START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Dipool-dipool interactie

Dipool-dipool interactie en geïnduceerde dipool-dipool interacties zijn Vanderwaalsbindingen.

Wil je meer weten over Vanderwaalsbindingen? Kijk dan even in dit artikel.

dipool dipool

Dipool-dipool interactie

In een molecuul is de lading niet altijd gelijk verdeeld, daardoor ontstaat er een kant met een kleine positieve lading en een kant met een kleine negatieve lading (δ+ en de δ−), dat heet polariteit. Wil je meer weten over polariteit? Kijk dan even in dit artikel.

Een molecuul heeft alleen een dipoolmoment wanneer het verschil tussen de elektronegativiteit van de atomen van het molecuul tussen de 0,4 en 1,6 ligt. Daarnaast moeten de atomen waar lading ligt gescheiden zijn en elkaar niet opheffen. Neem bijvoorbeeld H2O: het is geen lineair molecuul, maar een soort van Mickey Mouse-hoofd, dus valt de lading (δ+ van de waterstofmoleculen en de δ− van zuurstof) niet samen. CO2 is een lineair molecuul, dus de δ+ van het koolstofatoom valt samen met de δ− van de beide zuurstofatomen, en daarom is CO2 geen dipoolmolecuul. Een atoom met een negatieve lading en een atoom met een positieve lading van een ander molecuul trekken elkaar aan. Denk maar aan een magneet, die noordpool van de ene magneet trekt de zuidpool van de andere magneet aan. Dat gebeurt ook bij dipool-dipool interactie, er ontstaat dan een dipool-dipool binding. Een dipool-dipool interactie vindt plaats tussen twee moleculen met een permanent dipoolmoment. De moleculen hebben dus altijd een positieve en een negatieve kant.

Dipool Dipool

Geïnduceerde dipool-dipoolinteractie

Er zijn moleculen met een permanent dipoolmoment en er zijn polariseerbare moleculen. Polariseerbare moleculen hebben niet altijd een dipoolmoment maar ze kunnen door een kracht van buitenaf een dipoolmoment krijgen. Een geïnduceerde dipool-dipool interactie vindt plaats tussen een molecuul met een permanent dipoolmoment en een polariseerbaar molecuul. Het molecuul met een permanent dipoolmoment is de kracht van buitenaf die het polariseerbare molecuul polariseert. Het molecuul met een permanent dipoolmoment trekt dan zo had aan het andere molecuul dat die een geïnduceerd dipoolmoment krijgt. Beide moleculen hebben dan een positieve en een negatieve kant, zo kan er een binding ontstaan. Geïnduceerde dipool dipoolinteractie

Opdrachten

Is CH4 een dipoolmolecuul? Teken het molecuul uit, geef de atomen de juiste lading en laat zien waarom wel/niet.

Is HCl een dipoolmolecuul? Teken het molecuul uit, geef de atomen de juiste lading en laat zien waarom wel/niet.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Polaire en apolaire moleculen

Hoe werken vanderwaalsbindingen?

Wat is een atoombinding?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!