Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Polaire en apolaire moleculen

Moleculen hebben nooit een negatieve of een positieve lading, de lading is in totaal altijd 0.

Soms is de lading binnen het molecuul niet helemaal gelijk verdeeld. Eén kant van het molecuul heeft een positieve lading en de andere kant van een molecuul heeft een negatieve lading. Het verschil in lading is niet heel groot, maar er kunnen wel bindingen tussen verschillende moleculen door ontstaan. Dit kun je o.a. lezen in ons artikel over Vanderwaalskrachten. Moleculen die een verschil in lading hebben noemen we polaire moleculen. Moleculen die geen verschil in lading hebben noemen we apolaire moleculen.

Polair en apolaire moleculen

De lading in een polair molecuul geven we aan met de griekse letter delta 𝛿 en een + of – teken. Moleculen die een polair zijn hebben een dipoolmoment en ze kunnen een dipool-binding aangaan.

Polariteit ontstaat doordat de kern van het ene atoom hard trekt aan de elektronen van het ander atoom. De landingen binnen het atooom veranderen daardoor een beetje. Bij water trekt het zuurstofatoom hard aan de elektronen van de waterstofatomen. De waterstofatomen worden daardoor positiever en het zuurstofatoom wordt dan negatiever.

Polaire en apolaire moleculen

De polariteit van moleculen kun je bepalen door naar de ruimtelijke structuur te kijken. Als moleculen symmetrisch zijn worden de ladingen onderling opgeheven. Het molecuul is dan apolair. Als een molecuul niet symmetrisch is worden de ladingen niet opgeheven en krijg je een polair molecuul.

Niet symmetrisch molecuul

Dit molecuul is niet symmetrisch, er wordt niet overal even hard getrokken aan het Ge-atoom. Hierdoor kan er een verschil in lading ontstaan tussen de F-atomen en het Ge-atoom en is er spaken van polariteit.

Symmetrisch molecuul

Bij dit molecuul is er wel symmetrie. Van alle kanten wordt aan het B-atoom getrokken. De F-atomen trekken allemaal even hard. Hierdoor is er geen verschil in lading en is er dus een apolair molecuul.

Oefenvragen

  1. Is methaan ( CH 4 ) een polair of een apolair molecuul?
  2. Is trichloormethaan ( CHCl 3 ) een polair of een apolair molecuul?

Antwoorden

    1. Teken eerst de structuurformule van methaan. Je kan zien dat er symmetrie is. Aan alle kanten van het C-atoom zit een H-atoom. Dit is dus een apolair molecuul.

Methaan

    1. Teken eerst de structuurformule van trichloormethaan. Je kan zien dat er aan drie kanten Cl zit en aan één kant H. Er is dus geen symmetrie en dit molecuul is dus polair.

Trichloormethaan

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Dipool-dipool interactie

Hoe werken vanderwaalsbindingen?

Wat is een atoombinding?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}