Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Hoe werken vanderwaalsbindingen?

Een vanderwaalsbinding is een binding tussen twee moleculen.

Vanderwaalsbindingen zijn zwakke bindingen, ze kunnen makkelijk verbroken worden.

Let op: vanderwaalsbindingen zijn geen covalente bindingen, de moleculen worden dus niet samengevoegd tot één molecuul. Vanderwaalsbindingen ontstaan door vanderwaalskrachten. Er zijn drie soorten vanderwaalskrachten.

Hoe werken vanderwaalsbindingen

Dipool-dipool interactie

In een molecuul is de lading niet altijd gelijk verdeeld, daardoor ontstaat er een positieve en een negatieve kant. Een atoom met een negatieve lading en een atoom met een positieve lading van een ander molecuul trekken elkaar aan. Er ontstaat dan een dipool-dipool binding, dat is een vorm van vanderwaalsbinding. Een dipool-dipool interactie vindt plaats tussen twee moleculen met een permanent dipoolmoment. De moleculen hebben dus altijd een positieve en een negatieve kant. Wil je meer weten over polariteit? Kijk dan even bij dit artikeltje !

Dipool Dipool

Geïnduceerde dipool-dipoolinteractie

Er zijn moleculen met een permanent dipoolmoment en er zijn polariseerbare moleculen. Polariseerbare moleculen kunnen door een kracht van buitenaf een dipoolmoment krijgen. Een geïnduceerde dipool-dipool interactie vindt plaats tussen een molecuul met een permanent dipoolmoment en een polariseerbaar molecuul. Het molecuul met een permanent dipoolmoment is de kracht van buitenaf die het polariseerbare molecuul polariseert. Beide moleculen hebben dan een positieve en een negatieve kant, zo kan er een binding ontstaan.

Londonkracht

Londonkrachten zijn krachten tussen apolaire moleculen. Apolaire moleculen hebben normaal gesproken geen polariteit en dus ook geen dipoolmoment. Soms hebben apolaire moleculen een tijdelijk dipoolmoment. Als twee apolaire moleculen een tijdelijk dipoolmoment hebben binden ze aan elkaar.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Dipool-dipool interactie

Polaire en apolaire moleculen

Wat is een atoombinding?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}