen van de waterstofatomen. De waterstofatomen worden daardoor positiever en het zuurstofatoom wordt dan negatiever.
Polaire en apolaire moleculen
De polariteit van moleculen kun je bepalen door naar de ruimtelijke structuur te kijken. Als moleculen symmetrisch zijn worden de ladingen onderling opgeheven. Het molecuul is dan apolair. Als een molecuul niet symmetrisch is worden de ladingen niet opgeheven en krijg je een polair molecuul.

Niet symmetrisch molecuul

Dit molecuul is niet symmetrisch, er wordt niet overal even hard getrokken aan het Ge-atoom. Hierdoor kan er een verschil in lading ontstaan tussen de F-atomen en het Ge-atoom en is er spaken van polariteit.

Symmetrisch molecuul

Bij dit molecuul is er wel symmetrie. Van alle kanten wordt aan het B-atoom getrokken. De F-atomen trekken allemaal even hard. Hierdoor is er geen verschil in lading en is er dus een apolair molecuul.

Oefenvragen

  1. Is methaan (CH4) een polair of een apolair molecuul?
  2. Is trichloormethaan (CHCl3) een polair of een apolair molecuul?

Antwoorden

    1. Teken eerst de structuurformule van methaan. Je kan zien dat er symmetrie is. Aan alle kanten van het C-atoom zit een H-atoom. Dit is dus een apolair molecuul.

Methaan

 

    1. Teken eerst de structuurformule van trichloormethaan. Je kan zien dat er aan drie kanten Cl zit en aan één kant H. Er is dus geen symmetrie en dit molecuul is dus polair.

Trichloormethaan

​Meer hulp met dit lastige onderwerp? We helpen je graag in 1-op-1 bijlessen!
Yanick
​​​

​
Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp