fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Een vanderwaalsbinding is een binding tussen twee moleculen.

Vanderwaalsbindingen zijn zwakke bindingen, ze kunnen makkelijk verbroken worden.

Let op: vanderwaalsbindingen zijn geen covalente bindingen, de moleculen worden dus niet samengevoegd tot één molecuul. Vanderwaalsbindingen ontstaan door vanderwaalskrachten. Er zijn drie soorten vanderwaalskrachten.

Hoe werken vanderwaalsbindingen
Dipool-dipool interactie
In een molecuul is de lading niet altijd gelijk verdeeld, daardoor ontstaat er een positieve en een negatieve kant. Een atoom met een negatieve lading en een atoom met een positieve lading van een ander molecuul trekken elkaar aan. Er ontstaat dan een dipool-dipool binding, dat is een vorm van vanderwaalsbinding. Een dipool-dipool interactie vindt plaats tussen twee moleculen met een permanent dipoolmoment. De moleculen hebben dus altijd een positieve en een negatieve kant. Wil je meer weten over polariteit? Kijk dan even bij dit artikeltje!
Dipool Dipool

Geïnduceerde dipool-dipoolinteractie
Er zijn moleculen met een permanent dipoolmoment en er zijn polariseerbare moleculen. Polariseerbare moleculen kunnen door een kracht van buitenaf een dipoolmoment krijgen. Een geïnduceerde dipool-dipool interactie vindt plaats tussen een molecuul met een permanent dipoolmoment en een polariseerbaar molecuul. Het molecuul met een permanent dipoolmoment is de kracht van buitenaf die het polariseerbare molecuul polariseert. Beide moleculen hebben dan een positieve en een negatieve kant, zo kan er een binding ontstaan.

Londonkracht
Londonkrachten zijn krachten tussen apolaire moleculen. Apolaire moleculen hebben normaal gesproken geen polariteit en dus ook geen dipoolmoment. Soms hebben apolaire moleculen een tijdelijk dipoolmoment. Als twee apolaire moleculen een tijdelijk dipoolmoment hebben binden ze aan elkaar.


Yanick
​​


Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp